Uraganul Irma se îndreaptă spre Florida. Autoritățile vor evacuarea a peste 5 milioane de oameni, între care și români

9 septembrie 2017, 14:14

Uraganul Irma a atins Cuba cu rafale estimate la peste 260 de kilometri pe oră. Peste 50 de mii de persoane au fost sfătuite să-și părăsească locuințele situate în zonele cele mai expuse.

Acum, Irma se îndreaptă spre Peninsula Florida, dens populată, care se pregătește pentru o lovitură foarte puternică. Autoritățile au avertizat că uraganul Irma este mai mare decât întreg teritoriul statului și estimează că va avea un impact deosebit de periculos. Guvernatorul a luat o decizie istorică, dând dispoziția de evacuare masivă. Printre cei avertizați sunt în special locuitorii din jumătatea sudică a statului.

Rick Scott, guvernatorul statului Florida: „Sunt 1700 de poliţişti rutieri care lucrează în schimburi de 12 ore. Vom informa permanent oamenii pe unde să evacueze şi unde să meargă.”

De teama aglomerației în trafic și lipsa tot mai a combustibilului din benzinării, îi determină pe tot mai mulți oameni să aleagă calea aerului – cât mai este posibil- însă biletele de avion spre zonele sigure se găsesc foarte greu.

Potrivit estimărilor, aproximativ 9 milioane de persoane din Florida ar putea rămâne fără curent, o parte dintre ele săptămâni la rând. Probleme s-au înregistrat și în statele Georgia, Carolina de Nord și Carolina de Sud.

În Fort Lauderdale, majoritatea magazinelor alimentare mari, dar și majoritatea magazinelor de bricolaj au fost închise și nu își vor deschide din nou portile pâna saptamâna viitoare, după ce va trece uraganul.

Un adăpost din sud-vestul orașului Miami s-a umplut la numai câteva ore după ce s-a deschis. Oamenii de acolo își amintesc de uraganul Andrew, din 1992, cel mai distructiv care a afectat statul vreodată.

Români în calea uraganului

Mii de români care trăiesc în America aşteaptă cu îngrijorare uraganul Irma. Se tem pentru vieţile lor, dar se gândesc şi la proprietăţile care se află pe traseul furtunii. Pentru că riscă să piardă tot ce-au reuşit să strângă de când locuiesc peste Ocean.

Puterea uraganelor este măsurată cu ajutorul scării Saffir-Simpson, care porneşte de la categoria 1 – cea mai slabă – şi ajunge până la categoria 5 – uragane deosebit de distrugătoare.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite