Uzinele Dacia de la Mioveni au fost vizate de un atac cibernetic

13 mai 2017, 11:22

La uzina Dacia din Mioveni este celulă de criză. Grupul Renault România a menționat pentru Știrile TVR că a fost întreruptă o parte a activității Uzinelor Dacia de la Mioveni, posibil în urma atacului cibernetic care a avut loc la nivel global.

O parte a activității de producție a Uzinelor Dacia de la Mioveni a fost afectată de disfuncționalități ale sistemelor informatice și mai mulți angajați au fost trimiși înapoi la domiciliu, în cursul dimineţii de sâmbătă, 13 mai. Măsura a fost luată pentru a preveni extinderea disfuncționalităților care, la o primă vedere, sunt o consecință a atacului cibernetic care a avut loc la nivel global. Pe platforma de la Mioveni a fost convocată o celulă de criză care urmăreşte evoluţia situaţiei. Vom reveni cu detalii pe măsură ce vom avea noi informaţii”, se arată într-un comunicat trimis de Grup Renault România Știrilor TVR.

Augustin Jianu, ministrul Comunicațiilor, recomandă actualizarea de urgență a sistemelor de operare și subliniază importanța unei legislații în domeniu. Ministrul a precizat că nu poate spune câte instituţii din România ar fi afectate de recentul atac al hakerilor.

Ministrul Comunicațiilor, Augustin Jianu: „Nu există cifre care să poată confirma amploarea. Companiile nu sunt obligate să raporteze astfel de atacuri. Au fost publicate în mediul online unelte pe care hackerii le folosesc. Companiile nu și-au făcut actualizările la sistemul de operare. În lipsa unei legislații adecvate, astfel de atacuri se vor mai repeta. Sunt mii de atacuri la nivel global, România nu este exclusă. Cultura de securitate trebuie încurajată”.

Și Ministerul român de Externe a fost ținta unui atac informatic. Specialiștii care au făcut dezvăluirea susțin ca mai multe entități diplomatice ar fi fost ținte ale unor hackeri ruși. SRI anunță că atacul a fost blocat la timp și avertizează că nivelul tehnologic al acestora va crește în perioada următoare.

Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) a atras atenția, într-o postare pe propria pagină de Facebook, asupra faptului că un atac de tip ransomware se răspândește cu rapiditate. Microsoft a oferit deja o soluție de rezolvare a problemei, însă aceasta depinde de utilizatorii dispuși să-și actualizeze sistemul de operare.

Miniștrii de finanțe din G7 discută la Bari despre o cooperare întărită în lupta înpotriva piratajului informatics. SUA și Regatul Unit trebuie să facă un grup de lucru pentru a pune la punct o strategie internațională de prevenție.

Val de atacuri cibernetice în mai multe țări

Autorităţile americane şi britanice au avertizat vineri asupra unui unui val de atacuri cibernetice simultane. Hackerii au afectat zeci de ţări din întreaga lume, cu un virus utilizat pentru a se obţine răscumpărare şi au recomandat ca piraţii informatici care îl folosesc să nu fie plătiţi, notează France Presse, citată de Agerpres.

Acest val de atacuri informatice la nivel mondial suscită îngrijorarea experţilor în securitate cibernetică. Aceștia indică exploatarea unei vulnerabilităţi în sistemele Windows, divulgată în documente piratate ale agenţiei de informaţii americane NSA.

Virusul blochează fişierele utilizatorilor şi îi forţează să plătească o sumă de bani sub formă de bitcoins pentru a le reda funcţionalitatea. Din această cauză este numit ‘virus de răscumpărare‘.

Potrivit societăţii Kaspersky Lab, virusul a fost difuzat în aprilie de grupul de piraţi informatici ‘Shadow Brokers’, care afirmă că a descoperit falia informatică prin NSA.

‘Acest virus de răscumpărare se poate răspândi fără să se deschidă un email sau să se acceseze o legătură. Contrar viruşilor obişnuiţi, acesta se răspândeşte direct de la calculator la calculator prin servere locale, mai degrabă decât prin email’, a precizat Lance Cottrell, director ştiinţific al grupului tehnologic american Ntrepid.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite