Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, propune o plafonare temporară a preţului la gaz în UE

Ursula von der Leyen
Ursula von der Leyen
5 octombrie 2022, 11:47

Problema plafonării prețului gazului pe piața europeană a fost analizată timp de mai multe săptămâni de către guvernele statelor membre ale Uniunii.

Majoritatea țărilor europene au susținut o astfel de măsură, însă altele, precum Germania sau Olanda, s-au opus, susțin diplomații de la Bruxelles, citați de presa internațională.

Principala îngrijorare a Berlinului ar fi fost securitatea livrării gazelor. Un obstacol care ar fi fost depășit.

Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene: O astfel de plafonare a prețului gazului trebuie proiectată corespunzător pentru a asigura securitatea livrărilor. Este o soluție temporară care va servi pe perioada în care prețul nostru de referință (TTF) nu mai este reprezentativ pentru piața noastră. Trebuie să limităm acest impact inflaţionist asupra gazului şi electricităţii peste tot în Europa. De aceea suntem pregătiţi să discutăm o plafonare a preţului gazului folosit pentru producerea electricităţii. Această plafonare ar fi, de asemenea, primul pas pe calea reformei structurale. O reformă totală asupra pieţei noastre de electricitate.

Von der Leyen a precizat că Uniunea Europeană trebuie să se asigure că statele membre nu vor licita pentru a provoca o creștere a prețului gazului.

De asemenea, liderul european s-a referit și la măsurile de apărare a rețelelor energetice europene. Țările Uniunii ar trebui să folosească sateliții pentru a detecta posibile amenințări la adresa structurii energetice.

Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene: Actele de sabotaj împotriva conductelor Nord Stream au demonstrat cât de vulnerabilă este infrastructura noastră energetică. Pentru prima dată în istoria recentă, (structura) a devenit o țintă. Conductele și cablurile submarine conectează cetățenii europeni și companiile cu lumea. Acestea sunt linia vieții pentru date și energie. Este în interesul tuturor europenilor să protejăm mai bine această infrastructură importantă.

Președintele Comisiei Europene a precizat că va fi stabilit un program privind plafonarea prețului gazului, care va fi prezentat liderilor europeni care participă la reuniunea informală a Consiliului European de la Praga.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite