UPDATE Elena Udrea și Alina Bica, arestate preventiv în Costa Rica pentru 60 de zile. Interpol: Guvernul României are la dispoziţie două luni pentru procedurile de extrădare

4 octombrie 2018, 06:19

Şeful biroului Interpol Costa Rica, Gustavo Chinchilla, a precizat că Elena Udrea şi Alina Bica se află în acest moment în arest preventiv pentru două luni în centrul penal Vilma Curling, în aşteptarea procesului de extrădare.

„De obicei, odată ce efectuăm arestarea, guvernul care o cere are două luni la dispoziţie pentru a finaliza toate formalităţile necesare. Totuşi, cele două persoane reţinute au dreptul să facă recurs pentru ca procesul să nu fie dus până la capăt”, a indicat Chinchilla într-o conferinţă de presă difuzată pe canalul Agenţiei de Investigaţii Judiciare din Costa Rica, citat de Agerpres.

Oficialul costarican a adăugat că a avea un copil nu reprezintă un obstacol pentru finalizarea procesului de extrădare „cel puţin până în acest moment”. Şeful biroului Interpol Costa Rica a precizat totodată că la finalul lunii august, început de septembrie, un judecător costarican a validat mandatul internaţional de arestare, iar în perioada care a urmat până la reţinere s-a realizat o supraveghere tipică pentru aceste cazuri.

Potrivit site-ului semanariouniversidad.com, care citează Biroul de presă al Ministerului de Justiţie din Costa Rica, o asistentă socială i-a explicat Elenei Udrea posibilitatea de a fi mutată într-un sector pentru mamă şi copil, pentru a putea fi cu bebeluşul său. Udrea nu a indicat dacă va solicita acest transfer.

ACTUALIZARE 20.00 Elena Udrea şi Alina Bica vor sta în arest preventiv două luni, în Costa Rica.

În acest timp va fi efectuată procedura de extrădare în România, a decis o instanţă judiciară, conform site-urilor de ştiri CRhoy.com şi AmeliaRueda.com, citate de Mediafax.

Oficialităţile din Costa Rica au anunţat joi seară că executivul României are la dispoziţie două luni pentru procedurile de extrădare.

Reprezentanţii Interpol Costa Rica subliniază că procedura de extrădare poate continua, deşi Elena Udrea are un copil, dar recunosc că există „avantaje” pe care cele două le-ar putea folosi pentru ca procedura să nu fie dusă până la capăt, potrivit News.ro.

„Persoanele sunt reţinute într-un centru penal al Ministerului Justiţiei pentru că în momentul de faţă statutul lor este de persoane care urmează să fie extrădate. Ele au intrat în februarie legal în ţara noastră, avem o solicitare de azil din partea lor, vom vedea cum se va duce la capăt procesul de deportare”, a declarat şeful Interpol din Costa Rica, Gustavo Chinchilla.

Potrivit acestuia, „dacă o persoană are şi un copil în această ţară, nu este un impediment pentru a duce până la capăt procesul de extrădare”.

Cererile de extrădare vor fi analizate separat.

Elena Udrea a fost arestată miercuri, la ora locala 10.00 (19.00 ora României). Era la o cafenea când au venit polițiștii Interpol.

În clipul  care circulă pe internet, Elena Udrea poate fi văzută înconjurată de ofițeri. În imagini se observă la un moment dat și un cărucior de copil.

Bica a fost prinsă câteva ore mai târziu, în același cartier din San Jose, capitala statului Costa Rica.

Cornel Tăbăcaru, cetățean român stabilit în Costa Rica: „Au fost duse la închisoarea El Buen Pastor, o închisoare de femei, şi vă pot confirma acum dumneavoastră, la Televiziunea Română, că sunt cazate în cea mai bună parte, aripă a închisorii. Când au ajuns în închisoare erau agitate, s-au mai liniştit. Elena era contrariată că nu ştie unde este copilul„.

Elena Udrea și Alina Bica vor compărea în fața unui judecător al Tribunalului penal din San Jose.

Acesta decide dacă le menține pe cele două în închisoare sau le eliberează sub interdicția de a părăsi localitatea.

Va urma procesul complicat și de durată privind extrădarea în România.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, spune că ministerul pe care îl conduce și-a făcut treaba și a declanșat procedurile de extrădare.

Fostul ministru al Dezvoltării și Turismului, Elena Udrea, a fost condamnată în vară la 6 ani de detenție cu executare pentru corupție în dosarul „Gala Bute”, iar fosta șefă a DIICOT, Alina Bica, a primit 4 ani de detenție pentru favorizarea infractorului în dosarul Tender-Videanu.

_____________________________

Elena Udrea şi Alina Bica aveau alertă roşie în baza de date a Interpol. Cele două au fost ridicate direct de pe stradă, în centrul oraşului San Jose, la o distanţă de câteva ore una de cealaltă. Agenţii Interpol din Costa Rica au reţinut-o mai întâi pe Elena Udrea, ieri dimineaţă la ora locală 10.00,  ora 19.00 – ora României, iar patru ore mai târziu a fost reţinută şi fosta şefă DIICOT, Alina Bica.

Cele două nu pot fi extrădate imediat, întrucât au depuse cereri de azil în Costa Rica, dar vor ajunge în faţa judecătorilor Tribunalului din San Jose.

Elena Udrea este condamnată definitiv la şase ani de închisoare în România, pentru luare de mită, în dosarul Gala Bute, iar Alina Bica are de executat patru ani de închisoare pentru favorizarea infractorului, în dosarul Videanu. Fosta şefă a DIICOT a cerut încă din luna ianuarie statut de refugiat politic în Costa Rica. Infracțiunea pentru care a fost condamnată Alina Bica nu este prevăzută în legislația Republicii Costa Rica.

Avocații consideră că Elena Udrea ar putea beneficia de unele avantaje juridice, având în vedere că are un copil nou născut. Avocatul Elenei Udrea, Veronel Rădulescu, susține că șansele de extrădare sunt minime, deoarece copilul este cetățean costarican și în acest stat se interzice despărțirea de mamă.

ACTUALIZARE 10.10 Veronel Rădulescu, avocatul Elenei Udrea, în direct la TVR1: „Pot să confirm faptul că a fost reținută Elena Udrea în Costa Rica, și că, fiind noapte, nu au putut fi desfășurate alte acțiuni până la această oră. Probabil că, în câteva ore, o să aflăm și ce urmează să se întâmple. Elena Udrea se află acum în custodia autorităților din Costa Rica. Șansele de extrădare sunt minime. Sunt o serie întreagă de argumente ce vor fi analizate de instanțele din Costa Rica cu privire la această cerere. Se vor analiza, probabil, aspecte ce țin de persoana Elenei Udrea, faptul că are un copil cetățean costarican, iar legea de protecție a copilului din statul Costa Rica interzice despărțirea copilului de mamă. Se va analiza faptul că ea beneficiază de un statut de refugiat, acordat temporar în acest moment de către statul costarican. Se vor analiza, probabil, și faptele pentru care a fost condamnată și dacă au corespondență în legislația din Costa Rica și dacă i-au fost respectate drepturile procesuale, dreptul la un proces echitabil în România, lucru destul de discutabil.”

ACTUALIZARE 09.20 Cornel Tăbăcaru, român rezident în Costa Rica, în direct prin telefon la Telejurnal Matinal: Elena Udrea era pe stradă, împreună cu copilul nou născut, în momentul în care a fost ridicată de autoritățile din Costa Rica. Copilul a fost acasă, unde este îngrijit de mama Elenei Udrea. Udrea și Bica au fost duse la o închisoare de femei, El Buen Pastor.

ACTUALIZARE 08.25 Cristian Ene, fost avocat al Elenei Udrea: Urmează ca Elena Udrea și Alina Bica să fie duse în fața judecătorului, care va decide dacă pe perioada judecării cererii de extrădare se va adopta sau nu o măsură preventivă. Judecătorul va putea lua una dintre următoarele măsuri: arest, arest la domiciliu, control judiciar, sau ținând cont de situația de azilant politic, judecătorul poate să nu dispună o măsură preventivă.

ACTUALIZARE 08.25 Elena Udrea şi Alina Bica au fost reţinute de poliţişti, în noaptea de miercuri spre joi, în Costa Rica, a confirmat Biroul de Presă al Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR).

„În urma schimbului de date şi informații transmise prin Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, în cursul acestei nopți, în Costa Rica, au fost localizate şi reţinute Udrea Elena Gabriela şi Bica Alina Mihaela”, precizează sursa citată.

ACTUALIZARE 07.28 „Procedura își urmează firescul ei, iar fiți de acord să nu facem din personajul de care vorbiți un subiect național”, a declarat ministrul Justiției, Tudorel Toader, joi dimineață la sediul ministerului.

„Prin urmare, procedura va parcurge etapele legale”, a adăugat el.

„Pentru mine nu este un subiect Elena Udrea. Un condamnat e un personaj pentru țară? Nu mă provocați (…). E un cetățean care a comis infracțiuni, care a fost dat în urmărire și continuă procesul mai departe”, a replicat ministrul la insistențele jurnaliștilor.

ACTUALIZARE 06.19 Fostul ministru al Turismului, Elena Udrea, şi fosta şefă DIICOT, Alina Bica, au fost reţinute de Biroul Naţional Interpol din Costa Rica, anunţă instituţia, care precizează că ele au fost ridicate de pe stradă, menționează News.ro. Udrea și Bica au fost plasate sub ordinele unei Curţi Penale din San Jose.

Conform Organismului de Investigaţii Judiciare din Costa Rica, Udrea, acuzată de luare de mită şi abuz în serviciu, a fost reţinută pe stradă, la ora locală 10.00.

Bica, acuzată de luare de mită şi corupţie, a fost reţinută tot pe stradă, 4 ore mai târziu.

Acţiunea a fost realizată în colaborare cu Direcţia de Informaţii şi de Securitate Naţională.

Elena Udrea și Alina Bica aveau alertă roşie în baza de date Interpol, precizează instituţia.

Ele nu pot fi extrădate imediat, dar vor fi prezentate Tribunalului din San Jose, împtriva lor putând fi decise măsuri preventive până când autorităţile pentru migraţie vor decide dacă le vor acorda statut de refugiat, aşa cum au solicitat.

Elena Udrea a anunţat pe 20 septembrie că a născut o fetiţă. Avocatul ei, Veronel Rădulescu, a declarat că din acel moment nu mai există nicio şansă ca aceasta să fie extrădată, întrucât copilul va primi cetăţenie costaricană, iar statul nu va permite separarea lui de mamă.

Elena Udrea a fost condamnată pe 5 iunie de instanţa supremă la 6 ani de închisoare pentru luare de mită şi abuz în serviciu în dosarul „Gala Bute”. Ea şi se află în Costa Rica din luna februarie.

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au decis luni instituirea sechestrului pe toate bunurile deţinute de Elena Udrea, până la concurenţa sumei de 4,7 milioane de euro, în vederea confiscării speciale în dosarul Hidrolectrica, în care fostul ministru, care se află în Costa Rica, este trimisă în judecată de DNA pentru trafic de influenţă şi spălare a banilor, alături de Dan Andronic.

În acest dosar, Elena Udrea şi Dan Andronic au fost trimişi în judecată de procurorii DNA în 20 decembrie 2017, pentru trafic de influenţă şi spălarea banilor, respectiv mărturie mincinoasă. Elena Udrea este acuzată că a cerut 5 milioane de dolari de la omul de afaceri Bogdan Buzăianu, pentru ca în schimb să intervină pentru menţinerea contractului între Hidrolectrica şi firma acestuia.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat pe 25 iunie că şi-a îndeplinit la timp şi complet obligaţiile care îi revin cu privire la procedurile de extrădare în cazul Elenei Udrea. Anterior el a argumentat că extrădarea este posibilă şi în absenţa unui tratat specific între România şi Costa Rica.

Alina Bica a fost dată în urmărire generală pe 27 iunie.

Fosta şefă a DIICOT a cerut din luna ianuarie statut de refugiat politic în Costa Rica.

Soţia omului de afaceri Ovidiu Tender declara însă, la jumătatea lunii iunie, la instanţa supremă, că Bica nu s-ar mai afla în Costa Rica, ci în Panama.

Fotografii cu Elena Udrea și Alina Bica în Costa Rica au apărut pe Facebook la începutul lunii martie.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite