Urmărire penală faţă de 12 persoane pentru despăgubiri supraevaluate acordate de ANRP. Între acestea, Horia Georgescu, fost şef ANI

Fostul şef al Agenţiei Naţionale de Integritate, Horia Georgescu, a fost pus sub învinuire pentru abuz în serviciu într-un nou dosar privind restituiri supraevaluate. Procurorii vorbesc de un prejudiciu de aproape 20 de milioane de euro. În aceeaşi cauză a fost audiat şi omul de afaceri Mihai Rotaru, persoana despre care Georgescu susţine ca nu are nicio legătură. Anchetatorii au suspiciuni potrivit cărora Rotaru ar fi fost unul dintre beneficiarii unor supraevaluări ce priveau trei terenuri din Bistriţa. Horia Georgescu este judecat şi într-o altă cauză ANRP, fiind acuzat de abuz în serviciu. Acuzaţia vizează activitatea de membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor, calitate deţinută înainte de a prelua conducerea ANI.

16 Februarie 2017, 10:54 (actualizat 16 Februarie 2017, 17:46) |
Fostul șef ANI, acuzat în abuz de serviciu
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

ORA 16:30 DNA a început urmărirea penală faţă de 12 persoane pentru despăgubiri supraevaluate acordate de Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP):

Gianina Ancuța Opre, la data faptei președinte al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP și Cristian Morărescu, Horia Georgescu, Rodica Constantinovici, Remus Virgil Baciu, Lăcrămioara Alexandru, la data faptelor membri ai aceleiași comisii, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată,

Nicolae Pricop, la data faptei membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul cu consecințe deosebit de grave,

Mihai Papasteri şi Emil Nuțiu, la data faptelor evaluatori desemnați de Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul, cu consecințe deosebit de grave,

Gheorghe Vîță, la data faptelor evaluator desemnat de Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul, cu consecințe deosebit de grave, în formă continuată,

Mihai Rotaru şi Diana Le Bomin, cesionari ai drepturilor litigioase, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul, cu consecințe deosebit de grave, se arată într-un comunicat DNA.

"În ordonanțele procurorilor se arată că, în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

În zilele de 03 și 29 septembrie 2009, suspecta Opre Gianina Ancuța, în calitate de președinte al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (A.N.R.P.), împreună cu ceilalți suspecți - membri ai aceleiași comisii, prin exercitarea abuzivă a atribuțiunilor de serviciu, cu încălcarea prevederilor legale, au aprobat, în trei dosare de despăgubiri, rapoarte de evaluare prin care trei suprafețe de teren (4,93 ha, 3,48 ha și 2,32 ha) situate în municipiul Bistrița au fost evaluate la 47.370.400 lei, 29.507.700 lei și 21.356.700 lei (în total 98.234.800 lei), sume ce au fost acordate drept despăgubire suspecților Rotaru Mihai, Le Bomin Diana și unei alte persoane, beneficiari ai drepturilor litigioase.
Terenurile respective au fost supraevaluate de către suspecții Vîță Gheorghe, Papasteri Mihai și Nuțiu Emil, în calitate de evaluatori desemnați de Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor, cu sumele de 39.475.330 lei, 24.006.584 lei și 14.929.906 lei (în total 78.411.820 lei), ce reprezintă un prejudiciu în dauna bugetului de stat concomitent cu obținerea unor avantaje patrimoniale pentru persoanele beneficiare ale sumelor de bani.
Concret, cei trei evaluatori au întocmit rapoartele respective cu nerespectarea prevederilor legale și a Standardelor Internaționale de Evaluare, prin selectarea unor comparabile neconforme (nu au comparat terenuri similare), unele puse la dispoziție chiar de suspecții - beneficiari ai despăgubirilor, prin luarea în considerare a amplasamentului imobilului doar în baza indicațiilor beneficiarului și fără a efectua verificările necesare referitoare la solicitarea, de la autoritățile și instituțiile prevăzute expres în lege, a informațiilor privind tranzacții cu proprietăți imobiliare.

Suspecților li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală", se mai arată în comunicat.

ORA 14:00 A ajuns la sediul DNA şi Horia Georgescu, cel care a fost şeful ANI. Însă, nu a fost chemat în această calitate, ci în calitate de membru al ANRP.

VIDEO
Nou dosar ANRP, la DNA
ORA 10:00 Omul de afaceri Mihai Rotaru a fost audiat, joi dimineaţă, de procurorii anticorupţie. De această dată ar fi vorba de un teren din Bistriţa. Potrivit surselor noastre, Mihai Rotaru ar fi reuşit să obţină o despăgubire uriaşă de aproxuimativ 20 de milioane de euro, a transmis corespondentul TVR Andreea Anghel de la sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Omul de afaceri nu a stat mai mult de 30 de minute în sediul DNA. Mihai Rotaru nu a făcut niciun comentariu. Nu ştim dacă are calitatea de martor sau dacă a fost acuzat oficial de ceva, a transmis de la sediul DNA Andreea Anghel.

Urmează ca în cursul acestei zile procurorii DNA să facă declaraţii oficiale în privinţa acestui nou dosar. Sunt aşteptate la audieri astăzi şi alte persoane.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 3°C 5°C
IASI -2°C 3°C
CLUJ -6°C -1°C
CONSTANTA 0°C 2°C
CRAIOVA 1°C 4°C
BRASOV -4°C -1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI