USAMV Cluj conduce o anchetă de evaluare a risipei alimentare. Proiectul, desfășurat în colaborare cu universități din Macedonia de Nord și Republica Moldova

Risipă alimentară
Risipă alimentară
9 iulie 2020, 08:57

Statisticile Uniunii Europene arată că țara noastră este pe locul 9 la risipa alimentară. Aruncăm la gunoi 5 milioane de tone de alimente în fiecare an. Asta în condițiile în care 66% dintre familiile din mediul rural nu își pot asigura hrana zilnică.

Situația este greu de gestionat deoarece nu există date exacte despre acest fenomen. Ajutorul ar putea veni însă din partea USAMV Cluj, care conduce un proiect desfășurat în colaborare cu universități din Macedonia de Nord și Republica Moldova.

Scopul cercetătorilor este de a identifica principalii factori care duc la risipa alimentelor.

În studiu vor fi incluși atât consumatori cât și producători, procesatori și comercianți.

O altă statistică a Uniunii Europene arată că 8% din totalul emisiilor cu efect de seră sunt generate de alimentele pierdute sau risipite.

Eurobarometru:

– În Europa, 89 de milioane de tone de alimente ajung în fiecare an la gunoi;

– România ocupă locul 9 la nivel european, cu 5 milioane de tone anual;

– La nivel mondial se risipește anual 1/3 din alimentele produse pentru consumul uman;

– În medie, o persoană risipește 173 de kilograme de alimente în fiecare an;

– Un român aruncă, în medie, 10 kg de alimente pe lună;

– 170 de milioane de tone de CO2 sunt emise de la producție până la eliminarea deșeurilor alimentare

– Alimentele pierdute sau risipite reprezintă, la nivel global, aproximativ 8% din totalul emisiilor cu efect de seră.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite