Utilizatorii Facebook de peste 65 de ani, cei mai dispuși să distribuie informații false

11 ianuarie 2019, 20:32

Utilizatorii de internet trecuți de 65 de ani au o tendință mai mare de a distribui așa-numitele „fake news” pe Facebook, în comparație cu internauții mai tineri.

Seth Borenstein, jurnalist: „Acesta este unul dintre primele studii majore care analizează de ce cineva spune „ah, vreau să împărtăşesc acest lucru!”. Este interesant că nu sunt atât de mulţi oameni care distribuie informaţii false, aşa cum s-ar crede. S-a descoperit că doar 8 la sută dintre utilizatorii de Facebook fac acest lucru. Înseamnă doar unu din 12, cu alte cuvinte. Deci, cei mai mulţi dintre noi nu fac acest lucru”.

Dar dintre cei dispuși să propage știri false, categoria de vârstă „peste 65 de ani” distribuie de aproape 7 ori mai multe articole bazate pe astfel de informații. O explicație dată de cercetători ar fi că e posibil ca un întreg grup de americani la această vârstă să nu dețină competențe în media digitală necesare pentru a determina veridicitatea articolelor întâlnite în mediul online. Nicio altă caracteristică demografică nu pare să aibă un efect semnificativ în această privință.

„Nu e nicio diferenţiere în funcţie de rasă, sex sau venit. Dar de politică, da. Cei foarte conservatori au distribuit de 6,8 ori mai multă informaţie falsă decât moderaţii”.

Eșantionul studiului a fost de 1.200 de persoane care au declarat că folosesc Facebook și au acceptat să își comunice datele după încheierea alegerilor americane.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă