Ursula von der Leyen ne cere urgent un comisar. Criza din România ar putea întârzia instalarea noii Comisii Europene

18 octombrie 2019, 21:02

Într-o întâlnire în marja Consiliului European de la Bruxelles, Ursula von der Leyen i-a spus lui Klaus Iohannis că e îngrijorată că situația politică din România va bloca și activitatea noii Comisii.

Von der Leyen l-a asigurat pe șeful statului că portofoliul atribuit României, Transporturile, rămâne valabil, dar a avut și câteva solicitări.

Klaus Iohannis, preşedintele României: Doamna preşedinte ales von der Leyen a subliniat şi la discuţia pe care am avut-o ieri că îşi doreşte foarte mult ca România să desemneze o doamnă pentru poziţia de comisar pe Transporturi. Rugămintea a fost să încercăm să accelerăm procedura.

Președintele spune că la întoarcerea în țară va începe o serie de discuții pentru a găsi o soluție.

Premierul desemnat, Ludovic Orban, nu avansează nume, dar dă asigurări că România are persoane potrivite să ocupe funcția.

Ludovic Orban, prim-ministru desemnat: Avem variante. Când vom fi în situația de a propune comisar, vom propune un comisar care va trece 100 la sută de Parlamentul European.

Pe de altă parte, premierul interimar, Viorica Dăncilă, insistă că propunerea lui Dan Nica este în continuare în cărți, deși candidatura acestuia a fost respinsă de Ursula von der Leyen.

Viorica Dăncilă, prim-ministru interimar: Dacă nu va fi un guvern investit vom discuta cu Comisia Europeană. Noi sperăm să țină cont de nominalizarea pe care am făcut-o pentru că între un premier interimar și un premier desemnat, puterea de a nominaliza un comisar aparține premierului interimar.

Klaus Iohannis a avut la Bruxelles o discuție și cu președintele Franței, Emmanuel Macron, care este într-o situație similară. Candidata franceză a fost respinsă de parlamentarii europeni. Iohannis spune însă că nu au stabilit un calendar comun pentru noile propuneri.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite