UPDATE Programul de guvernare al PNL și lista miniștrilor din Cabinetul Orban II au fost depuse la Parlament

10 februarie 2020, 09:17

ACTUALIZARE Lista miniștrilor și programul de guvernare al Cabinetului Orban II au fost depuse la conducerile camerelor Parlamentului, a transmis Marius Vulpe, jurnalist TVR, pentru Telejurnal 14.00.

Putem spune că am intrat în a doua etapă pentru declanșarea anticipatelor.

Pe hârtie, totul pare ușor potrivit regulamentului. Din acest moment, Parlamentul are la dispoziție  15 zile să fixeze calendarul pentru audierea miniștrilor și pentru a da un vot de învestitură. Constituția spune că, în termen de 60 de zile, dacă două propuneri de premier ale președintelui Klaus Iohannis sunt respinse în plenul reunit al Parlamentului, atunci se poate trece la dizolvarea actualului legislativ și la declanșarea anticipatelor.

PSD nu stă însă cu mâinile în sân și pregătește mai multe tactici de contracarare a intențiilor liberalilor.

Astăzi este posibil ca cei de la PSD să facă o sesizare la CCR pe marginea existenței unui presupus conflict instituțional între Parlament și Președinție, ca metodă de tergiversare a acestui calendar de audiere și de dare a votului de învestitură.

Mai mult, cei de la PSD au majoritatea în birourile permanente reunite ale Parlamentului și pot chiar să amâne ziua în care ar trebui să fie audiați miniștrii sau ziua în care ar trebui să fie dat votul de învestitură.

O a treia strategie a celor de la PSD o reprezintă boicotarea votului de învestitură pentru a provoca lipsa de cvorum și a amâna astfel votul de învestitură.

ACTUALIZARE Ludovic Orban a anunțat că în cadrul ședinței Biroului Executiv al PNL a fost aprobată în unanimitate lista miniștrilor noului guvern, care va avea aceeași componență precum vechiul cabinet.

„Conducerea Partidului Național Liberal a aprobat în unanimitate programul de guvernare, care reprezintă o actualizare a programului de guvernare în baza căruia a fost învestit guvernul pe care îl conduc în data de 4 noiembrie. Guvernul va avea aceeași componență. În 3 luni de zile, guvernul pe care îl conduc a realizat performanțe și a atins obiectivele la care sunt convins că foarte puțini români s-ar fi așteptat. Sunt mulțumit de activitatea fiecărui ministru, sunt oameni competenți, oameni cinstiți, oameni harnici, muncitori, oameni dedicați servirii interesului public și, ca atare, echipa guvernamentală este propusă în aceeași componență ca și guvernul care a funcționat de la data de 4 noiembrie”, a declarat Orban.

Potrivit premierului desemnat, au fost adăugate câteva obiective în programul de guvernare, atât în zona fondurilor europene, cât și în zona lucrărilor publice, dezvoltării regionale, administrației și afacerilor interne.

ACTUALIZARE Biroul Executiv al PNL a aprobat noul Cabinet Orban, care are aceeaşi componenţă precum cel anterior, potrivit unor surse liberale citate de Agerpres.

Lista de miniştri propusă de premierul desemnat Ludovic Orban este:

* Raluca Turcan – viceprim-ministru

* Florin Cîţu – ministrul Finanţelor Publice

* Marcel Vela – ministrul Afacerilor Interne

* Bogdan Aurescu – ministrul Afacerilor Externe

* Cătălin Predoiu – ministrul Justiţiei

* Nicolae Ciucă – ministrul Apărării Naţionale

* Virgil Popescu – ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri

* Lucian Bode – ministrul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor

* Adrian Oros – ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale

* Costel Alexe – ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor

* Ion Ştefan – ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şi Administraţiei

* Marcel Boloş – ministrul Fondurilor Europene

* Victor Costache – ministrul Sănătăţii

* Monica Anisie – ministrul Educaţiei şi Cercetării

* Bogdan Gheorghiu – ministrul Culturii

* Ionuţ Stroe – ministrul Tineretului şi Sportului

* Violeta Alexandru – ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale.

ACTUALIZARE Liberalul Ionel Dancă, şef al Cancelariei premierului, a precizat luni că programul de guvernare al PNL a fost actualizat.

”Programul de guvernare PNL a fost actualizat. Au fost scoase o mare parte dintre angajamentele asumate şi deja realizate în trei luni de guvernare şi adăugate noi măsuri pe termen scurt. Lista miniştrilor, la fel, este gata. Urmează să fie aprobate în această dimineaţă în Biroul Executiv de conducere al PNL şi depuse astăzi la Parlament. Este prima zi din restul zilelor necesare pentru declanşarea alegerilor anticipate”, a anunțat pe Facebook Ionel Dancă.

Alături de USR, PMP și UDMR, liberalii speră să impună un calendar rapid pentru a se ajunge la dizolvarea legislativului și la organizarea anticipatelor.

Premierul desemnat a refuzat deja oferta USR de intrare la guvernare în cazul în care nu se atinge acest obiectiv.

Astăzi sunt depuse programul de guvernare reactualizat și lista Cabinetului Orban 2, format din aceiași miniștri din executivul recent demis prin moțiune de cenzură.

Cu ajutorul ALDE și Pro România, PSD vrea să amâne cât mai mult votul de învestitură pentru noul guvern, prin boicotarea repetată a plenului reunit și constatarea lipsei de cvorum.

Social-democrații au și alte variante: atacul direct la CCR, invocând un conflict instituțional între Parlament și Președinție, dar și prin Avocatul Poporului. Acesta ar urma să conteste la Curte ordonanța care permite votul alegătorilor în orice secție din țară, indiferent de domiciliu, dar și cele 3 zile de vot în diaspora.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite