Ursula von der Leyen: folosirea gazului ca instrument de șantaj este „nejustificată și inacceptabilă”

Ursula von der Leyen
Ursula von der Leyen
27 aprilie 2022, 11:04

Anunțul făcut de Gazprom că oprește unilateral livrarea de gaz către clienții din Europa este încă o încercare a Rusiei de a folosi gazul ca instrument de șantaj, a declarat Ursula von der Leyen.

Acest lucru este nejustificat și inacceptabil. Și arată încă o dată că nu ne putem baza pe Rusia ca furnizor de gaze. „Suntem pregătiți pentru acest scenariu. Suntem în strânsă legătură cu toate statele membre. Lucrăm pentru a asigura livrări alternative și cele mai bune niveluri de stocare posibile în întreaga UE.

Von der Leyen a spus că UE a făcut planuri de urgență pentru o astfel de situație și că au loc discuții de criză la Bruxelles.

Planificăm răspunsul nostru coordonat al UE. De asemenea, vom continua să lucrăm cu parteneri internaționali pentru a asigura fluxuri alternative. Și voi continua să lucrez cu liderii europeni și mondiali pentru a asigura securitatea aprovizionării cu energie în Europa. „Europenii pot avea încredere că suntem uniți și în deplină solidaritate cu statele membre afectate de această nouă provocăre. Europenii pot conta pe sprijinul nostru deplin, a dat asigurări președinta Comisiei Europene.

Compania de gaze controlată de stat a Rusiei, Gazprom a oprit livrarea de gaze către Polonia și Bulgaria – membre NATO, cât și membre ale Uniunii Europene.

Președintele rus Vladimir Putin a declarat că „țările neprietenoase” vor trebui să plătească gazele naturale furnizate în ruble în loc de alte valute.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite