Urșii din România, în atenția Parlamentului European. Ministrul Mediului: Este pentru prima dată când o comisie de la acest nivel vine să se convingă la fața locului

16 mai 2023, 19:20

Reprezentanţii Parlamentului European au ascultat povestea unui localnic din Sfântu Gheorghe care a scăpat în anul 2021, ca prin minune, din ghearele unui urs.

FRANCISC KATAI, locuitor din Sfântu Gheorghe atacat de urs: Nu pot să spun că este o experienţă pe care şi-o doreşte oricine.

SANDOR TAMAS, preşedinte CJ Covasna, iniţiator al petiţiei: În fiecare zi ne întâlnim cu urși pe stradă, urși în grajduri, urși chiar în restaurant. Nu este OK ca în fiecare zi urșii să fie pe ulițele satelor, în curțile școlilor.

Un grup de activiști de la Greenpeace România acuză Ministerul Mediului că vrea să ucidă 426 de urși. Activiștii susțin că nu așa se va rezolva problema. Ei spun că se va ajunge la turism cinegetic și vânătoare la trofeu.

CIPRIAN GĂLUŞCĂ, coordonator Greenpeace România: Ideea e simplă, extragerea urșilor din pădure nu ajută comunitatea. Trebuie să mergem în comunitate să vedem unde avem probleme, să descoperim care sunt urșii problematici și să intervenim punctual acolo.

Nu de aceeași părere sunt și reprezentanții vânătorilor.

MARIAN DIACONU, preşedinte, Federaţia Asociaţiilor Vânătoreşti: După ultimele studii ale Institutului Silvic, astăzi sunt în jur de 8-9.000 de urși. Trebuie să intervenim. Teritoriul României nu poate susține o populație atât de mare de urs. Acesta se va înmulți, va degenera.

YANNA TOOM, şefa delegaţiei Comisiei de petiţii din Parlamentul European: Nu văd o soluţie pe moment. Poate după ce vom mai pune nişte intrebări.

TANCZOS BARNA, ministrul Mediului: Este pentru prima dată când o comisie de la acest nivel, al Parlamentului European, vine să se convingă la fața locului. Că aici problema urșilor nu mai este o problemă a unei specii pe cale de dispariție. Problema urșilor este o problemă a comunității.

Potrivit Ministerului Mediului, între anii 2016 şi 2021, urșii au omorât 14 persoane, au rănit 158 şi au fost implicaţi în 154 de incidente.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă