UPDATE Roverul PersEverence a ajuns cu bine pe Marte. Misiunea a costat peste 2,5 miliarde de dolari

18 februarie 2021, 15:48

Toate etapele premergătoare asolizării, desfăşurate în intervalul celor „7 minute de teroare” în care NASA nu poate transmite comenzi în timp real roverului din cauza decalajului de 11 minute dintre Pământ şi Marte, s-au derulat conform planului misiunii.

Perseverance a intrat în atmosfera marţiană cu o viteză de aproximativ 20.000 km/h, protejat de scutul termic, după care şi-a aprins retromotoarele pentru a decelera suficient pentru a elibera paraşuta supersonică. La aproximativ 300 de metri altitudine, paraşuta s-a desprins.

Treapta de coborâre a roverului s-a activat şi a lăsat roverul să cadă în gol, susţinut de un set de cabluri lungi de 6,4 metri. Treapta de coborâre şi cablurile s-au desprins de îndată ce roţile roverului au atins solul marţian.

 

Roverul construit de NASA este sofisticat, are 6 roți și 23 de camere, numeroase instrumente științifice și un sistem de colectare a mostrelor de rocă de pe Marte. Este prevăzut cu o parașută, care se deschide la o viteză de 1500 de km pe oră.

PersEverance va explora Planeta Roșie și cu ajutorul unui mini-elicopter, care cântarește mai puțin de 2 kg, aflat la bordul său.

Este pentru prima dată când un astfel de dispozitiv tip dronă zboară pe o altă planetă.

Misiunea NASA include mai multe experimente.

Obiectivul major al misiunii PersEverance este să ne concentrăm, cu adevărat, pe înțelegerea aspectelor legate de existența sau nu a unor urme de viață pe Marte, în trecut.

Mai exact, cu trei miliarde de ani în urmă. Specialiștii cred că acum se vor pune bazele pentru o viitoare misiune pe Marte cu echipaj uman. În acest sens robotul conceput de NASA va experimenta o tehnologie care are că scop fabricarea oxigenului.

Experimentul MOXIE, care este unul de utilizare a resurselor de oxigen în contextul condiţiilor de pe Marte, este un fel de gură mare, care ar urma să transforme dioxidul de carbon din atmosferă în oxifen respirabil.

Mini-elicopterul Ingenuity va intra în istorie dacă reușește să zboare în atmosfera  foarte rarefiata de pe Marte.  Este echipat cu celule solare pentru a-și reîncarca bateriile.

Roverul PersEverance  este dotat și zeci de eprubete speciale pentru colectarea mostrelor de sol, cu o pereche de microfoane, care ar urma să înregistreze sunetele sosirii pe Marte, dar și sunetul vântului marțian și alte zgomote ambientale.

Misiunea a costat peste 2,5 miliarde de dolari.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite