Uraganul ne-a scumpit carburanţii. Premierul Tudose susține că majorarea accizei nu poate fi cauza reală

29 septembrie 2017, 23:21

Premierul Mihai Tudose spune că impactul fenomenelor meteorologice asupra preţului carburanţilor a fost mai mare decât introducerea accizei suplimentare.

Mihai Tudose, premierul României: „La carburanţi, eu cred că dumneavoastră aţi aflat că au fost nişte uragane şi că au influenţat preţul bariliului pe plan mondial, a crescut prețul în toată lumea, ba chiar în România un pic mai puţin decât pe restul planetei„.

Creşterea preţului la carburanţi din ultima perioadă are două surse.

Dinamica din pieţele internaţionale, inclusiv evoluţia leului faţă de dolar, şi creşterea accizelor, consideră analistul Claudiu Cazacu.

Benzina şi motorina se vor scumpi şi după 1 octombrie, când va intra în vigoare o a doua etapă a creşterii accizei.

Ioan Tache, de la Asociaţia Benzinarilor Independenţi crede că alta ar fi explicaţia reală a măsurii Guvernului.

Alte scumpiri aduse de toamnă, la gaze şi energie electrică, sunt aruncate în curtea ANRE de către liderul PSD. Liviu Dragnea consideră că Autoritatea a fost de acord să fie incluse în preţul final pentru consumatori şi pierderi nejustificate ale distribuitorilor. Iar în România, sunt cele mai mari pierderi acceptate din toată UE, de 17%.

În urma liberalizării pieţei, de la 1 octombrie intră în vigoare o nouă etapă de scumpiri la gaz şi energie electrică pentru consumatorii casnici, cu 6, respectiv 5 procente.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite