Urmează încă două luni de scumpiri semnificative. Economiștii BNR: prețurile își vor mai reduce ritmul de creștere în a doua parte a anului. Guvernul vrea să impună reguli noi pentru combaterea speculei

Prețurile vor continua să crească într-un ritm accelerat. Banca Națională a calculat că vârful va fi în luna iunie, iar rata inflației va urca spre 15% atunci. În contextul creșterilor de prețuri fără precedent, guvernul vrea să impună reguli noi pentru combaterea speculei.

12 Mai 2022, 19:32 Știrile TVR |
Încă două luni de scumpiri
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Graficul scumpirilor arată creșteri de prețuri fară precedent.

Alimentele și alte bunuri și servicii de bază s-au scumpit continuu, prețurile au crescut în medie de aproape 9% numai de la sfârșitul anului trecut.

În aprilie, rata anuala a inflației a urcat spre 14%, cel mai ridicat nivel din ultimii 18 ani.

VEZI și Isărescu: România nu mai este pe locul 1 la creșterea inflației în UE. Mai sunt 7-8 țări înaintea noastră. Când ești cu războiul la poartă, discuțiile devin mai mult sau mai puțin teoretice

Nicolae Ciucă, premierul României: "Motivele inflației sunt creșterea prețului la energie, creșterea prețului la gaze, creșterea prețului la produsele alimentare, întreruperea lanțurilor de aprovizionare și, desigur, peste toate (...) războiul din Ucraina".

Prețurile ar urma să crească semnificativ și în următoarele două luni, iar Banca Națională estimează că rata anuală a inflației va atinge un vârf la jumătatea verii.

Guvernatorul Mugur Isărescu îndeamnă însă la calm.

Guvernatorul BNR: Discuțiile care nu se mai termină cu inflația și exagerările nu fac bine. Mai bem câte un ceai de tei. Eu l-am băut

Klaus Iohannis, președintele României: "Mă rog, probabil acolo sunt mai mulți tei în parc și se bea mai mult. Eu cred că este o încercare grea. Crizele nu se vor termina mâine și situația complicată va continua. (...) Vinovat este Putin, care a declanșat acest război".

VEZI și Klaus Iohannis, despre criza economică: Nu este cazul să aruncăm vina asupra Guvernului, Parlamentului, clasei politice. Vinovat este Putin care a declanșat acest război

Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României: "Nu ne pregătim de nimic negru. Lucrurile încă sunt sub control. (...) Nu suntem și nu cred că economia românească va intra în recesiune".

Între timp, autoritățile pregătesc reguli noi pentru combaterea speculei.

Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței: "Pentru produsele care prezintă un risc de activitate speculativă vom putea interveni (...) pentru a limita creșteri de prețuri excesive sau a forța companiile să reducă stocurile, deci să crească comercializarea. (...) Nu mă aștept să scadă pe burse nici gazul, nici electricitatea și nici carburanții".

Economiștii Băncii Naționale prognozează că prețurile își vor mai reduce ritmul de creștere în a doua parte a anului.

Rata anuala a inflației ar urma să coboare sub pragul de 10% abia în semestrul II din 2023.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 5°C 6°C
IASI 4°C 3°C
CLUJ 6°C 7°C
CONSTANTA 6°C 8°C
CRAIOVA 4°C 5°C
BRASOV 6°C 5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI