Urgență medicală mondială din cauza noului coronavirus. Ce măsuri au luat autoritățile din România

Organizația Mondială a Sănătății a declarat epidemia pornită din China drept urgență medicală globală. Decizia permite măsuri excepţionale pentru a limita răspândirea bolii. Virusul a îmbolnăvit aproape zece mii de oameni. Peste 200 au murit. În Italia, unde e decretată starea de urgenţă, este internat un român suspect de coronavirus. Lucra în hotelul în care au stat doi chinezi infectaţi. Un alt român suspect este la spital în Spania.

31 Ianuarie 2020, 20:05 |

S-au înregistrat cazuri de îmbolnăvire de la om la om, în Germania, Japonia şi Vietnam, a precizat directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, care a declarat urgenţa publică globală. Aşa pot fi luate mai multe măsuri pentru a împiedica răspândirea virusului, inclusiv limitări ale libertăţii de circulaţie

Nu ştiu ce efecte poate avea acest virus în ţări cu sisteme medicale mai slabe. Trebuie să acţionăm acum pentru a ajuta aceste ţări să se pregătească pentru această posibilitate.

În România, au fost luate noi măsuri de prevenţie. La aeroportul Henri Coandă se dezinfectează fluxul de intrare în ţară la fiecare patru ore. La Sosiri, pasagerii găsesc uşor dezinfectant pentru mâini. A fost declanşată şi procedura de achiziţie pentru mai multe termoscannere care să detecteze pasagerii cu febră pe principalele aeroporturi din ţară.

Cei cu simptome gripale care au fost recent în China sau au intrat în contact cu persoane infectate cu coronavirus vor fi izolaţi şi trimişi cu ambulanţa la institutul "Matei Balş".

Ministrul Sănătăţii a solicitat, astăzi, ca toate stocurile de echipamente de protecţie pentru personalul medico-sanitar şi biocide pentru suprafeţe şi mâini aflate la nivelul ministerului Sănătăţii să fie suplimentate.

Avem acum şi kituri complete pentru depistarea rapidă a coronavirusului în laborator, la Bucureşti.

În acest moment, diagnosticul de infecţie cu noul coronavirus poate fi pus doar la Institutul Naţional "Matei Balş". Specialiştii de aici îi pregătesc să facă testele şi pe medicii de la spitalul "Victor Babeş" din Capitală şi pe cei de la spitalele de boli infecţioase din Iaşi, Cluj şi Timişoara.

Testul va fi făcut doar pentru pacienţii cu afecţiuni respiratorii care au fost recent în zone cu focare de coronavirus sau au intrat în contact cu persoane infectate. Dacă apar suspiciuni în alte localităţi, proba va fi trimisă în Capitală pentru analiză. Nu şi suspectul.

Dacă testul este pozitiv, pacienţii vor fi transportaţi cu maşini speciale care au nişte izolete, care previn contaminarea personalului care efectuează transportul şi vor fi trataţi aici, la institutul Matei Balş.

Şi alte spitale vor fi dotate pentru a putea prelua eventualele cazuri grave.

Se va achiziţiona pentru fiecare spital judeţean un ventilator - acel plămân artificial - în plus, iar pentru centrele de boli infecţioase încă trei ventilatoare şi probabil încă 2-3 unităţi ECMO, să punem răul în faţă.

Până acum, majoritatea infecţiilor cu coronavirus au fost uşoare. Şi rata mortalităţii e mai mică decât în alţi ani cu alerte globalee. Urgenţa medicală mondială a mai fost declarată de cinci ori, din 2009, la epidemiile de gripă porcină, poliomielită, Ebola şi Zyka.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 11°C 8°C
IASI 6°C 2°C
CLUJ 4°C 2°C
CONSTANTA 15°C 13°C
CRAIOVA 6°C 6°C
BRASOV 7°C 5°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI