Impozitarea pensiilor speciale, aprobată în Parlament. Deputații au votat în unanimitate impozitarea tuturor pensiilor speciale cu până la 85%

Acord politic în Parlament. Deputații au votat în unanimitate impozitarea tuturor pensiilor speciale cu până la 85%. Parlamentarii au numit ziua de astăzi "Miercurea Albă". Ei susțin că prin această măsură au eliminat discrepanțele dintre pensiile speciale și cele din sistemul public. Potrivit actului normativ, pensiile speciale, inclusiv cele ale militarilor și ale magistraților, vor fi impozitate progresiv: cu 85% pentru suma care depășește plafonul de 7.000 de lei și cu 10% dacă sunt sub acest plafon. Concret, va fi impozitată diferența între pensia specială și cea realizată pe baza contributivității.

17 Iunie 2020, 11:40 (actualizat 17 Iunie 2020, 20:26) |
Vot pentru impozitarea pensiilor speciale
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:

ACTUALIZARE Au fost 307 voturi "pentru" impozitarea pensiilor speciale și un singur vot împotrivă.

Legea va fi transmisă președintelui Klaus Iohannis pentru promulgare.

ACTUALIZARE Membrii Comisiei de buget-finanțe din Camera Deputaților au decis cu unanimitate de voturi impozitarea diferenței între pensia specială și cea realizată pe baza contributivității.

Se va aplica astfel un impozit de 10% pentru pensiile speciale între 2001 lei și 7000 de lei, iar pentru cele de peste 7001 lei se va aplica un impozit de 85% pentru ce depășește plafonul de 7000 de lei.

Lia Olguța Vasilescu, deputat PSD: "Fie că este vorba de funcționarii de la Curtea de Conturi, judecători sau procurori, grefieri, funcționari publici parlamentari, parlamentari, personal din aviația civilă, membrii corpului diplomatic, militari, polițiști, primari, președinți de consilii județene și chiar și șefii, foștii șefi ai statului român. Deci, practic, nu mai există la ora actuală vreo categorie de pensie sau de indemnizație speciale care să nu fie impozitată".

Florin Roman, deputat PNL: "Formula propusă astăzi îi afectează pe șefi. Nemulțumește șefimea din poliție, din armată, din magistratură șamd. În schimb, militarii onești, polițiștii onești, judecătorii și procurorii onești care au primit acele pensii în limite normale trebuie să știe că este un act de echitate. Este, spun eu, încă o dată 'Miercurea Albă' pentru că Parlamentul cred că astăzi a câștigat încrederea, sau a recâștigat încrederea românilor".

ACTUALIZARE Proiectul privind impozitarea pensiilor speciale va fi analizat de Comisia pentru buget-finanţe, în paralel cu dezbaterile din plenul de miercuri al Camerei Deputaţilor. Decizia a fost luată de deputaţi la începutul şedinţei plenului Camerei.

Liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, care a solicitat acest lucru la începutul şedinţei de plen, a făcut apel la consens politic.

"Proiectul pentru modificarea şi completarea articolului 101 din Legea 227 privind Codul Fiscal face referire la impozitarea pensiilor speciale. Prin urmare, solicit acordul plenului ca membrii Comisiei de buget să se reunească şi să lucreze în paralel cu plenul şi, dacă avem cu toţii bunăvoinţă şi dorinţa de a elimina acele pensii speciale, nesimţite, aşa cum le spunem cu toţii, astăzi, în paralel cu plenul, să găsim împreună cu toate forţele politice modalitatea, procentul şi plafonul peste care impozităm substanţial toate aceste pensii speciale de serviciu şi ocupaţionale. Cred că o impozitare drastică cu 70%, 80%, 90% este soluţia cea mai bună. De aceea vă solicit pentru ca cei din Camera Deputaţilor să lucreze în paralel cu plenul, iar până la finalizarea dezbaterilor să venim cu un raport asumat de toate forţele politice prin care să impozităm substanţial, drastic aceste pensii nesimţite", a spus Simonis, citat de Agerpres.

Florin Roman, liderul deputaţilor liberali, a precizat că parlamentarii PNL vor vota sub orice formă impozitarea pensiilor speciale.

"Apreciez acest gest. (...) Eu sper să nu fie o chestiune de PR, ci serioasă, pentru că, în urma discuţiilor din Comitetul liderilor, am ajuns la concluzia că pensiile speciale trebuie impozitate. Nu putem merge pe anulare, întrucât intrăm în morişca deciziilor CCR. (...) PNL propune impozitarea progresivă cu cele trei praguri de 10%, 60% şi 90%, dar, dacă există voinţă politică, vom vota orice proiect de impozitare a pensiilor speciale, cu 70%, cu 80%, cu 95%, astfel încât să terminăm odată cu această şaradă", a afirmat Roman.

Solicitarea a fost susţinută în plen de reprezentanţii grupurilor UDMR, PMP şi USR.

Proiectul de lege, iniţiat de senatorul PSD Liviu Pop, a fost adoptat de Senat în anul 2019.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 3°C 2°C
IASI 4°C 0°C
CLUJ 2°C 1°C
CONSTANTA 8°C 2°C
CRAIOVA 3°C 3°C
BRASOV 1°C -3°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI