UPDATE Rusia expulzează diplomați din Suedia, Germania și Polonia după protestele în sprijinul lui Navalnîi. Șeful diplomației UE condamnă acțiunea. Ambasadorul rus, convocat de Berlin

5 februarie 2021, 16:59

Ministerul rus de Externe a subliniat într-un comunicat că Moscova consideră inacceptabile acţiunile diplomaţilor străini vizați de decizia de expulzare.

Ministerul de Externe suedez a confirmat că unul dintre diplomaţii săi a fost expulzat din Rusia.

„Respingem afirmaţia Rusiei că diplomatul a participat la demonstraţie”, a declarat o purtătoare de cuvânt a Ministerului de Externe suedez, citată de Reuters.

Site-ul de ştiri EUObserver a citat surse din cadrul UE, afirmând că Rusia a expulzat diplomaţi din Germania, Polonia şi Suedia pentru participarea la mitinguri în sprijinul opozantului încarcerat Aleksei Navalnîi.

Josep Borrell a aflat în timpul reuniunii sale cu (ministrul afacerilor externe rus) Serghei Lavrov că trei diplomaţi europeni vor fi expulzaţi din Rusia. El a condamnat puternic această decizie şi a respins acuzaţiile conform cărora ei ar fi desfăşurat activităţi incompatibile cu statutul lor de diplomaţi străini„, a declarat Peter Stano, purtătorul de cuvânt al lui Borrell, citat de Agerpres.

Și preşedintele francez, Emmanuel Macron, a condamnat „cu cea mai mare fermitate” expulzarea de către Rusia a celor 3 diplomaţi.

„În ceea ce priveşte afacerea Navalnîi, condamn cu cea mai mare fermitate de la început până la sfârşit ce s-a întâmplat, de la otrăvire (…) până la condamnare, şi astăzi expulzarea diplomaţilor german, polonez, suedez care a fost decisă de Rusia”, a declarat preşedintele francez la finalul unui consiliu de apărare franco-german cu cancelarul german Angela Merkel.

Cancelarul Angela Merkel a criticat, la conferința de presă susținut că Macron, ”o expulzare nejustificată”, care arată ”o faţetă suplimentară a ceea ce se întâmplă în prezent în Rusia şi care are puţin de-a face cu statul de drept”.

Guvernul german l-a convocat pe ambasadorul rus la Berlin pentru explicaţii în acest caz, relatează vineri seară AFP, preluată de Agerpres.

Diplomatului de rang înalt i s-a adus la cunoştinţă ”foarte clar” poziţia germană cu privire la aceste expulzări, a declarat pentru AFP o sursă din minister. Ministrul de Externe german, Heiko Maas, a condamnat în termeni foarte fermi expulzarea unor diplomaţi europeni, ameninţând cu posibile represalii.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite