Ursula von der Leyen: Consecința neprelungirii acordului pe cereale va fi o insecuritate alimentarã globalã. Putin: Ne putem suspenda participarea și dacă ne spun că tot ceea ce ni s-a promis se realizeazã

14 iulie 2023, 15:47

Vladimir Putin, președintele Federației Ruse: Ne putem suspenda participarea la acest acord și dacă ne spun că tot ceea ce ni s-a promis se realizeazã, să o facă ei mai întâi și apoi vom participa din nou la acest acord.

Oficialii de la Moscova s-au grăbit să afirme că declarația lui Putin nu înseamnă încheierea negocierilor. Oficialii ONU au acuzat Rusia de cinism iar la Kiev președintele Zelenski a anunțat că l-a invitat pe președintele Africii de Sud să se alăture inițiativei Mării Negre, în condițiile în care cele mai multe cereale ajung în state africane.

Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei: Este foarte important ca nicăieri în lume siguranța alimentarã sã nu fie amenințatã, iar Rusia trebuie sã înțeleagã cã oricine crește riscul de foamete, mai ales în regiuni critice din Africa, de fapt terorizeazã întreaga lume cu foamete, nu doar niște indivizi.

Și președinta Comisiei Europene a transmis un apel Rusiei să prelungească acordul care a temperat și prețurile la alimente.

Dacă anul trecut în luna mai, înaintea acordului, tona de grâu costă 450 de dolari, după reluarea exporturilor pe mare prețul a scăzut la 250 de dolari.

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene: Rusia are responsabilitatea prelungirii acordului. Altfel, consecința va fi o insecuritate alimentarã globalã. Mingea este acum în terenul președintelui Putin și lumea întreagă este cu ochii pe el.

De la semnarea acordului, pe Marea Neagră au fost exportate 32 de milioane de tone de cereale ucraianene din care două treimi au ajuns în zone defavorizate și afectate de foamete.

Dacă inițiativă nu va fi prelungită ucraineni vor putea exporta doar pe cale terestră, la un volum mult mai mic.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite