USR și Forța Dreptei contestă la CCR Legea măsurilor fiscal-bugetare. Sesizarea e semnată și de doi liberali, Dan Vîlceanu și Gheorghe Pecingină. Opoziția nu a reușit să adune voturi pentru a depune moțiune de cenzură

Partidele din Opoziție au renunțat la ideea depunerii unei moțiuni de cenzură după ce Guvernul și-a asumat răspunderea pentru măsurile fiscale. Calculele nu erau în favoarea lor. Astăzi e ultima zi când ar fi putut să depună acest document. Între timp, USR a făcut o sesizare la Curtea Constituțională, iar separat de acest demers, și AUR vrea să urmeze aceeași cale. CCR a dat termen 18 octombrie pentru dezbaterea sesizării USR.

29 Septembrie 2023, 11:19 (actualizat 29 Septembrie 2023, 18:48) Știrile TVR |

Copreședintele AUR George Simion s-a așezat la pupitrul unde cei de la USR urmau să susțină declarații. Și le-a cerut încă o dată să semneze moțiunea de cenzură împotriva Cabinetului Ciolacu. Cu semnăturile celor de la USR și ale câtorva parlamentari independenți, moțiunea ar fi avut mai multe șanse să fie depusă la Parlament.

GEORGE SIMION, copreședinte AUR: Au mai semnat cu noi, l-am dat jos pe Florin Vasile Cîțu. Nu văd de ce USR îl ține în funcție pe autorul moral al acestui pachet legislativ care distruge efectiv economia românească. Se pare că au ajuns, până la urmă...

IONUȚ MOȘTEANU, purtătorul de cuvânt al USR (îndreptându-se spre pupitrul conferinței): Acum o să vreau să mă lași și pe mine!

Purtătorul de cuvânt al USR a ignorat insistențele liderului AUR. USR a anunțat că mizează pe propriul demers, sesizarea depusă la Curtea Constituțională privind pachetul de măsuri fiscal-bugetare asumat de premier în Parlament.

IONUȚ MOȘTEANU, purtătorul de cuvânt al USR: Astăzi, acum, am blocat această lege noi, USR cu Forța Dreptei și cu cei doi peneliști, și această lege nu va intra în vigoare, așteptăm termenul CCR. Până vor judeca cei de la CCR, acest proiect este blocat, este oprit, nu va crește nicio taxă.

Premierul Marcel Ciolacu este la curent cu obiecțiile opoziției, dar nu pare îngrijorat.

Premierul MARCEL CIOLACU: Haideți să-i lăsăm să... Niciodată n-am comentat o decizie a Curții. (n.r., întrebare: În calitate de președinte al PSD, cum comentați contestația asta la CCR?) E dreptul lor!

Termenul pentru depunerea unei moțiuni de cenzură expiră astăzi. Prin urmare, singura șansă ca măsurile fiscal-bugetare să nu intre în vigoare este o victorie a USR la Curtea Constituțională.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ACTUALIZARE Marcel Ciolacu, despre demersul USR și AUR la CCR: E dreptul lor

ACTUALIZARE Partidele din Opoziție au renunțat la ideea depunerii unei moțiuni de cenzură după ce Guvernul și-a asumat răspunderea pentru măsurile fiscale. Calculele nu erau în favoarea lor. Astăzi e ultima zi când ar fi putut să fie depus acest document. Între timp, USR a făcut totuşi o sesizare la Curtea Constituțională, iar separat de acest demers si AUR vrea să urmeze aceeași cale. Detalii are Alina Sorocean.

ACTUALIZARE USR a anunțat astăzi depunerea unei contestații la Curtea Constituțională a României (CCR) pe pachetul de măsuri fiscal-bugetare. Anunțul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al USR, Ionuț Moșteanu, care a spus că nu au fost respectate procedurile pentru asumarea legii: Unele prevederi se aplică de la 1 octombrie, altele de la anul, iar CCR a spus de multe ori că asta nu este în regulă. USR contestă și invocarea urgenței, ca motiv pentru asumarea răspunderii Guvernului pe această lege.

Potrivit sesizării depuse de USR, "modalitatea de adoptare a Legii privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung contravine prevederilor art. 1 alin. (4) și art. 114 din Constituția României, republicată, deoarece norma fundamentală oferă Guvernului posibilitatea de a-şi angaja răspunderea asupra unui proiect de lege în condițiile respectării principiului echilibrului și separării puterilor în stat".

Textul sesizării USR:

"Posibilitatea Guvernului de legiferare, în calitate de autoritate legislativă delegată, nu poate fi discreționară, această prerogativă nereprezentând un drept care nu este susceptibil de exercitare abuzivă, deoarece, în caz contrar, s-ar permite eludarea principiului fundamental al separaţiei puterilor în stat, consacrat de art. 1 alin. (4) din Constituţia României", se mai spune în sesizare.

Ionuț Moșteanu, purtătorul de cuvânt al USR:

- CCR a spus clar că atunci când îți angajezi răspunderea ca guvern, trebuie să ți-o angajezi pe ceva urgent, pentru ceva care se aplică imediat și nu ai altă variantă. În cazul nostru, ei au făcut o reformă care se aplică neunitar, nu era urgență, trebuia trecută prin Parlament.

- Sunt foarte multe argumente de neconstituționalitate intrinsecă, e încălcat principiul securității juridice, ca urmare a lipsei de claritate și previzibilitate a normelor din această lege.

- Se încalcă principiul egalității în fața legii prin tratamentul inegal și discriminările făcute.

Copresedintele AUR George Simion s-a așezat la pupitrul unde cei de la USR urmau să susțînă declarații. Și le-a cerut încă o dată să semneze moțiunea de cenzură împotriva cabinetului Ciolacu. Cu semnăturile celor de la USR și ale câtorva parlamentari independenți moțiunea ar fi avut mai multe șanse să fie depusă la Parlament.

GEORGE SIMION, copreședinte AUR: Domnii de la USR puteau să accepte cele 53 de moțiuni dar au ales să facă jocul lui Ciolacu să se erodeze. Asta e USR care refuză să dea jos Guvernul Ciolacu. Au mai semnat cu noi. Nu înțeleg de ce îl țîn în brațe pe Ciolacu. Să explice USR de ce refuză. Se pare că au ajuns.

IONUȚ MOSTEANU, purtătorul de cuvânt al USR: Aveam programată …

Purtătorul de cuvânt al USR a ignorat insistențele liderului AUR. USR a anunțat că mizează pe propriul demers, sesizarea depusă la Curtea Constituțională privind pachetul de măsuri fiscal-bugetare asumat de premier în Parlament.

IONUȚ MOSTEANU, purtătorul de cuvânt al USR: Am depus sesizarae USR, Forță Dreptei și PNL împotriva. Am blocat azi legae și această lege nu va intră în vigoare, așteptăm un termen CCR.Până vor juedac cei de la CCR proiectul este oprit , legea nu produce efecte.

Premierul Marcel Ciolacu este la curent cu obiecțiile opoziției, dar nu pare îngrijorat.

Premierul MARCEL CIOLACU:

 

Termenul pentru depunerea unei moțiuni de cenzură expiră astăzi. Prin urmare, singură șansă că măsurile fiscal- bugetare să nu între în vigoare este o victorie a USR la Curtea Constituțională.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 2°C 4°C
IASI 1°C 2°C
CLUJ 3°C 3°C
CONSTANTA 6°C 4°C
CRAIOVA 3°C 5°C
BRASOV 3°C 2°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI