UPDATE Starea fetiței căreia i s-a transplantat o bucată de ficat se ameliorează, spun medicii. Și celălalt pacient merge bine. Ambii sunt încă intubați

1 mai 2022, 11:19

ACTUALIZARE 12.45 Starea fetiței operate se ameliorează, însă este în continuare internată la terapie intensivă, a anunțat Institutul Clinic Fundeni, într-un comunicat de presă.

„Pacienta este în terapie intensivă cu stare generală în ameliorare, stabilă, sedată, încă intubata și ventilată mecanic, dar în proces de încercare a desprinderii de pe aparatul de respirație. Este hemodiafiltrată continuu și a primit postoperator două ședințe de plasmafereză terapeutică. Ficatul este funcțional, analizele sunt în ameliorare. Evoluția lent favorabilă se datorează statusului de denutriție al pacientei, severității bolii hepatice pentru care a necesitat transplant hepatic în urgență și unor infecții virale din antecedentele recente care au impact immunologic și hematologic.

Este cu un tratament medicamentos complex, care cuprinde medicație imunosupresoare, antibioprofilaxie și antibioterapie complexă, primește nutriție enterală și parenterală și sesiuni de kinetoterapie pasivă”, se arată în comunicatul Institutului Clinic Fundeni.

ACTUALIZARE Ministerul Sănătății: Transplantul hepatic la fetiţa de 5 ani cu Boala Wilson a fost realizat cu succes. La Spitalul Grigore Alexandescu va fi un centru de transplant hepatic pediatric.

„Evoluția ambilor e favorabilă, mai ales a fetiței. E important ce se întâmplă în primele zile postoperator”, a anunțat, duminică, prof. dr. IRINEL POPESCU, coodonatorul Centrului de Transplant Hepatic, Institutul Fundeni.

Citiți și Fetița cu hepatită a ieșit din operația de transplant de ficat. Medicii spun că este în stare stabilă

Și medicul Dana Tomescu a confirmat că „veștile sunt bune”:

Prof. univ. dr. Dana Tomescu, șef Secție ATI, Institutul Fundeni: „Veștile sunt bune acum, mereu suntem rezervați în prognostic. Perioada a fost extrem de dificilă imediat după nouă grefă, fragmentul hepatic a avut o întârziere de funcție, ca un fel de siderare a grefei, și a necesitat măsuri extrem de invazive de ATI, hemodializă, curățare plasmă, sistemul de coagulare este extrem de alterat. A avut o perioadă când sângele nu s-a coagulat, ceea ce a fost un moment foarte dificil, dar după ATI și reanimare suntem acum optimiști, grefa funcționează. Când da semne clasice de trezire, o detubăm”.

(w460) Prof. univ

Medicul Dana Tomescu a mai spus că acum „lucurile sunt oarecum controlate”, dar că „cele rele vin brusc, cele bune vin lent”, „am depășit partea operatorie, care e un succes, acum vedem toleranța, e un copil imunosupresat, subnutrit, plus cu infecții antecedente, toate astea, pe intervenție mare, sunt factori de risc în timp”. Ea a spus că fetița are în tratament antibiotic, sânge deleucocitat, „încercăm să nu ratăm nimic din ce poate fi”.

„Amenințarea cea mai mare e infecția, ea ar putea pleca acasă în 2 săptămâni, poate o să stea mai mult în Terapie. Infecția poate veni de la orice” – a completat dr. Irinel Popescu.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite