UPDATE Premierul Franței, Jean Castex, și-a înaintat demisia din funcție. Elisabeth Borne, prima femeie șef de executiv la Paris, din ultimii 30 de ani

16 mai 2022, 19:46

„Preşedintele Republicii a numit-o pe Elisabeth Borne prim-ministru şi a însărcinat-o cu formarea unui guvern”, a precizat Preşedinţia într-un comunicat. Edith Cresson era singura femeie care a ocupat până acum acest post (1991-1992), în preşedinţia socialistului Francois Mitterrand.

Elisabeth Borne, în vârstă de 61 de ani, are experienţă în administraţie. Înainte de a se alătura guvernului lui Macron, a lucrat pentru mai mulţi miniştri socialişti.

Cunoştinţele ei despre lucrul cu sindicatele franceze îl va ajuta pe preşedinte să-şi promoveze reformele, între care şi cel mai contestat angajament electoral: ridicarea vârstei de pensionare, comentează Reuters.

Macron, care a fost reales pentru un al doilea mandat în aprilie, a declarat că este în căutarea unui premier cu calificări ecologiste şi de politică socială. Existau mari aşteptări ca Elisabeth Borne să fie numită în funcţie.

Premierul francez Jean Castex și-a înaintat astăzi demisia. Decizia lui Castex a deschis calea pentru îndelung aşteptata reorganizare a guvernului de către Macron, care, după realegerea sa în fruntea statului francez, a afirmat că noul executiv va trebui să fie mai ”concentrat”, cu mai puţini miniştri.

Emmanuel Macron trebuia să trimită astfel un semnal că este conştient de nemulţumirile alegătorilor exprimate prin prezenţa redusă la vot şi prin sprijinul substanţial pentru extrema stânga şi extrema dreapta.

Un sondaj de opinie realizat de Ifop şi publicat duminică de Journal du Dimanche arăta că 74% dintre francezi erau favorabili unui premier femeie.

În timpul primului său mandat de preşedinte, Emmanuel Macron i-a surprins pe analiştii politici, numindu-i, succesiv, în funcţia de prim-ministru pe Edouard Philippe şi Jean Castex, doi parlamentari lipsiţi de vreo experienţă guvernamentală.

Sursa: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite