UPDATE Președintele Donald Trump a anunțat că închide granițele pentru cei care vin din Europa. Președintele Consiliului European a criticat decizia

12 martie 2020, 05:59

Într-o declarație televizată, președintele Trump a anunțat noi măsuri pentru a preveni răspândirea noului tip de coronavirus. Într-o primă fază închide granițele pentru europeni.

Preşedintele SUA, Donald Trump: „Pentru a preveni ca noi cazuri să ajungă pe ţărmurile noastre, suspendăm toate călătoriile din Europa spre SUA pentru următoarele 30 de zile. Aceste noi reguli intră în vigoare de la miezul nopţii de vineri. Restricţiile se pot schimba în funcţie de evoluţiile din teren. Aceste restricţii nu se aplică în cazul Marii Britanii„.

Trump a catalogat restricțiile drept „puternice, dar necesare”.

Președintele Consiliului European a criticat decizia lui Trump, despre care spune că a fost luată unilateral și fără niciun fel de consultări.

Restricțiile se referă la cele 26 de țări din spațiul Schengen și îi vizează pe toți cei care au fost acolo în ultimele două săptămâni.

Irlanda, Marea Britanie, dar și state ca România și Bulgaria, care nu sunt membre Schengen, nu sunt incluse în aceste restricții.

Decizia lui Trump nu se referă și la schimburile comerciale, dar bursele au reacționat imediat negativ la anunț.

Între timp, America înăsprește măsurile de prevenție. La New York este stare de urgență și, pentru prima oară de la 1762, a fost anulată parada de Sfântul Patrick, de pe 17 martie.

Coronavirusul a atins și lumea sportului. Campionatul de baschet NBA a fost anulat, după ce un jucător s-a infectat.

În Statele Unite ale Americii au fost depistate până acum 1.135 de cazuri de COVID-19. S-au înregistrat 38 de decese.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite