UPDATE Ministrul Justiției: Comisia de la Veneția și-a exprimat acordul pentru adoptarea unei ordonanțe de urgență cu propuneri privind legile justiției

3 octombrie 2018, 12:31

ACTUALIZARE 22.30 „Am avut eu astăzi, la orele 14.00, o întrevedere cu conducerea Comisiei de la Veneţia, o întrevedere pe care o apreciez ca fiind foarte bună. (…) Am agreat de comun acord, dânşii au exprimat, să nu zicem acordul, că nu le-am cerut aprobarea, agrementul pentru adoptarea unei ordonanţe de urgenţă în sensul celor discutate”, a declarat Tudorel Toader la un post de știri citat de Agerpres.

„Mai mult, chiar vreau să vă spun, la plecare, era cred 15.30 ora de acolo, 16.30 ora de aici, le-am spus: ‘Domnule, eu mă exprim public cu privire la ceea ce am discutat, ordonanţa de urgenţă, necesitatea ei, justificarea ei, soluţiile pe care le-am discutat una, două, trei, şapte, pe care le promovăm mâine, privind draftul de ordonanţă preavizare la CSM şi la începutul săptămânii următoare sigur voi face apel la CSM să dea un aviz cât se poate de repede, ca la începutul săptămânii viitoare să poată – început înseamnă luni, marţi, miercuri – să fie adoptată ordonanţa de urgenţă'”.

El a precizat că nicio lege nu e perfectă şi că există anumite recomandări din partea Comisiei de la Veneţia în avizul pe care l-a formulat, cu privire la îmbunătăţirea legilor justiţiei.

„E adevărat că avizul acesta interimar nu a fost făcut nici azi, nici ieri, dar înainte de aplicare şi producerea efectelor, sigur că trebuie să căutăm soluţiile cele mai bune de eliminare a neconcordanţelor şi a eventualelor consecinţe negative. Eu, personal, am mers la Comisie cu mai multe posibile soluţii legislative prin care să fie preluate o parte dintre recomandările Comisiei de la Veneţia, posibile soluţii legislative prin care să evităm anumite disfuncţionalităţi ce ar putea surveni în sistemul judiciar”, a afirmat Tudorel Toader.

El a explicat că a avut 7 propuneri şi că toate au fost agreate.

Ministrul Justiţiei nu a dorit să dea mai multe amănunte despre aceste propuneri, deoarece nu ar vrea să pună membrii CSM în situaţia „de a afla de la televizor ceea ce vor primi mâine”.

ACTUALIZARE 12.31 Ministrul Justiției a secondat-o la Strasbourg pe Viorica Dăncilă şi are programată o întâlnire cu membrii Comsiei de la Veneția. Tudorel Toader discută despre modificările la Legile Justiţiei, despre care spune că nu el e autorul iniţiativelor care au provocat îngrijorări, ci legislativul de la Bucureşti.

Ministrul Justiției Tudorel Toader:

– apreciem dorința de colaborare, valorificăm expertiza Comisiei de la Veneția și a Comisiei Europene, GRECO, celelalte organisme care evaluează standardele, ținem cont de specificul național, ținem cont de marja de apreciere, luăm în considerare nivelul de structurare a statului de drept din România și rămânem angajați în acest proces ireversibil de consolidare a statului de drept

– dacă ceva din cele două coduri va fi declarat neconstituțional, atunci inevitabil legea respectivă va merge înapoi în Parlament și legiuitorul va corecta soluțiile constatate neconstituționale.

– cu privire la Legile Justiției – doamna premier a declarat în discurs că astăzi, la orele 14.00, mă voi deplasa la sediul Comisiei de la Veneția. Și știți că Comisia de la Veneția își desfășoară activitatea faptică, plenarele, la Veneția, dar sediul este la Strasbourg. Voi discuta cu parte dintre oficialii Comisiei, deși toți sunt absolut respectabili și vom vedea, pornind de la draftul de raport – opinia intermediară exprimată – la stadiul legislativ în care ne aflăm și vom vedea în ce măsură și procedural, după tehnică legislativă, cum putem să modificăm, să adoptăm.

– vă dau un exemplu: există această preocupare pentru soluția legislativă a pensionării magistraților la 20 de ani vechime, dacă nu cumva se va crea un deficit de personal. Misiunea Guvernului, ca să nu zic a mea, ca ministru al Justiției, va fi găsirea unei soluții echilibrate între oportunitatea pensionării la 20 de ani și necesitatea menținerii în funcție în magistratură, astfel încât să nu se creeze un deficit major de personal. Aud că, într-o anumită evaluare, dacă intră în vigoare soluția cu 20 de ani pensionare, s-ar putea crea un deficit de aproximativ 2.100 de magistrați. Adică din 7.200, 2.100 ar avea vocație de pensionari, împlinind cei 20 de ani. Asta nu înseamnă că toți cei 2.100 vor dori să iasă la pensie, dar noi vorbim doar despre posibilitatea aceasta.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite