Ursula von der Leyen a primit scrisoarea guvernului Dăncilă cu noua propunere de comisar. Președintele ales al CE a luat act de faptul că nominalizarea nu e susținută de Klaus Iohannis

29 octombrie 2019, 20:09

„Preşedintele-ales (al CE, Ursula von der Leyen -n.red.) a primit o scrisoare în această după-amiază. Înţelegem că noua propunere transmisă de actualul Guvern în exerciţiu nu este, în mod evident, susţinută de preşedintele României. Ţinând cont de provocările şi de oportunităţile care urmează, este în interesul nostru comun ca Europa să meargă înainte fără nicio întârziere”, a declarat un reprezentant al noii echipe a Comisiei Europene, citat de Mediafax.

„Oricare va fi noul candidat român, el sau ea trebuie să fie acceptabil de către preşedintele-ales şi trebuie să reuşească să obţină susţinerea necesară în Parlamentul European. Europa trebuie să meargă înainte”, a precizat oficialul UE.

Premierul demis, Viorica Dăncilă, spune că s-a conformat solicitării șefei desemnate a Comisiei Europene de a trimite o nouă propunere de comisar european din partea României pentru portofoliul Transporturilor.

Cu Victor Negrescu, Viorica Dăncilă face a treia încercare de a instala un comisar european din partea României, după ce Rovana Plumb și Dan Nica au fost respinși.

Președintele Iohannis o avertizează să înceteze orice demers privind nominalizarea unui comisar din partea României: „Desemnarea unui comisar european din partea țării noastre de către un guvern care nu mai are niciun fel de atribuții constituționale și legale în acest sens este un gest iresponsabil, de sfidare atât a cetățenilor români, cât și a partenerilor europeni. Doar un nou guvern învestit de Parlament are întreaga legitimitate, dar și obligația de a transmite urgent la Bruxelles o propunere de comisar European”.

Premierul nominalizat, Ludovic Orban, e convins că Ursula von der Leyen cunoaște situația din România și nu va da curs propunerii.

Victor Negrescu este fost europarlamentar PSD și fost ministru al Afacerilor europene.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă