UPDATE Ministerul Afacerilor Interne: Procesul de votare decurge fără probleme în întreaga țară, în a doua zi a referendumului

7 octombrie 2018, 08:10

ACTUALIZARE 18.00 Purtătorul de cuvânt al MAI, comisar-șef de poliție Monica Dajbog: Nu au avut loc incidente deosebite care să afecteze desfășurarea referendumului.

Au fost mobilizați, în medie, 38.000 de polițiști, jandarmi, pompieri și cadre de la alte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, în plus față de dispozitivul curent de 12.000 de angajați.

De la ultima raportare și până în prezent au fost înregistrate 17 sesizări de posibile fapte contravenționale sau infracțiuni. Dintre acestea, 6 nu s-au confirmat. Celelalte sesizări sunt în curs de verificare și soluționare.

Structurile de poliție efectuează cercetări cu privire la o faptă prevăzute de Codul Penal.

Două persoane au fost amendate cu 700 de lei pentru săvârșirea unor fapte contravenționale.

În Călărași, polițiștii au întocmit dosar penal unei persoane care după ce votat și a introdus buletinul de vot în urnă, a cerut un alt buletin și a mai votat odată, motivând că de această dată a votat în numele mamei sale.

Într-o localitate din Dâmbovița, un bărbat a fost sancționat contravențional pentru alertarea falsă a autorităților după ce a sunat la 112 și a semnalat în mod fals un caz de corupere a alegătorilor.

Polițiștii din Dolj efectuează verificări după ce au fost sesizați că într-o comună primarul și mai mulți consilieri locali au transportat mai mulți cetățeni la secția de votare, îndemnându-i pe aceștia cum să voteze.

ACTUALIZARE 14.00 „Până acum, tot ceea ce intră în responsabilitatea Ministerului Afacerilor Interne a fost gestionat foarte bine”, a apreciat ministrul de Interne, Carmen Dan.

„Făceam dimineață o analiză comparativă și dau un exemplu – la procesul electoral din 2016 au fost sesizate în ziua votării peste 100 de fapte care intră în sfera infracțională. De această dată, cel puțin aseară, după ce s-au închis urnele de vot, am avut doar 9 infracțiuni sesizate”, a subliniat Carmen Dan.

Ea a dat asigurări că toate aspectele sesizate sunt în atenția poliției și sunt rezolvate cu celeritate.

ACTUALIZARE 13.00 Până la această oră nu au fost aplicate amenzi pentru fapte contravenționale, a anunțat purtătorul de cuvânt al MAI.

Au fost înregistrate 16 sesizări în legătură cu procesul de votare. În urma verificărilor efectuate de polițiști, una nu s-a confirmat. Restul sunt fie în curs de verificare, fie au fost deja soluționate, a precizat Monica Dajbog.

În Bacău au fost primite, prin numărul de urgență 112, sesizări despre existența unor urne nesigilate corect. În acest caz a fost anunțat Biroul electoral de circumscripție.

Începând de ieri, de la începerea procesului de vot, și până astăzi la ora 12.00, au votat prin intermediul urnei speciale 510 persoane din centrele de reținere și arest preventiv.

ACTUALIZARE 08.00 Procesul de votare decurge fără probleme în întreaga țară, a anunțat, la o oră de la deschiderea urnelor, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, Monica Dajbog.

Pe parcursul nopții, efectivele MAI au asigurat paza secțiilor de votare, pe care le-au predat cu sigiliile intacte, duminică dimineață, președinților birourilor electorale.

„În prima zi a referendumului și după încheierea votării, nu au fost înregistrate evenimente deosebite din punct de vedere al ordinii publice și nici care să afecteze desfășurarea normală a votului”, a declarat purtătorul de cuvânt al MAI, Monica Dajbog.

MAI a mobilizat zilnic, pentru buna desfășurare a referendumului, 38 de mii de angajați. Aceștia se adaugă celor 12 mii de efective care sunt în misiune în fiecare zi.

Astăzi, pentru cetățenii care doresc să participe la referendum, dar nu dețin documente de identitate valabile, serviciile de evidență a persoanelor au program cu publicul până la ora 21.00.

  • Violarea secretului votului se pedepsește cu amendă, în timp ce coruperea alegătorului se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani și interzicerea unor drepturi.
  • Împiedicarea prin orice mijloace a participării la referendum se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
  • Oferirea sau darea de bani, de bunuri, ori de alte foloase, în scopul determinării unei persoane să voteze sau să nu voteze într-un anumit fel se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.
  • Persoana care introduce în urnă mai multe buletine de vot decât are dreptul sau care folosește un act de identitate nul ori fals, sau un buletin de vot fals se pedepsește cu închisoare de 6 luni la 3 ani.
  • Cu aceeași pedeapsă se sancționează persoana care votează fără a avea acest drept sau votează de două sau de mai multe ori.

Cetățenii români pot vota în țară pe baza următoarelor documente, valabile în ziua votului: cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, precum și pașaportul simplu, pașaportul simplu temporar și pașaportul simplu electronic, doar dacă au mențiunea cu privire la țara de domiciliu, alta decât România.

În țară, se mai poate vota cu pașaportul diplomatic, pașaportul diplomatic electronic, pașaportul de serviciu, pașaportul de serviciu electronic și carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din școlile militare.

Cetățenii români pot vota în localitatea de domiciliu la secția de votare unde sunt arondați, conform listelor electorale permanente. Dacă se află în altă localitate decât cea de domiciliu, pot vota la orice secţie din localitatea respectivă, urmând să fie trecuți pe listele electorale suplimentare.

Sâmbătă, în primele 10 ore de la începerea procesului de vot, au fost înregistrate 29 de sesizări de contravenții și infracțiuni.

Pentru 5 fapte contravenționale au fost aplicate amenzi în valoare de 6.100 de lei. Polițiștii efectuează cercetări cu privire la săvârșirea a 5 infracțiuni.

O persoană din București a încercat să fure 80 de buletine de vot, o alta din Dolj a votat în numele a 17 concetățeni, folosind buletinele lor

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite