Vacanțe mai scumpe, dar cu avans mai mic, la Târgul de Turism de la Romexpo

10 noiembrie 2022, 21:27

Despre prețurile cu care agențiile de turism s-au prezentat la târg, ne-a vorbit unul dintre vizitatori: ”La prima vedere ele sunt acceptabile, dar încep cu ”de la… în sus”. Dacă mai vrei în plus, mai te costă. Mă înscriu în limitele lui.”

”Sperăm să găsim ceva care să ne avantajeze din toate punctele de vedere.  Încercăm să fim precauţi când alegem, ca să nu avem surprize”, a spus un alt vizitator.

Obișnuiți să călătorească mult și ieftin înainte de pandemie și turiștii români sunt forțați acum să își schimbe opțiunile. Și pentru că situația economică este incertă, cei mai mulți cântăresc bine ofertele, înainte de a plăti o vacanță.

Legat de acest lucru, un alt vizitator ne-a spus: ”Faţă de alţi ani sunt ceva mai ridicate, dar cel puţin, în momentul de faţă, ai siguranţa preţului pe care ţi-l oferă. Situația economică mă îngrijorează, bugetul pentru vcacanţe va fi mai redus.”

Agențiile de turism schimbă și ele metodele: au redus mult avansul pentru vacanțe, până la zero, în unele cazuri.

”Noi suntem aici să susţinem turistul, să-l asistăm şi să-l ajutăm astfel încât vacanţa să se întâmple indiferent de circumstanţe. Pentru prima oară din 2019, noi încasăm doar 10%”, declară Ioana Burcea, marketing manager al unei firme de turism.

”Cu ocazia târgului noi am lansat o altă ofertă, adică turiştii îşi pot programa vacanţa de anul viitor cu avans zero”, anunță și Adina Cojocaru, director vânzări.

În deschiderea târgului de la Romexpo, autoritățile au anunțat că voucherele de vacanţă se vor acorda până în 2026.

”Ceea ce ne dorim noi ceva mai mult şi anume să fie vouchere de vacanţă atractive şi pentru angajaţii din domeniul privat, nu doar din sectorul public. În cifrele acestei toamne, 90% din rezervările care s-au făcut au fost bazate pe vouchere de vacanţă”, susține Adrian Voican, vicepreşedinte ANAT.

De asemenea, potrivit ministrului turismului, schema de ajutor HORECA 2 va fi derulată din trimestrul unu al anului 2023. Pentru acest program ar fi nevoie de 750 de milioane de euro, 300 de milioane fiind fonduri europene.

”Acea sumă de 300 de milioane de euro va putea fi folosită doar pentru a sprijini IMM-urile. Şi rămân în discuție operatorii mari, motiv pentru care am convenit cu toţii că vom solicita sume de la bugetul de stat. Lucrăm la forma finală a schemei”, anunță Daniel Cadariu, ministrul Turismului.

Târgul de turism de la Romexpo rămâne deschis până duminică.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă

Trei vești proaste despre vacanțele de anul acesta

România a pierdut un milion de turiști străini, în ultimii patru ani