Ursula von der Leyen: Sunt recunoscătoare României, care a depus o moţiune ce sugerează creşterea sumei pentru fermierii din UE care suferă consecinţele de pe piaţă

24 martie 2023, 15:01

Şeful statului român criticase Comisia Europeană după ce a alocat ţării noastre doar 10 milioane de euro pentru despăgubirea fermierilor afectaţi de afluxul de cereale din Ucraina.

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene: Este important să ajutăm fermierii noştri din UE care suferă consecinţele de pe piaţă, pentru că multe grâne intră acum pe piaţa europeană, iar acest lucru a influenţat preţurile şi de aceea acele ţări din prima linie, care ajută coridoarele de solidaritate, să nu sufere dezavantaje. Ca prim pas am mobilizat peste 56 de milioane de euro din rezerva agricolă de urgenţă. Dar nu este suficient, lucru care a fost clar în această seară. De aceea sunt recunoscătoare României, care a depus o moţiune ce sugerează creşterea acestei sume pentru fermierii din statele aflate în prima linie.

În marja Consiliului European, președintele României, Klaus Iohannis, a prezentat președintei Comisiei Europene situația dificilă în care se află fermierii români, care trebuie sprijiniți ca urmare a pierderilor suferite, spun surse oficiale.

Președintele Klaus Iohannis a solicitat reanalizarea de către Comisie a situației, după ce s-a decis că România va primi doar 10 milioane de euro din rezerva UE drept compensații pentru producătorii supuși șocului importurilor de cereale din Ucraina.

Au fost șase țări care au făcut claim-uri în acest dosar și doar trei au primit, printre care și România, a explicat Lucian Pîrvoiu, de la Bruxelles. Rămâne de văzut de unde va identifica bani Comisia, pentru că acest fond de urgență era de 56 de milioane de euro care au fost deja distribuite. Sumele de care au nevoie fermierii români sunt mult mai mari.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite