UPDATE Ministrul Justiției, Tudorel Toader, după întâlnirea cu Frans Timmermans: A spus cu subiect și predicat faptul că nici nu intră în discuție problema activării Articolului 7

Ministrul Justiției Tudorel Toader și prim vicepreședintele CE Frans Timmermans
Ministrul Justiției Tudorel Toader și prim vicepreședintele CE Frans Timmermans
2 octombrie 2018, 22:51

„Prim-vicepreşedintele a spus cu subiect şi predicat faptul că nici nu intră în discuţie problema articolului 7, că nici nu intră în discuţie activarea acestuia, pentru că România este într-o altă ipoteză, o altă situaţie decât Ungaria sau Polonia. Prin urmare, prim-vicepreşedintele, repet, a spus foarte limpede: nici nu intră în discuţie acest aspect”, a declarat Tudorel Toader la Antena 3, post citat de Agerpres.

Toader a indicat că discuţia cu Frans Timmermans a fost una „bună spre foarte bine”. Toader și-a exprimat speranța ca abordarea publică de miercuri să nu difere de cea din cadru discuţiei de marţi.

Potrivit unui comunicat al guvernului, temele principale abordate au fost: modificările aduse legilor justiției, evaluările MCV, protocoalele secrete dintre servicii și diferite instituții judiciare.

„Să nu ne surprindă dacă prim-vicepreşedintele, în discursul pe care-l va avea mâine, va exprima semne de întrebare cu privire la funcţionalitatea, natura şi rolul pe care aceste protocoale l-au avut în activitatea de înfăptuire a justiţiei” a declarat Tudorel Toader, citat de News.ro.

Toader a amintit că printre subiectele abordate în discuţia cu Timmermans s-a numărat şi preluarea de către România a preşedinţiei rotative a Consiliului UE, dar tema „care a constituit principala dezbatere s-a referit la statul de drept, standardele democratice la legile justiţiei, modificările Cod Penal, Procedură Penală”.

„Raportul dintre România ca stat membru al Uniunii Europene şi Comisie este stabilit prin actele de aderare. Noi avem acest Mecanism de Cooperare şi Verificare şi reafirm faptul că, la un moment dat, am cerut Comisiei ca fiecare din cele 12 recomandări să fie explicitată, să ştim ce avem de făcut, ce avem de îndeplinit. Să nu creadă cineva (…) că venim la Strasbourg şi primim indicaţii şi indicaţii. Noi avem un dialog constant, repet, constructiv, ne ajutăm, cooperăm, colaborăm Comisia şi guvernul României, dar nu venim să primim indicaţii, sfaturi şi puncte”, a spus Toader.

Ministrul Justiţiei a precizat că speră cu toată convingerea ca la dezbaterile de miercuri de la Strasbourg să nu existe o abordare diferită în public faţă de cea din cadrul discuţiilor care au avut loc marţi seară cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene.

„S-a stabilit că această colaborare pe picior de egalitate presupune loialitate, căutarea formulelor pentru rezolvarea aspectelor pe care le avem de realizat. (…) A fost o discuţie bună spre foarte bine, ceea ce aştept să se reia şi mâine”, a adăugat Toader.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite