USR la discuţii cu premierul pe tema modificărilor codurilor penale. Dan Barna: Am solicitat ca, pentru cele şase luni de preşedinţie a Consiliului UE, Guvernul să nu emită ordonanţe

14 decembrie 2018, 12:18

Parlamentarii USR i-au spus premierului și ministrului Justiției că emiterea unei ordonanțe pe justiție în acest moment ar crea în România o criză socială fără precedent, care ar umbri Președinția Consiliului UE.

Preşedintele USR Dan Barna a explicat, într-o conferinţă de presă, ce s-a discutat la întâlnirea cu premierul şi cu Ministrul Justiţiei

“A fost o discuţie consistentă, am stat aproximativ 80 de minute. La discuţie a participat şi domnul ministru al Justiţiei. Am avut ocazia să îi transmitem direct doamnei premier punctul de vedere al USR, conform căruia, în acest moment, emiterea unei ordonanţe pe Justiţie, ar crea în România o criză de percepţie, o criză socială fără precedent care ar acoperi cu totul perspectiva preluării Preşedinţiei Consiliului UE. (…) România va prelua în câteva zile cea mai prestigioasă poziţie de politică externă pe care statul nostru a avut-o de la principatele lui Alexandru Ioan Cuza până astăzi. Noi considerăm că o ordonanţă de urgenţă ar crea o vulnerabilitate de mesaj, care, pe toată durata preşedinţiei, ar fi permanent adusă în discuţie. Performanţa României, atâta câtă va fi, va fi umbrită de  subiectul unei ordonanţe prin care Guvernul prescrie ceea ce se întâmplă în Parlament.  (…) Am solicitat ca, pentru cele şase luni de preşedinţie, Guvernul să nu emită ordonanţe şi să închidă acest subiect”, a spus Dan Barna.

Guvernul a precizat că întrevederea vine ca urmare a apelurilor prim-ministrului la pace politică, dialog și consens, pe perioada deținerii președinției Consiliului Uniunii Europene.

Prim-ministrul transmite că va ține cont de toate propunerile constructive, astfel încât legislația națională să fie în acord cu reglementările europene și Constituția.

Ministrul Justiției a susținut că există un text în lucru pentru modificarea Codurilor.

Deputatul PSD, Florin Iordache, are sugestii cu privire la conținutul ordonanței.

Liderii PSD se reunesc, duminică, în ședința Comitetului Executiv, iar una din temele de discuție ar putea fi o posibilă ordonanță privind grațierea și amnistia.

Deși premierul Dăncilă dă asigurări că nu are pe masă o astfel de măsură, mai mulți social democrați cred că aceasta e necesară.

_________________________________

“Grupul parlamentar al Uniunii Salvați România vă solicită în regim de urgență o audiență pentru a discuta despre planul Guvernului de a modifica prin ordonanță de urgență Codul Penal și Codul de Procedură Penală.

Juriștii grupului USR au realizat o analiză asupra modificărilor recente ale legislației penale care deși au fost declarate constituționale de către judecătorii Curții Constituționale, nu sunt oportune și vor pune în pericol siguranța națională.

Nu există nicio urgență pentru a modifica legislația penală prin OUG, ambele coduri trebuie dezbătute în Parlament, așa cum este normal într-un stat democratic.

Vă reamintim că Uniunea Europeană și în special Comisia de la Veneția au recomandat României ca legile de modificare a Codului Penal și de Procedură Penală să fie dezbătute cu specialiștii în domeniu și întreaga societate civilă.

Audiența pe care o solicităm are ca scop prevenirea unei ordonanței de urgență care va produce efecte grave imediat după adoptare. Această ordonanță ar fi neconstituțională, în condițiile în care modificările Codului Penal și Codului de Procedură Penală sunt încă în dezbatere în Parlament.

Vă rugăm să acceptați întrevederea propusă și să ne anunțați momentul și locul convenabile. Avem încredere că Premierul României, în ierarhia priorităților sale, așează întotdeauna pe primul loc cetățenii și nevoile acestora și respectă Constituția”, se arată în cererea de audienţă a celor de la USR.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite