UPDATE În Rusia crește vârsta de pensionare. Vladimir Putin a promulgat reforma nepopulară

3 octombrie 2018, 22:07

Legea reformei pensiilor a trecut și de Consiliul Federației cu 149 de voturi „pentru”, 3 abțineri și 5 „împotrivă”.

Proiectul dezbătut și aprobat în Parlament presupune o perioadă de tranziție și o implementare treptată din 2019 până în 2023, tocmai pentru ca cetățenii ruși să se obișnuiască cu ideea.

Astfel, bărbații vor ieși la pensie la 65 de ani, iar femeile la 60, în condițiile în care speranța de viață în Rusia este 66 de ani pentru bărbați și de 77 de ani pentru femei.

Liviu Iurea, corespondent TVR: Actuala lege a pensiilor a funcționat timp de 90 de ani și era o ușurare  pentru cei aflați în câmpul muncii, deoarece bărbații se pensionau la 60 de ani, iar femeile la 55. Acum, salariații se văd obligați să mai muncească încă 5 ani până la odihna binemeritată.

Inițiativa legislativă a stârnit un val de nemulțumire fără precedent. Protestele au cuprins  practic toate regiunile ruse, iar popularitatea președintelui a început să scadă dramatic.

Mulți se întreabă de ce tocmai acum Vladimir Putin s-a apucat să modifice vârsta de pensionare – un  subiect extrem de sensibil pentru societatea rusă.

Economia este în declin în urma sancțiunilor occidentale, bugetul este deficitar , bani pentru pensii sunt puțini, așa că guvernantii s-au gândit să îi țină mai mult la muncă pe salariați.

Dacă impopulara măsură ar fi fost implementată mai târziu, ar fi existat un risc pentru alegerile din 2024, când Vladimir  Putin își va alege un succesor, iar o nemulțumire a electoratului i-ar fi putut strica planurile.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite