Urmările furtunii: victime, școli închise, localități fără energie și apă. Premierul și ministrul de Interne, în zonele afectate

18 septembrie 2017, 08:32

În Timişoara, temperatura a scăzut brusc duminică după-amiază, de la 32 la 16 grade. Cerul a fost acoperit de nori, iar vântul a suflat cu peste 100 de kilometri pe oră. Un panou imens de la intrarea în oraş, reabilitat acum doi ani de primărie, s-a prăbuşit peste o maşină. Tânărul de 25 de ani de la volan a murit pe loc. Poliţiştii au deschis dosar penal în acest caz.

O tânără şi-a pierdut viaţa după ce a fost strivită de un copac la grădina zoologică, iar într-un parc din Buziaş, trei oameni au murit după ce un copac a picat peste ei. Nimeni nu se aştepta la dezastrul care a lovit judeţul Timiş.

O femeie de 58 de ani aflată la tratament în stațiunea Moneasa s-a grăbit spre hotel să se adăpostească, dar un brad înalt de câţiva metri a căzut peste ea.

Doi bărbaţi au murit în Bistrița loviți de crengile copacilor, rupte de vântul care a suflat chiar şi cu peste 90 km pe oră.

Rafalele de vânt au smuls acoperişuri, cărămizi şi ţigle de pe clădiri, au dărâmat construcţii uşoare şi au pus la pământ sute de copaci. Mai multe autoturisme au fost avariate de copacii sau cărămizile aterizate peste ele.

Zeci de semafoare şi fire de electricitate au fost şi ele smulse de vântul puternic. Curentul electric şi apa au fost oprite în mai multe localități. Şi circulaţia feroviară a fost dată peste cap după ce firele de tensiune au fost rupte. Mai multe biserici au fost distruse parţial. Telefoanele au sunat în continuu la 112.

UPDATE Mihai Tudose a rămas în Timiș. Premierul a anunțat că va pleca din zonă când autorităţile locale vor finaliza dosarele de evaluare a pagubelor care vor sta la baza întocmirii hotărârilor de guvern prin care se va acorda prima tranşă de ajutoare.

UPDATE E-Distribuţie Banat a anunțat că, până la miezul nopţii, încearcă să reia alimentarea cu energie electrică pentru 80% dintre clienţii afectaţi de avariile produse de furtuna de duminică.

UPDATE Premierul Mihai Tudose a vizitat, luni seară, la Spitalul Judeţean Timişoara, răniții în urma furtunii de duminică.  Dintre cei 41 de răniți, 11 au rămas internați. Doi copii, de 11 şi 10 ani, au fost operaţi şi sunt la ATI.

UPDATE Carmen Dan, ministrul de Interne, după comandamentul de urgență: Și la Arad și la Timiș am stat de vorbă cu angajații și îi felicit.

UPDATE Premierul Mihai Tudose, după comandamentul de urgență: Mesajul este foarte bun pentru toată lumea, cu o singură excepție. Cei de la ENEL, îngrozitori (…) Cred că toată lumea s-a mobilizat exemplar.

UPDATE Premierul Mihai Tudose a ajuns la Timișoara, unde se va desfășura comandamentul de urgență și va vizita răniții de la Spitalul Județean..

UPDATE La nivelul Guvernului s-a decis, luni, înființarea unui grup de lucru pentru realizarea unui sistem de avertizare prin intermediul telefoniei mobile, Sistem Alert, în urma unei întrevederi pe care premierul Mihai Tudose a avut-o, la Palatul Victoria, cu operatorii de telefonie mobilă, reprezentanți ai IGSU, ANCOM și STS, au precizat surse guvernamentale.

UPDATE Poliţia Timiş a deschis dosare penale pentru ucidere din culpă în cazul celor cinci persoane decedate în urma furtunii din Timişoara şi Buziaş.

UPDATE Carmen Dan, ministrul de Interne: I-am văzut pe minorii Robert și Teodora, (n.r., victime ale furtunii). Din păcate, Teodora nu este într-o stare foarte bună. Sper să se însănătoșească. În acest moment, la Guvern, există o întâlnire cu specialiști, așteptăm feedbackul, sunt convinsă că specialiștii vor implementa o soluție tehnică pentru avertizări față de furtuni. Anul trecut am vorbit despre o aplicație gestionată de ISU în care să transmitem informații despre fenomene meteo periculoase. Până în acest moment avem 100.000 de utilizatori. Ar trebui să o folosim cât mai mulți, e gratuită. Avem un sistem, o procedură standard, care vine pe ANM, și vine către primării și către Ministerul de Interne, noi le retransmitem. În această situație specială, când ne confruntăm cu un fenomen meteo cu caracer inedit, timpul practic în care poți transmite mesaje de avertizare este foarte limitat. Însă în situația de ieri forțele noastre au fost mobilizate. Mă duc la Arad, iar în jurul orei 15.00 va fi convocat un comandament de urgență la ISU Timișoara, unde va fi prezent și primul ministru Mihai Tudose.

TIMIȘ

Timişul a fost judeţul în care furtuna a lovit devastator duminică seară. În câteva minute, 5 oameni au murit şi 49 au fost răniţi. Printre aceştia, şi 7 copii.

La Timișoara, oraşul cel mai afectat de furtuna de ieri, a ajuns în această dimineață ministrul de Interne, Carmen Dan. În urma vizitei se va face o evaluare a situaţiei victimelor, a pagubelor produse de furtună, precum şi a necesarului de reparaţii. Adriana Pinti de la TVR Timișoara ne oferă mai multe amănunte.

Ministrul Carmen Dan a fost la Spitalul Clinic Județean, unde i-a vizitat pe cei internați în urma furtunii de ieri. Prima oară s-a oprit la Inspectoratul pentru Situații de Urgență. La spital au ajuns până acum 41 de persoane, 11 au rămas internate. Cele mai grave cazuri sunt 2 copii de 10 și 11 ani, care au și fost operați aseară, acum sunt intubați și ventilați mecanic. Au fost și 5 decese, 2 persoane în Timișoara, o femeie de 37 de ani lovită de copac și un tânăr de 24 de ani peste care s-a prăbușit un panou imens, în timp ce se afla în mașină. Alte trei persoane au murit în parcul de la Buziaș.

Mii de elevi din Timiş au stat azi acasă. Peste 20 de şcoli şi grădiniţe, avariate grav de furtună, sunt închise.

Cele mai mari pagube au fost în Timișoara, Lugoj, Buziaș, Făget. 93 de locuințe au acoperișurile distruse.

CLUJ

O furtună violentă a lovit ieri după-amiază şi județul Cluj. Acoperişurile de pe mai multe blocuri au fost smulse și mai multe mașini au fost distruse. Zeci de copaci au fost puși la pământ în parcul central. Mai multe informații are Andreea Costin, de la TVR Cluj.

Vijelia s-a pornit în jurul orei 17.00 şi a durat mai puţin de jumătate de oră. A fost însă atât de violentă, încât a făcut prăpăd în oraş. În parcul central, zeci de copaci au fost pur şi simplu smulşi din rădăcini. Acoperişurile de pe mai multe case, atât din Cluj-Napoca, cât şi din comuna Floreşti, au fost pur şi simplu luate de vânt. Oamenii surprinşi de vijelii s-au adăpostit pe unde au apucat. Furtuna a făcut pagube în întreg judeţul, acoperişul spitalului din Huedin fiind luat de vânt, iar pagube materiale există şi la Dej. Din fericire, în judeţul Cluj nu există victime.

Cel mai grav afectată de furtună a fost zona de munte a judeţului. De asemenea, biserica de lemn din Poarta Sălajului, monument istoric de secol XVII, a fost puternic avariată de furtuna de aseară. Vântul puternic a dus la prăbuşirea turlei lăcaşului de cult peste acoperiş.

BISTRIȚA

În Bistriţa-Năsăud, furtuna a făcut 19 victime: 2 morţi şi 17 răniţi. Vântul puternic a distrus acoperişuri de case, de blocuri şi de biserici, a pus la pământ numeroşi copaci şi a rupt cabluri electrice.

Un bărbat de 57 de ani care se plimba prin parcul municipal din Bistriţa a fost lovit în cap de o creangă a unui copac prăbuşit din cauza vântului puternic. Echipajul SMURD venit în ajutor nu a mai putut să îl salveze.

Marius Rus, purtătorul de cuvânt ISU Bistrița – Năsăud: “Bărbatul se afla împreună cu nepotul său care se juca în apropierea copacului și, văzând iminența pericolului, a încercat să-l îndepărteze dar, din păcate, nu a reușit să scape și el de crengile copacului”.

Tot lovit de crengile unui copac doborât de vânt a murit şi un al doilea bărbat, în vârstă de 47 de ani, din satul Borleasa.

Un bilanţ provizoriu arată că în Bistriţa-Năsăud au fost afectate municipiul Bistriţa, oraşele Năsăud, Beclean şi Sângeorz Băi şi 14 comune. De asemenea, mai mult de jumătate dintre locuitorii judeţului nu aveau aseară electricitate.

BIHOR

În Bihor, a fost prăpăd în 37 de localităţi. Vântul a spulberat ţiglele de pe sute de case, a culcat la pământ stâlpii de energie electrică şi a distrus câteva biserici printre care şi cea de lemn din Beiuş. Circulaţia rutieră a fost întreruptă pe 9 drumuri din județ, din cauza copacilor culcaţi la pământ.


Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite