Vacanțe date peste cap de zboruri întârziate. Situația se poate chiar înrăutăți, deoarece controlorii de trafic amenință cu greva

9 iulie 2023, 20:05

Pe cel mai mare aeroport al țării, „Henri Coandă”, 13 zboruri erau anunțate cu întârzieri, numai în prima parte a zilei. Cele mai mari probleme erau tocmai pe destinații turistice precum Grecia, Italia și Spania.

Mulți pasageri și-au văzut planurile date peste cap în condițiile în care unele avioane au întârziat cu orele. Mulți au zboruri de legătură și pierd bagajele. Nu le au în ziua în care le trebuie.

Nici românii aflați pe marile aeroporturi din străinătate nu au scăpat de întârzieri la întoarcerea în țară.

Oana Dobrescu, corespondentul TVR în Spania: „În acest moment, pe aeroportul Barajas din Madrid, unul dintre cele mai mari din Europa, sunt în jur de 20 de curse întârziate, printre ele și un zbor de la București care a ajuns la destinație cu o oră întârziere.”

Reprezentații aeroporturilor din România pun întârzierile din țară mai ales pe seama problemelor care apar pe marile aeroporturi europene, dar și la unele companii aviatice. Asta, în contextul în care traficul de pasageri a crescut în perioada concediilor. Joi a fost înregistrat un record cu peste 134 de mii de zboruri.

David Ciceo, președintele Asociației Aeroporturilor din România: „Sunt întârzieri pentru că întârzie livările de aeronave pentru companiile mari, aeronavele sunt folosite cu o frecvenţă foarte mare. De asemenea, lipsa de muncitori în continuare tot pe aeroporturile mari din Europa şi se transmit aceste întârzieri.”

Problemele apar în condițiile în care biletele de avion s-au scumpit. De exemplu, numai în luna mai, prețurile erau mai mari cu peste 45% decât în urmă cu un an, potrivit statisticilor oficiale.

Consultanții în turism recomandă pasagerilor să fie precauți. Controlorii de trafic din Europa amenință că intră în grevă dacă nu vor primi salarii mai mari.

Traian Bădulescu, consultant în turism: „Să nu aleagă neapărat, dacă își permit, cea mai ieftină variantă de bilet. Cu cât plătești mai puțin, cu atât mai multe îngrădiri. Dacă plătești mai mult poți inclusiv să schimbi data zborului. Poți să schimbi în anumite situații chiar și numele pasagerului.”

Reprezentații aeroporturilor recomandă și ei pasagerilor să vină la aeroport cu trei ore înainte de îmbarcare. Să reverifice zborurile și să se intereseze cum pot intra în posesia bagajelor dacă apar întârzieri sau pierd cursele de legătură.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite