UPDATE România va include, până în anul 2028, reactoare modulare mici în sistemul național de producere a energiei

2 noiembrie 2021, 17:11

ACTUALIZARE La întâlnirea cu John Kerry, preşedintele Klaus Iohannis a menţionat că România doreşte să îşi reducă emisiile de dioxid de carbon, dar şi să beneficieze de economia verde emergentă. Astfel, el a subliniat că ţara noastră este interesată ca, în parteneriat cu Statele Unite ale Americii, să se implice în dezvoltarea şi fabricarea de bunuri şi servicii verzi şi să genereze noi locuri de muncă.

Preşedintele României şi oficialul american au anunţat astfel un pas concret în efortul reciproc de reducere a emisiilor din sistemele energetice.

„România va include în sistemul naţional de producere a energiei reactoare modulare mici (SMR) până în anul 2028, ceea ce va consolida parteneriatul cu SUA în domeniul nuclear civil. Având în vedere avantajele generate de lanţurile valorice care se vor crea în jurul acestei tehnologii, România doreşte să participe la producerea avansată de reactoare modulare mici în regiune, precum şi la pregătirea resurselor umane şi susţinerea funcţionării acestei noi tehnologii în alte ţări, în condiţiile în care tehnologia SMR asigură dimensionare adecvată şi flexibilitate”, arată Administraţia Prezidenţială.

Preşedintele Klaus Iohannis a subliniat că acest tip de colaborare pe mai multe paliere – dezvoltare de tehnologii, producţie, servicii suport operare – trebuie extins şi în alte domenii, în special în energia regenerabilă şi mobilitatea verde. El a punctat şi că această cooperare strânsă în domeniul schimbărilor climatice va completa cooperarea de succes dintre România şi Statele Unite ale Americii în multe alte domenii şi va contribui la consolidarea Parteneriatului strategic dintre cele două state.

ACTUALIZARE Preşedintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, şi președintele României, Klaus Iohannis, anunță marţi planurile ce vizează construirea de reactoare modulare mici (SMR) în România, în parteneriat cu firma americană NuScale Power. Conform unui comunicat al Casei Albe, prin acest parteneriat, cea mai recentă tehnologie nucleară civilă va fi adusă într-o parte critică a Europei. Acordul cu Statele Unite ale Americii pentru implementarea în România a reactoarelor modulare mici va fi finalizat joi, iar prin intermediul acestuia, pe lângă energie curată, se vor crea zeci de locuri de muncă, a anunţat și ministrul Energiei, Virgil Popescu.

„Parteneriatul va aduce tehnologia SMR în România, ceea ce va poziţiona tehnologia SUA în fruntea cursei globale pentru implementarea SMR. Acordul comercial va include o unitate NuScale cu 12 module, şi iniţial va crea peste 6.000 de locuri de muncă americane şi româneşti, având potenţial de a crea alte 30.000 de locuri de muncă dacă va fi extins proiectul. Dezvoltarea tehnologiei SMR va avea o contribuţie importantă la decarbonizarea sectorului energiei şi la emisii zero în viitor”, se menţionează în comunicatul Casei Albe.

„Cea mai recentă tehnologie nucleară civilă din Europa va fi în România. Pe lângă energie curată, prin intermediul acestui parteneriat se vor crea zeci de mii de locuri de muncă în SUA şi în România. Mâine (miercuri – n. r.) voi pleca pentru a participa la COP26, iar joi, alături de secretarul american al Energiei, Jennifer Granholm, vom finaliza acordul anunţat de cei doi şefi de stat”, a scris ministrul Energiei, Virgil Popescu, pe pagina sa de Facebook.

În august 2020, NuScale a intrat în istorie drept primul şi singurul SMR care a primit aprobarea de proiectare de la Comisia de Reglementare Nucleară din SUA – o etapă crucială în construirea şi implementarea acestei tehnologii SMR.

În martie, Nuclearelectrica a semnat un Memorandum de Înţelegere cu NuScale Power, în vederea realizării unui schimb de informaţii tehnice şi economice privind construcţia reactoarelor modulare mici (SMR), se anunța la acel moment într-un comunicat citat de Agerpres.

Potrivit comunicatului, acest acord reprezintă un semnal al interesului României pentru tehnologiile nucleare inovatoare, de nouă generaţie, care într-un viitor vor completa şi ulterior înlocui actualele generaţii de reactoare nucleare.

NuScale dezvoltă o centrală nucleară pe bază de reactoare modulare cu apă uşoară pentru a furniza electricitate, încălzire termică, desalinizare.

Proiectul reactorului mic modular are la bază o construcţie modulară integral fabricată de NuScale, capabilă să genereze 60 MW de electricitate utilizând o versiune sigură, redusă ca dimensiune şi scalabilă a tehnologiei reactoarelor cu apă sub presiune. Investitorul majoritar al NuScale este Fluor Corporation, o companie globală de inginerie, procurare şi construcţie cu o tradiţie de 60 de ani în industria nucleară comercială.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite