USR propune o lege care să limpezească ambiguitățile din noul Cod Fiscal astfel: neclaritățile să fie interpretate în favoarea contribuabililor

1 august 2022, 18:44

Liderii USR susțin că Parlamentul trebuie să adopte rapid o lege care să sublinieze respectarea principiului în dubio contra fiscum, care înseamnă că prevederile fiscale neclare trebuie interpretate în favoarea contribuabililor.

Citește și Un val de concedieri, creșterea muncii la negru şi a contrabandei – acestea vor fi efectele noului Cod Fiscal, potrivit specialiștilor

Claudiu Năsui, deputat USR: De multe ori, Guvernul, prin Ministerul Finanțelor, sau chiar și Parlamentul, atunci când votează legi referitoare la Codul Fiscal, lasă foarte multe ambiguități, nu este foarte clar cum se va aplica în practică. Ce face ANAF-ul? Lasă ambiguitatea aceasta, după care o interpretează într-un mod cât mai dur pentru contribuabil.

Valentina Saygo, consultant fiscal: Principiul îndeamnă la evitarea punerii părţii mai slabe dintr-o relaţie într-o dificultate mai mare decât era. Exemplele cele mai recente sunt amnistiile fiscale acordate şi urmate de reglementări suplimentare. Aici aş aminti diurnele din zona transportatorilor.

Potrivit datelor înregistrate de ANAF, anul trecut, peste 1.400 de contribuabili au acționat Administrația Finanțelor Publice în instanță. Doar 38% dintre dosare au fost câştigate însă de cetățeni.

 

PROCESE CÂŞTIGATE DE CONTRIBUABILI ÎN 2021:

-1447 de cauze înregistrate în instanţe

-62 % câştigate de ANAF

-38% câştigate de contribuabili

(Sursa: anaf.ro)

 

Reprezentanții Ministerului de Finanțe susțin că: “Orice aplicare a unui act normativ şi, mai ales, a legilor, presupune interpretarea. Iar „in dubio contra fiscum ” nu reprezintă un principiu al impunerii, ci ţine de activitatea de aplicare sau interpretare a legislaţiei fiscale. (…) Menţionăm că principiile de interpretare a legii fiscale, aşa cum sunt reglementate la art.13 din Codul de procedură fiscală, sunt în deplină concordanţă cu principiile prevăzute de Codul civil, relevante fiind, în acest sens, prevederile Capitolului 3″.

(Sursa: cdep.ro)

 

În plus, Finanțele consideră că interpretarea neclarităților în favoarea contribuabilului este reglementată deja în Codul de procedură fiscală. Inițiatorii proiectului de lege susțin însă că nimeni nu respectă acest principiu și de aceea ar fi nevoie de o regulă clară.

Radu Oprea, purtător de cuvânt al PSD: Dacă legea aduce nişte clarificări, nişte definiţii mai bune, mai uşor de aplicat, atunci este o lege bună. Dacă vine doar să facă acest lucru de a încerca să legifereze un lucru care există deja în lege, asta nu este în conformitate cu normele de tehnică legislativă.

Proiectul de lege a primit votul senatorilor și este susținut atât de UDMR, cât și de PNL. Forul decizional este Camera Deputaților.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite