Vacanță de vis pe Coasta de Azur, pe urmele românilor care au făcut istorie în sudul Franței – Henri Negresco sau Panait Istrati

11 martie 2018, 11:25

Acum două sute de ani, pentru cei mai bogați englezi și artistocrația rusă, vacanța însemna, obligatoriu, Coasta de Azur. Și aveau toate motivele.

Eric Dore, director Oficiul de Turism Coasta de Azur: „Specificul regiunii Coasta de Azur este chiar termenul istoric „riviera”,care înseamnă că, practic, muntele se prăvăleşte în mare. Avem peisaje extraordinare, cu un munte de o mie de metri, sub care se află marea.”

Capitala regiunii e Nisa, un oraș în care românul Alexandru Negrescu a făcut istorie.

Ria Kolembusova, responsabilă turism, orașul Nisa: „Există Henri Negresco, care a construit un palat magnific, hotelul şi palatul Negresco, simbolul oraşului Nisa. […] Când cineva zice hotelul Negresco, spune Nisa.”

La câteva minute de Nisa găsim Cannes și Monte Carlo. Dar și orase și sate poate mai puțin cunoscute la noi. Antibes a atras într-o vreme crema picturii și a literaturii, boemii și avangardiștii, iar turiștii pot merge pe urmele lor, într-un peisaj fără egal.

Lucy Howard, oficiul de turism Antibes: „Este singurul oraş de pe Coasta de Azur care are fortificaţii, în general asta se întâmplă cu oraşele aflate la înălţime. Este un oras vechi, fondat de greci în 500 înainte de Hristos, dar avem şi ruine romane, deci este un oraş plin de istorie, care l-a inspirat şi pe Picasso.  Aici venea şi scriitorul român Panait Istrati, unde se întâlnea cu prietenul său, scriitorul şi filosoful grec Nikos Kazantzakis, apoi scriitorul englez Graham Greene. Scott Fitzgerald a scris aici Tandreţea Nopţii.”

Că vă plimbați pe Croisette, în Cannes, pe Promenada Englezilor în Nisa ori că veți urca prin satele vechi piedute în munte, nu uitați să savurați Coasta de Azur. O supă de legume asezonată cu busuioc, usturoi și ulei de măsline, o tartă cu aroma de flori de portocal sau un vin cărămiziu vă vor merge la inimă.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite