Utilajele constructorilor, sub lupa autorităților. Ministerul Transporturilor propune înscrierea în registrul unic al echipamentelor

5 ianuarie 2022, 19:37

Constructorii care vor dori să participe la licitații publice ar putea fi obligați să înscrie utilajele din dotare într-un nou registru, înființat de R.A.R.

Va fi electronic și va cuprinde, printre altele, numerele și datele de identificare a echipamentelor. Autoritățile vor să se asigure că vor câștiga lucrări doar firmele care au capacitatea să le realizeze.

Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii: Vrem să îndepărtăm aceste semne de întrebare. În momentul în care ai o relație contractuală între CNAIR sau între CFR și cei care câștigă aceste contracte e foarte bine noi, ca beneficiari, să vedem dacă și îndeplinesc termenii contractului.

Reprezentații constructorilor consideră că inventarul este necesar pentru că, de-a lungul timpului, mai multe firme au câștigat licitații fără a avea echipamentele necesare să înceapă lucrările. Avertizează însă că pot apărea blocaje chiar și pentru companiile serioase.

Adriana Iftimie, director general, Federaţia Patronatelor Societăţilor din Construcţii: Nu se fac referiri la varianta de închiriere a utilajelor. Ori este o practică legală. De asemenea, nu este clarificat ce se va întâmpla cu disponibilitatea utilajelor pe perioada din momentul în care s-a depus oferta până la adjudecare. În perioada aceasta, care poate să dureze luni de zile, au fost situații care a durat și ani, există o perioadă lungă de blocaj.

Reprezentanții asociațiilor care militează pentru dezvoltarea infrastructurii consideră că firmele românești de construcții ar putea avea un avantaj la licitații, în competiția cu cele străine.

Mihai David, vicepreşedinte, Asociaţia Construim România: Practic, prin această prevedere, obligăm companiile internaţionale să se înregistreze la R.A.R cu utilaje înmatriculate în alte ţări ale Uniunii Europene sau în ţări terţe. Îmi e greu să cred că o firmă din Spania va înregistra maşini înmatriculate în Spania pe care le folosesc pentru alte lucrări de construcţii acolo.

Pentru fiecare utilaj înscris în noul registru electronic ar urma să se achite un tarif.

Deocamdată, înființarea Registrului unic al echipamentelor e în dezbatere publică. Ar urma să devină funcțional în două luni de la adoptarea legii.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite