Negocieri pentru guvern: cearta pe ministere. Cîțu: Când ai premierul, e important să ai și Finanțele. Kelemen Hunor: Uniunea să rămână cu portofoliile actuale, restul să le împartă colegii

19 noiembrie 2021, 11:58

Negocierile continuă și oficial, și neoficial. Până luni dimineață, cel puțin, când președintele Iohannis a programat consultări pentru formarea noului guvern.

PSD, PNL și UDMR au stabilit ca pensiile să fie indexate cu 10 la sută de la 1 ianuarie. Pensia minimă să ajungă la o mie de lei, iar pensionarii care au sub 1600 de lei vor primi și 1200 de lei ajutor, doar în ianuarie, pentru plata utilităților. Cei cu pensii mai mari de patru mii, în schimb, vor plăti contribuții la fondul de sănătate. Și salariul minim va crește, la 2550 de lei. Urmează majorarea alocațiile, care vor ajunge la 243 de lei pentru copiii mai mari de doi ani.

Acordul politic și programul de guvernare au fost singurele chestiuni asupra cărora partidele s-au înțeles. Și, chiar dacă toți liderii promit un guvern până joi, la împărțirea ministerelor au reapărut blocajele. Când au aflat că ar putea pierde transporturile, liberalii au cerut inclusiv ministerul Dezvoltării asumat de UDMR.

Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că UDMR nu acceptă să piardă ministerul Dezvoltării: „Un singur lucru nu va fi posibil, UDMR să fie de decor, să stam noi cu pantalonii dați jos până la genunchi și să așteptăm, zâmbind, poștasul în fiecare lună. (…) Uniunea poate să rămână cu portofoliile actuale, restul să le împartă colegii.”

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat că social-democraţii se vor retrage ”automat” din coaliţie în cazul în care UDMR va face acest gest, pentru că mandatul său este de a creiona o coaliţie de guvernare formată din PSD, PNL, UDMR şi minorităţi, nu una compusă din PSD şi PNL.

La finalul a trei ore de negocieri în coaliție, liberalii și-au programat propria ședință, de urgență.

„Atunci când ai premierul este important să ai şi Finanţele. E complicat să fii un premier fără Finanţe. Să ai şi Finanţele şi Justiţia este complicat, dar dacă se negociază bine… Vedem. Eu ţin foarte mult la Finanţe. Eu personal cred că PNL a arătat că poate să gestioneze bine finanţele României şi cred că poate să facă acest lucru în continuare. Vom vedea ce iese din negocieri”, a declarat Florin Cîţu.

Cele trei formațiuni ar trebui să ajungă la o înțelegere până luni la prânz. Președinția a făcut deja publică agenda consultărilor cu partidele. PSD, PNL ȘI UDMR sunt așteptate împreună la Cotroceni, luni, la ora 12.00. Celelalte formațiuni parlamentare sunt chemate separat.

Bătălia pentru ministere. UDMR amenință că iese din echipă dacă i se ia ministerul Dezvoltării

Impas la negocierile pentru formarea guvernului PSD-PNL-UDMR. Liberalii insistă să primească ministerul Dezvoltării, care a fost alocat UDMR, iar președintele Uniunii, Kelemen Hunor, spune că UDMR trebuie să-și păstreze portofoliile actuale. Președintele PNL, Florin Cîțu, a declarat, la sediul partidului, că ține foarte mult la Finanțe și că este important ca partidul care dă premierul să dețină și finanțele.

Când ai premierul, e important să ai și finanțele. Eu țin foarte mult la finanțe, a declarat președintele PNL, Florin Cîțu, la sediul partidului. Eu l-am pus pe Nicolae Ciucă să conducă aceste negocieri, a mai spus premierul interimar.

Liderul liberal a declarat că nu vrea ca UDMR să iasă de la guvernare şi a arătat că îşi doreşte ca liberalii să preia ministerele de Finanţe şi Justiţie.

Întrebat cum decurg negocierile, în contextul în care UDMR ameninţă că poate ieşi de la guvernare, dacă nu primeşte Ministerul Dezvoltării, el a răspuns: „Sunt negocieri. Întotdeauna vor exista momente mai dificile, dar sunt negocieri”.

Despre informaţia apărută că nu şi-ar mai dori ca UDMR să fie la guvernare, el a spus că este „o prostie”:  „O prostie. Din contră: sunt partenerii care au fost alături de mine. Aş fi ultimul care să spună ca UDMR să iasă de la guvernare. Asta e chiar o prostie.”

El a afirmat că-şi doreşte ca PNL să preia şi Finanţele şi Justiţia.

„Eu aşa aş vrea. În iarnă vă aduc aminte că a luptat toată lumea pentru Finanţe. (…) Atunci când ai premierul este important să ai şi Finanţele. E complicat să fii un premier fără Finanţe. Să ai şi Finanţele şi Justiţia este complicat, dar dacă se negociază bine… Vedem. Eu ţin foarte mult la Finanţe. Eu personal cred că PNL a arătat că poate să gestioneze bine finanţele României şi cred că poate să facă acest lucru în continuare. Vom vedea ce iese din negocieri”, a declarat Florin Cîţu.

Întrebat cum va face ca PNL să rămână cu Finanţele în contextul în care acest minister este dorit şi de PSD, el a răspuns că au loc negocieri şi „nu e nimic bătut în cuie”.

„Sunt negocieri. Nu e nimic bătut în cuie. Sunt negocieri pentru a încerca fiecare partid să nu plece de la masă şi să simtă că a fost păcălit”, a spus Cîţu.

Liderul PNL a negat că preşedintele Klaus Iohannis i-ar fi cerut să facă un pas înapoi şi să nu mai fie propunere de premier.

ACTUALIZARE Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunțat că social-democraţii se vor retrage ”automat” din coaliţie în cazul în care UDMR va face acest gest, pentru că mandatul său este de a creiona o coaliţie de guvernare formată din PSD, PNL, UDMR şi minorităţi, nu una compusă din PSD şi PNL. „Noi am pornit în această coaliţie. Această coaliţie va fi formată de către PNL, PSD, UDMR şi minorităţi. Eu nu am alt mandat de la partid pentru a creiona o altă majoritate. Logic, înseamnă că eu nu am un mandat pentru un guvern PSD-PNL. Dacă UDMR, în acest moment, iese din această coaliţie, automat şi PSD va ieşi, pentru că nu am alt mandat”, a spus Ciolacu la Palatul Parlamentului, întrebat ce va face PSD dacă UDMR nu intră în coaliţia de guvernare.

ACTUALIZARE Ședința în care au loc negocierile pe portofoliile noului Guvern s-a blocat vineri după ce liderii PNL și cei ai UDMR nu s-au înțeles asupra ministerului Dezvoltării Regionale. Potrivit unor surse politice,  liberalii au cerut la negocieri portofoliul Dezvoltării Regionale, minister care se află acum la UDMR. Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că UDMR nu acceptă să piardă ministerul Dezvoltării: „Un singur lucru nu va fi posibil, UDMR să fie de decor, să stam noi cu pantalonii dați jos până la genunchi și să așteptăm, zâmbind, poștasul în fiecare lună. (…) Uniunea poate să rămână cu portofoliile actuale, restul să le împartă colegii.”

ACTUALIZARE „Am convenit pe capitolul social. L-am încheiat. Am convenit pe acordul politic. S-a încheiat. S-a redactat. Avem de ajustat câteva elemente la capitolul justiţie şi am demarat negocierile pe ministere”, a spus Ciucă, la Palatul Parlamentului.

El a susţinut că nu există nicio discuţie ca vreuna dintre formaţiuni să se retragă din coaliţie şi că vineri după-amiază sau sâmbătă vor fi reluate negocierile.

„În momentul acesta fiecare dintre noi am convenit să luăm o pauză şi vom continua discuţiile fiecare partid în interior, urmând ca în această după-amiază sau mâine dimineaţă, în funcţie de cum stabilim cu liderii de partide, să reluăm negocierile. (…) Fiecare minister este foarte important şi nu există absolut niciun fel de discuţie ca vreuna dintre formaţiuni să iasă din coaliţie. (…) Sunt tehnici de negociere şi fiecare dintre partide îşi negociază obiectivele. (…) Nici noi nu vrem să intrăm în coaliţia de guvernare fără PSD, UDMR şi minorităţi. (…) Daţi-ne voie să găsim soluţii şi vom debloca această situaţie”, a afirmat Ciucă, citat de Agerpres.

ACTUALIZARE Negocierile pe programul de guvernare sunt blocate și asta în condițiile în care ieri o bună parte din liberării prezenți la negocieri erau cât pe ce să accepte toate propunerile social democrate în domeniul social, de la  majorările pe pensii și alocații la salariu minim pe economie și la pensia minimă. Dar în ultimă instanță actualul lider de partid Florin Cîțu s-a opus acestor propuneri, iar astăzi au loc o serie de noi discuții pe aceste teme, cu noi cifre și noi calcule.

Asta în condițiile în care, de exemplu, dacă vorbim de majorare cu 5% a pensiilor asta ar însemna a un impact bugetar de peste patru miliarde de lei, iar în cazul în care se ajunge la propunerea social democraților de majorare a acestor pensii cu 10% atunci putem vorbi dedublarea impactul bugetar, iar liberali susțin că în momentul de față nu sunt bani pentru a acoperi toate acestei sume necesare pentru aceste majorări și să rămânem în ținta de deficit de 6% pe anul viitor.

Dar nu este însă singura problemă pe care o au legată de negocieri, chiar dacă Florin Cîțu a făcut un pas înapoi și a acceptat ca Nicolae Ciucă să devină noul premier desemnat din partea Partidului Național Liberal, în momentul de față,  tabăra pro Cîțu lansează tot felul de informații cu privire la capacitatea de negociere a noului premier desemnat și încearcă, susțin ceilalți liberali din conducere, să saboteze astfel negocierile.

Ori în aceste condiții este greu de presupus că vom avea respectat noul calendar pentru investirea Guvernului. Ar trebui ca duminică ce de la PSD să facă un consiliu prin care să renunțe la opțiunea lor ca primul premier la rotativă să fie din partea lor,  iar luni ar trebui ca cei de la PNL să facă la fel, un BEX și un BPN în care sa-l valideze pe Ciucă ca premier și lista cabinetului de miniștri cu care acesta ar trebui să vină.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite