Utilizarea intensivă a telefonului mobil ar putea favoriza apariția sindromului de tunel carpian

Telefoane mobile
Telefoane mobile
27 iunie 2017, 09:12

Cercetarea a descoperit o asociere între utilizarea intensivă a smartphone-ului și a altor dispozitive electronice operate manual și un risc mai mare de a suferi de dureri la nivelul mâinilor și încheieturilor, un simptom binecunoscut al sindromului de tunel carpian.

Tunelul carpian reprezintă o regiune fibro-osoasă situată la încheietura mâinii, alcătuită din oase și ligamente. În această zonă se află tendoane care permit îndoirea degetelor, dar și așa-numitul „nerv median”, care se întinde de la antebraț la palmă și conferă capacitatea tactilă.

Sindromul de tunel carpian se poate manifesta în urma presiunii repetate la nivelul încheieturii mâinii, în zona în care nervul median se prelungește către palmă.

Potrivit autorului cercetării, Peter White, profesor asistent în cadrul Universității Politehnice din Hong Kong, o cauză comună a acestei afecțiuni o reprezintă condițiile de muncă ce presupun „mișcări repetate, forțate sau neobișnuite ale mâinii, cum ar fi spre exemplu apăsarea tastelor”. Ca urmare, de multe ori apar dureri, ce se pot prelungi în partea de sus a mâinii, dar și senzație de amorțeală ori furnicături în degete și slăbirea forței la nivelul palmelor.

Pentru a afla dacă utilizarea telefonului mobil inteligent poate cauza sindrom de tunel carpian, White și colegii săi au continuat o cercetare realizată anterior de ei la care au participat 500 de studenți de la Universitatea din Hong Kong împărțiți în două grupuri — unul a folosit în mod intensiv dispozitive electronice mobile, timp de cinci sau mai multe ore pe zi, iar al doilea a făcut acest lucru mai puțin de cinci ore pe zi. Concluziile acestui studiu au fost că peste jumătate dintre cei care au utilizat în mod intensiv telefoane mobile, tablete și console au raportat dureri sau disconfort musculoscheletal, spre deosebire de numai 12% dintre cei cuprinși în al doilea grup.

Noua cercetare a fost efectuată pe 48 de studenți care au luat parte la primul studiu. O jumătate dintre ei au utilizat dispozitivele mobile, în medie, peste nouă ore pe zi, iar cei din al doilea grup au făcut acest lucru mai puțin de trei ore pe zi. Potrivit rezultatelor, durerile au fost mai frecvente la utilizatorii intensivi.

Cu cât o persoană utiliza mai des dispozitivele mobile cu atât mai intensă și mai de durată era durerea, notează oamenii de știință n studiul publicat în jurnalul „Muscle and Nerve”.

Potrivit cercetătorilor, acest lucru este influențat de forma dispozitivului pe care sunt apăsate și glisate în mod repetat degetele. Ca urmare, ligamentul principal și nervul median se măresc, iar cel din urmă se aplatizează.

Pentru minimizarea riscului, White sfătuiește utilizatorii să țină încheietura mâinii cât mai dreaptă atunci când folosesc dispozitivele mobile. „Ar trebui reduse mișcările repetitive efectuate cu degetele și cu degetul mare, în special atunci când este utilizato singură mână. De asemenea, este important să se facă pauze regulate pentru a se permite un timp de recuperare și pentru prevenirea stresului prelungit”, a spus el.

Dr. Dori Cage, specialistă în chirurgia mâinii, a pus însă la îndoială riscul pe care îl presupune în acest sens uilizarea smartphone-ului. „Corelația strânsă dintre sindromul de tunel carpian și utilizarea telefonului inteligent este surprinzătoare; eu nu am observat-o în cariera mea”, a spus Cage, purtătoare de cuvânt a Academiei americane a chirurgilor ortopezi. „Este puțin probabil ca populația generală să folosească telefoanele mobile într-o asemenea măsură”, a adăugat ea menționând că „această problemă afectează doar un mic procent dintre utilizatorii telefoanelor mobile”.

 

sursa

agerpres.ro

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite