UPDATE Persoane netestate, trecute pe lista celor pozitive la coronavirus. Situație reclamată pe o rețea de socializare. Pe urmele unei erori

15 august 2020, 10:09

Actorul Raul Bastean este cel care a semnalat totul. Este revoltat de cum a fost gestionată situația, dar și de greșelile și de răspunsurile incomplete pe care le-a primit de la Direcția de sănătate publică.

Reprezentanți direcției au transmis că nu este vina lor în această situație.

„Având în vedere informațiile apărute în mass media referitoare la o serie de neconformităţi legate de evidenţa persoanelor şi a rezultatelor testării acestora pentru SARS CoV 2, atribuite instituției noastre de către o persoana depistata pozitiv, precizam faptul că DSPJ Timiş nu a efectuat nici o eroare de activitate în domeniul profesional, legată de acest caz. Menţionăm faptul că toţi contacţii apropiaţi, identificaţi în urma anchetei epidemiologice se află în carantină la domiciliu. (…) Toate procedurile au fost respectate, conform legislației în vigoare. Prioritizarea testării se face conform unei metodologii, în conformitate cu normele europene. DSP Timiș nu a făcut nicio greșeală din acest punct de vedere. Instituția noastră prelucrează datele și rezultatele primite de la laborator”. (Sursa: DSPJ Timiș)

Greșeala a fost găsită, însă, la Inspectoratul județean pentru situații de urgență Timiș.

Acolo, într-un tabel a fost scris „au fost confirmați cu COVID-19 un număr de 6 contacţi” în loc de „au fost identificaţi 6 contacţi” ai unei persoane confirmate pozitiv.

Inspectoratul pentru situații de urgență are și o explicație: „În cazul prezentat, din cauza volumului mare de activități, a fost făcută o regretabilă greșeală de redactare a documentului, remediată de urgență la momentul în care am fost sesizați. Asigurăm opinia publică că această situație este una izolată, iar responsabilii autorităților angrenate în gestionarea situației generată de COVID-19 conlucrează și depun eforturi susținute pentru buna desfășurare a activităților, 24 de ore din 24”.

Raul nu este singura persoană care acuză autoritățile pentru gestionarea proastă a unei situații legate de infecția cu COVID-19.

Erorile sau neclaritățile sunt puse de cele mai multe ori pe seama volumului foarte mare de muncă depus de instituțiile statului în această perioadă.

________________________________________

ACTUALIZARE „Având în vedere informaţiile apărute în mass media referitoare la o serie de neconformităţi legate de evidenţa persoanelor şi a rezultatelor testării acestora pentru SARS CoV 2, atribuite instituţiei noastre de către o persoană depistată pozitiv, precizăm faptul că DSPJ Timiş nu a efectuat nici o eroare de activitate în domeniul profesional, legată de acest caz. Menţionăm faptul că toţi contacţii apropiaţi, identificaţi în urma anchetei epidemiologice se află în carantină la domiciliu”, a transmis DSP Timiş, la solicitarea News.ro.

ACTUALIZARE Raul Bastean, actor la Teatrul Naţional din Timişoara, trebuia să facă o intervenţie chirurgicală, dar a vrut ca înainte să îşi facă testul pentru noul coronavirus. L-a plătit din buzunarul lui, iar rezultatul a fost pozitiv, prin urmare tânărul s-a carantinat în casa în care locuiesc părinţii şi bunica lui în vârstă de 71 de ani.

După câteva zile, a fost testată familia tânărului, dar şi iubita acestuia.

Pentru că rezultatele au întârziat să apară, Raul a sunat la DSP şi a aflat că toţi sunt negativi. După câteva ore a primit şi rezultatele scrise: unul de Centrul Judeţean de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei Timiş şi unul de la DSP. În primul, toate cele patru persoane erau trecute pozitive, la fel şi părinţii iubitei, care nici măcar nu au fost testaţi. În cea de-a doua adresă, rezultatele erau negative.

„Primăria comunei Fibiş, unde suntem noi în izolare, ne-a anunţat că a primit de la ISU o situaţie în care sunt trecuţi cu testul pozitiv, părinţii mei, prietena mea şi părinţii prietenei mele, în condiţiile în care părinţii prietenei mele nici măcar nu au făcut testul pentru COVID. DSP încearcă să lămurească această situaţie, a trimis deja un un mail în care să infirme acest lucru către primărie”, spune Raul Bastean, citat de Mediafax.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă