Urșii au distrus zeci de hectare cultivate cu porumb în Harghita. Fermier: Au fost seri când într-o oră au venit şi opt urşi pe această parcelă

28 septembrie 2023, 17:05

În comuna Secuieni din Harghita, dezastrul lăsat de urși în lanurile de porumb se vede cel mai bine din cer. Culturi întregi sunt puse la pământ și nu mai pot fi recoltate.

Un localnic a filmat un urs care se plimba nestingherit prin lanul de porumb și se înfrupta din știuleții aurii.

Ban Lehel, fermier din comuna Secuieni: Au fost seri când într-o oră au venit şi opt urşi pe această parcelă, nu este normal. Paguba este în jur de 30-40% şi crește în fiecare zi. Noi avem 50 de hectare cultivate şi din acest întreg au mai rămas în jur de 30 de hectare, nu putem pune gard electric peste tot.

Și nici gardul electric nu pare prea eficient. Oamenii spun că urșii au învățat să-și facă drum spre lanul de porumb, în orice condiții. Nu de puține ori au săpat pe sub gardurile electrice.

Necăjiți, fermierii cu greu își mai pot face planuri pentru culturile viitoare.

Simon Sandor, fermier din comuna Secuieni: Ne mai chinuim, mai facem un an, doi, dar, dacă nu se rezolvă ceva pe parcurs în legătură cu urșii și cu producția, atunci trebuie să renunțăm.

Și în lanurile de porumb din comuna Tuşnad se văd pagubele lăsate în urmă de urși.

Koncz Barna, fermier din comuna Tuşnad: Aproximativ 70 de hectare am avut anul acesta, între 45 și 50% sunt pagubele provocate de urși.

Molnar Joszef, primar comuna Tuşnad: Problema majoră e că s-a dublat, s-a triplat, față de anii anteriori și oamenii sunt supărați că nu se întâmplă nimic pentru remedierea situației.

Sute de cereri de despăgubiri sunt deja pe masa autorităților.

Romfeld Zsolt, director Direcția pentru Agricultură Județeană Harghita: Deja am ajuns la 400 de evaluări în anul 2023.

Domokos Laszlo, director executiv Agenția pentru Protecţia Mediului Harghita: Până în prezent, valoarea pagubelor produse de animale sălbatice în special de urși este de peste 1 milion de euro. Din această sumă, până în prezent, 470 de mii de lei au ajuns la despăgubiți.

Harghita este județul cu cel mai mare număr de urși. Pentru pagubele provocate de urși în toată țara, statul a plătit, în ultimii 4 ani, mai bine de 4 milioane de euro despăgubiri.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă