UPDATE Suspiciuni de infectare cu noua tulpină de coronavirus la o persoană întoarsă recent din Marea Britanie. Ministerul Sănătății: Pe teritoriul României nu a fost confirmată noua tulpină

Alertă şi în România pentru noua tulpină de coronavirus apărută în Marea Britanie. La Institutul "Matei Balș" a fost internat un pacient cu COVID-19 care a venit din Marea Britanie. Medicii fac analize de laborator detaliate pentru a afla dacă este infectat cu noua tulpină. Vaccinul, spun specialiștii, este eficient în cazul acestei tulpini. Duminică după-amiază, Ministerul Sănătății a precizat că, pe teritoriul României, nu a fost confirmată până în prezent noua variantă SARS-Cov-2 depistată în Marea Britanie. Reprezentanții instituției subliniază că procedura de confirmare va fi definitivată în următoarele zile.

03 Ianuarie 2021, 14:05 (actualizat 03 Ianuarie 2021, 19:41) Știrile TVR |
Noua tulpină de coronavirus - primul caz suspect în România
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

Suspiciunile legate de noua tulpină COVID au apărut după ce probele unui bolnav confirmat cu noul coronavirus au avut rezultate diferite de cele prelucrate de medici până acum.

Ministerul Sănătății precizează că, pe teritoriul României, nu a fost confirmată până în prezent noua variantă SARS-Cov-2 depistată în Marea Britanie. Confirmarea se poate face doar prin testele de laborator specifice.

Potrivit specialiștilor, până acum au apărut 25 de mutații ale virusului, însă nu toate la fel de agresive.

Autoritățile din Marea Britanie au atras stenţia că noua mutație a virusului s-a răspândit deja cu rapiditate pe întreg teritoriul.

Matt Hancock, ministrul Sănătății din Marea Britanie: "Avem o creștere mare a numărului de cazuri și spitalizări, ceea ce demonstrează că trebuie să luăm măsuri suplimentar. Din nefericire, această nouă variantă se răspândește rapid în toată Anglia și numărul de cazuri se dublează".

Noua tulpină a virusului nu este mai agresivă, spun specialiștii, dar are o răspândire cu aproape 70% mai mare.

_______________________________________________

ACTUALIZARE Reacția Grupului de Comunicare Strategică

"În urma informațiilor apărute în spațiul public potrivit cărora în România noua tulpină a coronavirusului SARS-CoV-2 ar fi fost identificată la un pacient întors recent în țară, internat la Institutul Matei Balș din Capitală, pentru corecta informare a opiniei publice, precizăm următoarele:

În urma unei monitorizări atente a situației epidemiologice din România și în contextul apariției unei noi tulpini a Coronavirusului SARS-CoV-2 confirmat de specialiști ca având o rată de contagiozitate mai mare în rândul populației, precizăm faptul că până în acest moment, pe teritoriul României nu a fost confirmat niciun caz al unei persoane care ar fi infectată cu această nouă tulpină.

Date fiind informațiile conform cărora la Institutul Matei Balș din București, un pacient întors recent în țară ar fi infectat cu această nouă tulpină, ca o infirmare a celor vehiculate în presa scrisă, reprezentații Institutului au avut un drept la replică, precizând faptul că în acest moment nu există date concludente care să certifice prezenta noii tulpini la un pacient internat.

Totodată, a fost specificat faptul că în laboratorul de genetică din cadrul Institutului sunt analizate două probe recoltate de la un pacient, care urmează, în câteva zile să confirme sau să infirme prezența acestei noi tulpini.

Având în vedere menținerea contextului epidemiologic și necesitatea limitării răspândirii noului Coronavirus, facem în continuare apel la respectarea tuturor măsurilor de protecție sanitară în vederea protejării sănătății comunităților".

ACTUALIZARE Reacția Ministerului Sănătății

"O nouă tulpină se poate confirma numai prin secvenţierea genomului viral de către institutele sau unităţile sanitare abilitate, iar această procedură tehnică va fi definitivată zilele următoare pornind de la probele selectate în urma testării RT-PCR", se arată într-o precizare a Ministerului Sănătăţii.

ACTUALIZARE Adrian Marinescu, medic primar boli infecțioase, Institutul “Matei Balș” din Capitală: "E o suspiciune. Facem o diferență clară între ceea ce înseamnă suspiciune și confirmare. Doar testele de secvențiere, pe care le vom face în zilele următoare, pot într-adevăr să confirme că este vorba de noua tulpină. E adevărat, noua tulpină ne așteptăm să ajungă și în România cât de repede. Se poate întâmpla. Dar cât timp nu avem confirmarea, nu putem spune că avem noua tulpină în România. Nu e mai virulentă, adică nu ne așteptăm să avem mai multe forme severe, din fericire. Înseamnă că nu vom avea și o creștere a mortalității. Din toate datele pe care le avem până acum, aceste mutații care au fost identificate nu încurcă în niciun fel vaccinarea".

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CORONAVIRUS
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 35°C 35°C
IASI 35°C 33°C
CLUJ 31°C 32°C
CONSTANTA 28°C 28°C
CRAIOVA 32°C 32°C
BRASOV 29°C 29°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI