UPDATE Votul în diaspora. Până duminică, la ora 21.00, au votat peste 100 de mii de români la referendumul pentru redefinirea familiei

7 octombrie 2018, 12:22
  • Prezența la vot la ora 21.00 – 121 118 persoane
  • Prezența la vot la ora 19.00 – 111 457 persoane
  • Prezența la vot la ora 16.00 – 87 563 persoane
  • Prezența la vot la ora 13.00 – 63 241 persoane
  • Prezența la vot la ora 10.00 – 50 043 persoane

Prezență redusă la secțiile din străinătate

Peste Prut au fost organizate 35 de secții de vot. Prezența la urne în Republica Moldova a fost una mult mai ridicată față de ziua de ieri. Sâmbătă, la Ambasada României din centrul Chișinăului au votat în total 300 de oameni, iar duminică această cifră s-a dublat încă de la ora 15.00. Totuși, prezența la vot ramâne una destul de redusă, în condițiile în care peste un milion de cetățeni ai Republicii Moldova dețin și cetățenia română.

În Spania, pe lângă cei 650 de mii de români cu drept de vot și-au putut exprima opțiunea și turiștii români. Românii din Spania au putut să voteze la acest referendum în 48 de secții, deschise în toate regiunile țării, dar participarea din prima zi a fost mai slabă decât la alte scrutinuri. Cele mai multe voturi s-au strâns după prima zi la Arganda del Rey,  și la Castellon.

Votul a decurs fără incidente și în Franța. Ieri s-a observat o prezență redusă, care a continuat și la primele ore după redeschiderea procesului de vot. Românii din Franța au putut vota cu un act de identitate valabil pe listele electorale suplimentare.

La Bruxelles, singurele cozi la centrele de votare au fost înregistrate la secțiile electorale organizate de Brazilia, care își alege astăzi președintele. În secțiile noastre prezența a fost extrem de slabă.

În Rusia, prezența la urne a fost modestă având în vedere că numărul românilor stabiliți în Rusia este foarte mic, în comparație cu alte țări din Europa.

Votul în diaspora până duminică, la ora 21.00

121 118 de români aflați peste hotare au votat până la ora 21.00, arată datele Biroului Electoral Central, la referendumul de modificare a Constituției.

Votul în diaspora până duminică, la ora 19.00

111 457 de români aflați în străinătate au votat, până duminică, la ora 19.00, la refendumul pentru redefinirea familiei, anunță BEC.

REPUBLICA MOLDOVA Nu s-au înregistrat incidente la vot. Astăzi, românii din Republica Moldova s-au mobilizat mai mult să meargă la vot, dar prezența a fost redusă. Acest referendum a fost foarte puțin promovat aici, relatează la Ediție Specială Ileana Pîrgaru.

SPANIA Sunt 17 200 de voturi exprimate până la ora 19.00, în Spania. Cele mai multe secții de votare sunt la Madrid, unde au votat 1373 de români, transmite Felix Damian.

FRANȚA 6302 voturi s-au întrgistrat până la ora 21.00, transmite Mihaela Antoche. Ieri a fost o prezență extrem de redusă, și astăzi, la primele ore, la fel. În jurul prânzului au venit mai mulți români la vot în zona Parisului. Dar, spre după-amiază, prezența a scăzut din nou.

Votul în diaspora până duminică, la ora 16.00

87 563 de români din diaspora au votat la refendumul pentru redefinirea familiei în Constituție până duminică, la ora 16.00, anunță BEC. Cele mai multe voturi au fost exprimate în Italia, Spania, Marea Britanie și Franța.

Votul în diaspora până duminică, la ora 13.00

63 241 de români din străinătate și-au exprimat votul la referendum până duminică, la ora 13.00, potrivit datelor centralizate de Biroul Electoral Central.

MAREA BRITANIE Votul la secţiile din Marea Britanie se desfăşoară în condiţii bune, în pofida aglomerării de la una dintre secţiile electorale din Londra, Harrow, unde şi sâmbătă s-a înregistrat o afluenţă, precizează Ambasadorul Dan Mihalache. Pe tot teritoriul Marii Britanii sunt 19 secţii de votare, dintre care 6 în Londra.

REPUBLICA MOLDOVA Astăzi vin mai mulți oameni la vot, comparativ cu prima zi de referendum, transmite Svetlana Gore. Procesul electoral decurge normal.

SPANIA Participarea este mult mai slabă decât la orice alt scrutin, dar sunt șanse ca aceasta să crească în cursul zilei. Unii au cerut îndrumări membrilor comisiei electorale, care i-au trimis să se informeze de pe afișele de la intrare, transmite Felix Damian.

FRANȚA Toți românii care se află azi în Franța și vor să voteze trebuie să aibă un act de identitate valabil, pașaport sau carte de indentitate, sau se pot informa de pe site-ul MAE, amintește corespondentul TVR Mihaela Antoche.

Votul în diaspora până duminică, la ora 10.00

50 043 de români au votat până duminică, la ora 10.00, în diaspora, arată cele mai recente date. Cei mai mulți români votaseră în Italia: 10.995.

În Marea Britanie trecuseră pe la urne 7900 de români. Până la ora 10.00 votaseră 8363 de români în Spania, 626 în Israel și 2929 în Belgia.

În întreaga lume au fost organizate, în total, 378 de secţii, cele mai multe în Italia: 58.

REPUBLICA MOLDOVA Secția de votare unde au fost cei mai activi alegători este cea deschisă în Ambasada României la Chișinău. 231 de oameni au votat ieri acolo. La polul opus este raionul Fălești, unde au votat 5 persoane. În Republica Moldova sunt 35 de secții de votare, cele mai multe, 12, la Chișinău, transmite în Ediție Specială Svetlana Gore.

SPANIA În prima zi a referendumului au votat 7300 de români. Votul se derulează fără probleme. Poate singura dificultate pe care o au unii votanți este să înțeleagă întrebarea de pe buletin: „Sunteţi de acord cu Legea de revizuire a Constituţiei României în forma adoptată de Parlament?”. Alegătorii trebuie să răspundă cu „Da” sau „Nu”. Au fost cazuri în care oamenii s-au întors acasă ca să se informeze mai bine și au promis să revină. Urnele sunt în 48 de secții de votare amplasate în toată Spania, relatează Felix Damian.

FRANȚA Prezenţa la vot a românilor de acolo a fost de trei ori mai scăzută, în comparaţie cu Spania. Sunt deschise 15 secții de votare pe întreg teritoriul Franței. 2300 de voturi au fost exprimate până în acest moment și nu au fost incidente, transmite Mihaela Antoche.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite