UPDATE Kosovo amână intrarea în vigoare a noilor reguli la frontiera sârbă, după tensiunile din nordul țării

Autoritățile din Kosovo au decis să amâne cu o lună aplicarea unor reguli noi de tranzit la frontiera cu Serbia, după ce planul a generat cele mai grave tensiuni din ultimii 12 ani. Trupele aliate de menținere a păcii în Kosovo au fost gata să intervină în caz că stabilitatea din provincie ar fi fost în pericol. Tensiunile dintre Priștina și Belgrad răbufnesc periodic, deși ambele părți s-au angajat să-și rezolve neînțelegerile prin dialog mediat de Uniunea Europeană.

01 August 2022, 07:31 (actualizat 01 August 2022, 19:57) Știrile TVR |

Nu se putea trece azi dimineață pe la două dintre punctele de frontieră, șoselele erau blocate cu vehicule de mare tonaj, care au fost însă îndepărtate și totul a decurs fără niciun incident. În plus, poliția a precizat că în confruntările de aseară dintre forțele de ordine kosovare și sârbii care forțau granița, nimeni nu a fost rănit grav. De astăzi ar fi trebuit ca orice persoană care intră în Kosovo cu o carte de identitate sârbă să o înlocuiască cu un document temporar pe durata şederii în ţară. Guvernul de la Priștina a mai hotărât și că sârbii kosovari cu mașini înmatriculate în Serbia să își înlocuiască numerele cu plăcuțe emise în Kosovo.

“Am ajuns aseară şi poliţia ne-a întrebat unde mergem. Le-am spus că mergem acasă (n.r. în Serbia). Poliţia ne-a oprit şi ne-a spus că nu putem trece".

Guvernul de la Priștina spune că a introdus aceste reguli noi pe principiul reciprocității, în măsura în care Serbia, care nu recunoaște independența fostei sale provincii cu populație majoritar albaneză, cere același lucru de la kosovarii care intră pe teritoriul său.

ALEKSANDAR VUCIC, președintele Serbiei: E din ce în ce mai puţină voinţă de a asculta cererile noastre şi ce vreau acum, de la toată lumea, este să încercăm să păstrăm pacea cu aproape orice preţ. Mai fac o încercare şi rog pe toată lumea, pe albanezi să-şi vină-n fire, pe sârbi să nu fie victime ale provocărilor şi să nu acţioneze astfel încât să ducă la un conflict.

Sârbii kosovari nu recunosc autoritatea Priștinei şi nici independenţa Kosovo şi rămân loiali Belgradului de care depind financiar. Preşedintele sârb, Aleksandar Vucic, a declarat ieri că situaţia din Kosovo "nu a fost niciodată mai complexă" pentru Serbia şi sârbii care trăiesc acolo. "Atmosfera este aproape de fierbere", a afirmat Aleksandar Vucic, adăugând că "Serbia va câştiga" dacă sârbii sunt atacaţi. La rândul său, premierul kosovar Albin Kurti l-a acuzat pe şeful statului sârb că declanşează "tulburări".

“Următoarele ore, zile şi săptămâni pot fi dificile şi problematice”, a scris pe Facebook premierul kosovar.

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Guvernul kosovar a decis să amâne cu o lună intrarea în vigoare a noilor reguli la frontiera cu Serbia care au provocat tensiuni duminică în nordul ţării, unde au fost ridicate baricade şi trase focuri de armă asupra poliţiei, notează AFP.

Amânarea a fost anunţată într-un comunicat al guvernului la finalul unei întâlniri cu ambasadorul Statelor Unite în Kosovo, Jeffrey Honevier.

Noile reguli, care urmau să intre în vigoare luni, prevăd că orice persoană care intră în Kosovo cu o carte de identitate sârbă va trebui să o înlocuiască cu un document temporar pe durata şederii în ţară.

Pe de altă parte, sârbii kosovari ale căror vehicule poartă plăcuţe de înmatriculare emise în Serbia vor trebui să le înlocuiască cu plăcuţele Republicii Kosovo în termen de două luni.

Premierul Albin Kurti a precizat la sfârşitul săptămânii că este o măsură de reciprocitate, în măsura în care Serbia - care nu recunoaşte independenţa fostei sale provincii cu o majoritate albaneză proclamată în 2008 - cere acelaşi lucru de la kosovarii care intră pe teritoriul său.

Aceste măsuri au suscitat puternice tensiuni duminică în nordul Kosovo unde trăieşte o minoritate sârbă.

Poliţia kosovară a declarat că a fost ţinta unor focuri de armă, fără să se înregistreze răniţi, şi au fost ridicate baricade pe drumurile care duc în Serbia.

Cele două puncte de trecere a frontierei au fost închise circulaţiei.

În comunicatul său, guvernul kosovar a cerut ca "toate baricadele să fie ridicate şi libertatea deplină de mişcare restabilită" luni.

Şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, a salutat decizia Pristinei într-un tweet duminică seară, lansând un apel la "ridicarea imediată a tuturor blocajelor rutiere".

Duminică seară, sute de sârbi kosovari au blocat cu camioane, cisterne şi alte vehicule grele drumurile care duc la punctele de trecere Jarinje şi Brnjak, potrivit unui corespondent al AFP la faţa locului.

Numeroase persoane s-au aşezat ulterior în jurul baricadelor, cu intenţia declarată de a petrece noaptea acolo.

Misiunea NATO în Kosovo (KFOR) s-a declarat, într-un comunicat publicat duminică, "pregătită să intervină dacă stabilitatea este ameninţată" în nordul Kosovo, unde au fost observate tensiuni în ultimele ore.

"Misiunea noastră este în întregime axată pe punerea în aplicare zilnic a mandatului său din partea ONU pentru a asigura un mediu sigur şi în siguranţă, precum şi libertatea de mişcare pentru toţi locuitorii din Kosovo", se adaugă în acest document, făcând cunoscută o "situaţie generală tensionată în ce priveşte securitatea" în municipalităţile din nordul ţării.

Prin noua lege, sârbii kosovari ale căror vehicule poartă plăcuţe de înmatriculare emise în Serbia ar fi trebuit să  să le înlocuiască cu plăcuţele Republicii Kosovo în termen de două luni.

Premierul Albin Kurti a precizat la sfârşitul săptămânii că este o măsură de reciprocitate, în măsura în care Serbia - care nu recunoaşte independenţa fostei sale provincii cu o majoritate albaneză proclamată în 2008 - cere acelaşi lucru de la kosovarii care intră pe teritoriul său.

Sârbii kosovari nu recunosc autoritatea Pristinei şi nici independenţa Kosovo şi rămân loiali Belgradului de care depind financiar.

Preşedintele sârb, Aleksandar Vucic, a declarat duminică într-o discurs adresat naţiunii că situaţia din Kosovo "nu a fost niciodată mai complexă" pentru Serbia şi sârbii care trăiesc acolo.

"Atmosfera este aproape de fierbere", a afirmat Aleksandar Vucic, adăugând că "Serbia va câştiga" dacă sârbii sunt atacaţi.

La rândul său, Albin Kurti l-a acuzat pe şeful statului sârb că declanşează "tulburări".

"Următoarele ore, zile şi săptămâni pot fi dificile şi problematice", a scris pe Facebook premierul kosovar.

În septembrie, nordul Kosovo a fost scena unor tensiuni puternice, după decizia Pristinei de a interzice plăcuţele de înmatriculare sârbe pe teritoriul său, marcate de manifestaţii zilnice şi blocarea traficului la cele două puncte de frontieră.

Articole pe aceeaşi temă
 
*
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN CRAWL
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 27°C 27°C
IASI 27°C 27°C
CLUJ 24°C 25°C
CONSTANTA 22°C 22°C
CRAIOVA 25°C 24°C
BRASOV 24°C 23°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI