Ursula von der Leyen: Trebuie să oferim Ucrainei ceea ce are nevoie pentru a fi puternică. Viktor Orban: Aderarea rapidă a Ucrainei nu este în interesul Ungariei sau al Uniunii Europene

13 decembrie 2023, 19:20 (actualizat 14 decembrie 2023, 00:17)

Începerea negocierilor de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană este unul dintre subiectele care îi preocupă pe liderii de la Bruxelles dar mai ales pe cei de la Kiev.

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen: Trebuie să oferim Ucrainei ceea ce are nevoie, pentru a fi puternică astăzi, astfel încât să poată fi puternică mâine, când va negocia o pace pe termen lung pentru Ucraina.

De la Budapesta, premierul Ungariei şi-a reafirmat opoziţia faţă de aderarea rapidă a Ucrainei la Uniunea Europeană. Viktor Orban, care s-a întâlnit recent cu Vladimir Putin, a ameninţat că va utiliza dreptul de veto al Ungariei pentru a bloca începerea negocierilor de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană.

Presa internaţională scrie că Uniunea Europeană ar putea debloca 10 miliarde de euro care vor ajunge în Ungaria, bani care vor fi daţi în schimbul unui vor favorabil Ucrainei.

Premierul Ungariei, Viktor Orban: Poziţia actualului guvern este că o aderare rapidă a Ucrainei la Uniunea Europeană va avea consecinţe nebănuite. Aderarea rapidă a Ucrainei nu este în interesul Ungariei sau al Uniunii Europene.

Volodimir Zelenski a oprit în Norvegia, după vizita în Statele Unite, şi nu a evitat să discute despre summitul Uniunii Europene şi despre poziţia Ungariei faţă de aderarea Ucrainei la blocul comunitar.

Volodimir Zelenski: Suntem foarte mulţumiţi că 99 la sută din ţările membre (UE) susţin deplin Ucraina şi sunt gata să înceapă negocieri cu privire la apartenenţa Ucrainei la UE. Sunt blocate de Ungaria, se ştie. Din punctul nostru de vedere, am fost foarte constructivi, am făcut absolut totul, am respectat toate recomandările Comisiei Europene, toate recomandările partenerilor.

Preşedintele ucrainean a continuat să facă apel către americani să aprobe un nou pachet financiar de 61 de miliarde de dolari. La întâlnirea cu Volodimir Zelenski, preşedintele american Joe Biden a criticat în termeni duri tabăra republicană care blochează ajutorul pentru Ucraina. În opinia liderului de la Casa Albă, republicanii colaborează cu preşedintele rus Vladimir Putin.

Joe Biden: Congresul trebuie să aprobe finanţarea suplimentară pentru Ucraina înainte de pauza de sărbători, înainte de a-i oferi lui Putin cel mai mare cadou de Crăciun pe care i l-ar putea acorda. Şi pentru că vedem ce se întâmplă când dictatorii nu plătesc pentru pagubele, decesele şi distrugerile pe care le-au provocat şi continuă să conducă atunci când nu trebuie să răspundă. Ameninţarea pentru America, pentru Europa şi pentru întreaga lume va continua să crească dacă nu acţionăm. Şi eu intenţionez să acţionăm.

Între timp, Rusia a lansat un nou atac cu rachete asupra Kievului, al doilea din aceasta săptămână. Proiectilele ruseşti au lovit locuinţe dar şi un spital de copii, au anunţat oficialii de la Kiev. Apărarea antiaeriană ucraineană a reuşit, totuşi, să intercepteze majoritatea rachetelor care vizau capitala.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite