V. Negrescu: „Vom lucra împreună cu Finlanda pentru a asigura continuitatea proiectelor lansate de Președinția României la Consiliul UE“

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene Victor Negrescu a efectuat o vizită la Helsinki
Ministrul delegat pentru Afaceri Europene Victor Negrescu a efectuat o vizită la Helsinki
28 mai 2018, 16:33

În cadrul consultărilor, cele două părți au reiterat angajamentul pentru consolidarea dialogului și cooperării în domeniul afacerilor europene, în contextul preluării succesive a Președinției Consiliului Uniunii Europene de către România, în primul semestru, respectiv Finlanda, în a doua jumătate a anului 2019. Oficialii au evidențiat totodată obiectivul comun al celor două viitoare Președinții de a contribui la promovarea unei agende europene bazate pe unitatea şi coeziunea proiectului european.

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene a trecut în revistă principalele dimensiuni ale agendei de lucru a Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, inclusiv contribuţia naţională la programul comun de lucru al Trio-ului România – Finlanda – Croația, precum și evoluția procesului de pregătire la nivel intern.

„Având în vedere necesitatea unei abordări coerente şi integrate, am urmărit ca prioritățile României pentru Președinția Consiliul Uniunii Europene să fie cunoscute de partenerii finlandezi alături de care lucrăm la realizarea Programului comun al Trio-ului. Din discuțiile purtate a reieșit că împărtășim viziunea unei Uniuni Europene consolidate, mai flexibilă, mai coezivă și pragmatică în acțiunile sale, dar în primul rând mai apropiată de cetățenii săi“, a declarat Victor Negrescu.

Ministrul delegat a exprimat totodată disponibilitatea autorităților române de a menține un dialog susținut cu oficialii finlandezi, atât la nivel tehnic, cât și politic, pe o serie de dosare aflate în prezent pe agenda europeană, fiind discutate, cu precădere, aspecte legate de procesul de reflecție privind viitorul proiectului comunitar, consolidarea spațiului Schengen și a securității interne a Uniunii Europene, respectiv negocierile pe tema Cadrului Financiar Multianual 2021-2027.

„În exercitarea mandatului său, România va urmări asigurarea unei Președinții eficiente, iar dialogul permanent cu partenerii finlandezi ne permite să identificăm modalitățile practice prin care atitudinea noastră constructivă să genereze continuitate pentru proiectele lansate de Președinția României la Consiliul Uniunii Europene“, a subliniat Victor Negrescu.

România va asuma, în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2019, Președinția Consiliului Uniunii Europene. Acest mandat se asigură prin rotație între statele membre ale Uniunii Europene la fiecare șase luni. În timpul exercitării Președinției, România va reprezenta Consiliul Uniunii Europene în dialogul cu celelalte instituții europene, în special Comisia Europeană și Parlamentul European, lucrând de asemenea în strânsă coordonare cu Președintele Consiliului European în cadrul procesului decizional.

Președinția rotativă asigură gestionarea curentă a agendei europene și prezidarea formațiunilor sectoriale ale Consiliului la toate nivelurile (ministerial, ambasadorial și tehnic), cu excepția Consiliului Afaceri Externe. Președinția trebuie să acționeze ca un mediator imparțial, concentrându-se în principal pe prezentarea de propuneri de compromis, capabile să conducă la adoptarea de poziţii comune ale statelor membre.

Statele membre care dețin Președinția Consiliului Uniunii Europene lucrează în grupuri de câte trei, denumite „Trio-uri“. Acest sistem a fost introdus de Tratatul de la Lisabona, în anul 2009. Trio-ul stabilește obiective pe termen lung și pregătește o agendă comună, determinând subiectele și aspectele majore care vor fi abordate de Consiliu pe o perioadă de 18 luni. Pe baza acestui program, fiecare dintre cele trei țări își pregătește propriul său program, mai detaliat, pentru cele șase luni de mandat.

Trio-ul de Președinții România – Finlanda – Croația prezintă, faţă de alte Trio-uri, specificul de a se întinde pe perioada a două cicluri legislative, urmând a colabora pentru stabilirea obiectivelor pe termen lung și pregătirea unei agende comune pentru intervalul 1 ianuarie 2019 – 30 iunie 2020.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite