Urșii, periculoși pentru turiști și în sezonul de iarnă. Autoritățile susțin că singura măsură eficientă prin care pot fi prevenite atacurile ar fi reluarea vânătorii

6 decembrie 2021, 07:41

În pragul noului sezon turistic de iarnă, autoritățile de la București susțin că singurele măsuri prin care pot fi prevenite întâlnirile dintre oameni și urși pot fi luate doar de autoritățile locale. Iar cea mai eficientă măsură de prevenție a atacurilor urșilor ar fi, în opinia guvernanților, reluarea vânătorii.

Se dorește reintroducerea cotelor de vânătoare pentru urși în mai puțin de 3 ani. Deocamdată turiștii trebuie să se ferească și singuri.

Ionuț Sorin Banciu, secretar de stat, Ministerul Mediulu: Turiştii trebuie să ştie că în momentul în care întâlnesc un animal sălbatic, trebuie să se îndepărteze şi să sune la 112. Nu să hrănească, nu să încerce să facă fotografii,  Va trebui să revenim la o cotă de prevenţie, foarte bine calculată, bazată pe zone de risc, asta după ce vom avea o cartare foarte serioasă, bazată pe infomaţii ştiinţifiice a populaţiei.

Specialiștii susțin însă că Ministerul Mediului nu este interesat de crearea și aplicarea unei strategii naționale de prevenție după modelul de succes din alte țări, precum Canada.

Cristian Remus Papp, manager specii arii protejate WWF-România: În alte țări relocarea funcționează cu succes pentru că ei știu exact unde trebuie să se ducă animalul, nu că la noi, trebuie dus la minim 50 de kilometri față de zona din care există aceste conflicte, într-o zonă cât mai depărtată de comunitățile locale am și implementat cu succes utilizarea de garduri electrice una din măsuri, montarea de camere cu senzori de mișcare e absolut necesar să se facă conștientizare publică la nivelul comunităților unde există urs.

Ultimul conflict între turiști și urși a fost sâmbătă în Sinaia.

Primarul oraşului Sinaia, Vlad Oprea: O ursoaică care era cu puii în zona Peleșului a fost speriată de turiștii inconștienți care aruncau cu petarde, a alergat pe alee unde s-a întâlnit cu doi turiști ucraineni care s-au speriat și ei, au sărit un gard și s-au tăiat, unul la mână și celălalt, doamna, la picior.

În situațiile de acest fel, autoritățile impun prinderea urșilor și relocarea lor. Această procedură a fost folosită doar în 30 la sută din cazuri în ultimii trei ani. Și nu se știe cu cât succes. Tot în ultimii trei ani au fost împușcați sau eutanasiați 138 de urși bruni.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite