UPDATE Djokovic nu poate intra în Australia. Autoritățile i-au respins viza. Organizatorii Australian Open îi dăduseră o dispensă medicală pentru a participa la competiția care începe pe 17 ianuarie

Novak Djokovic nu poate intra în Australia, au decis autoritățile. Hotărârea a fost luată după ore întregi în care sportivul și echipa lui au fost blocați pe aeroportul din Melbourne.

05 Ianuarie 2022, 15:46 (actualizat 06 Ianuarie 2022, 00:29) Știrile TVR |
Djokovici, blocat pe aeroportul din Melbourne
EMBED VIDEO LINK CU VIDEO
Embed:
Link:
 |  GALERIE FOTO

ACTUALIZARE Novak Djokovic va părăsi joi Australia. Avocații săi vor contesta decizia, relatează presa australiană, citată de BBC.

Potrivit Metro, ministrul Sănătății din Australia, Greg Hunt, a confirmat că Djokovic nu a putut prezenta dovezi suficiente pentru a intra în țară și că va fi trimis acasă.

Sportivul a zburat spre Australia după ce a obținut o scutire medicală pentru a putea juca la Australian Open. El nu a putut trece însă de controlul pașapoartelor, pentru că echipa sa depusese actele greșite și ceruse un anumit de viză, care nu se aplica celor cu astfel de scutiri.

Presa locală vehiculează și ipoteza conform căreia dovada care motiva scutirea de vaccinul anti-COVID nu ar fi fost suficientă. Se pare că sportivul ar fi susținut că trecuse prin boală în termenul de 6 luni prevăzut de regulile sanitare din Australia.

Autoritățile de la frontieră au descoperit o eroare, iar Djokovic a stat pe aeroportul din Melbourne mai bine de 8 ore. Presa din Serbia a relatat că ar fi fost păzit și că nu a avut acces la telefon timp de ore bune.

Chiar președintele Serbiei ar fi intervenit în rezolvarea situației de criză.

"Tocmai am vorbit la telefon cu Novak Djokovic. I-am spus lui Novak al nostru că întreaga Serbie este alături de el și că autoritățile noastre iau toate măsurile pentru a opri în cel mai scurt timp hărțuirea la care este supus cel mai bun jucător de tenis al lumii", a declarat Aleksandar Vucic.

ACTUALIZARE Sportivului sârb i s-a spus că trebuie să respecte cerințele stricte de frontieră, în ciuda scutirii de vaccinare împotriva Covid-19 pentru Australian Open dată de organizatorii de la Australian Open. „Nu ar trebui să existe reguli speciale pentru Novak Djokovic, deloc, deloc”, spune premierul Australiei, Scott Morrison.

Novak Djokovic va fi „în următorul avion acasă” dacă dovezile sale pentru o scutire de vaccinare împotriva Covid-19 pentru a juca la Australian Open nu sunt satisfăcătoare, a avertizat premierul australian, potrivit Sky Sports.

Djokovic a pus capăt speculațiilor cu privire la participarea sa la Grand Șlam, dezvăluind că va juca după ce a primit o scutire de a fi dublu vaccinat. Oficial, sportivul nu a spus dacă s-a vaccinat sau nu, însă se știe că a criticat în dese rânduri condiționările de a fi imunizat pentru a participa la turneele de tenis.

„Orice persoană care dorește să intre în Australia trebuie să respecte cerințele noastre de frontieră”, a spus premierul Scott Morrison.

„Dacă nu este vaccinat, trebuie să facă dovada acceptabilă că nu poate fi vaccinat din motive medicale și astfel să poată călători în aceleași condiții ca și călătorii complet vaccinați. Așa că așteptăm motivarea lui și dovezile cu care își susține asta. Dacă acele dovezi sunt insuficiente, atunci nu va fi tratat diferit față de nimeni altcineva și va fi în următorul avion spre casă. Nu ar trebui să existe reguli speciale pentru Novak Djokovic, deloc, deloc”, a spus premierul Australiei.

Ministrul australian al Afacerilor Interne, Karen Andrews, a declarat: „Orice persoană care dorește să intre în Australia trebuie să respecte cerințele noastre stricte de frontieră. Guvernul Commonwealth-ului este cel care va aplica cerințele noastre la granița cu Australia".

Federaţia australiană de tenis (TA), organizatoarea turneului Australian Open, a confirmat marţi că tenismanul sârb Novak Djokovic, numărul unu mondial, a primit o ''derogare medicală'' pentru a putea juca primul Grand Slam al anului (17-30 ianuarie), transmite AFP.

„Din 15 decembrie 2021, deținătorii de vize eligibili complet vaccinați pot călători în Australia fără a fi nevoie să solicite o scutire de călătorie și să intre în statele și teritoriile eligibile fără carantină.

„Dacă o persoană care sosește nu este vaccinată, trebuie să furnizeze o dovadă acceptabilă că nu poate fi vaccinată din motive medicale pentru a putea avea acces la același aranjament de călătorie ca și călătorii complet vaccinați.

„Forța de frontieră australiană va continua să se asigure că cei care ajung la granița noastră respectă cerințele noastre stricte de frontieră”.

O comisie independentă a analizat 26 de cereri pentru o scutire de vaccinare și a ștampilat „o mână”, potrivit organizatorului Australian Open, Craig Tiley.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN SPORT
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 29°C 30°C
IASI 26°C 26°C
CLUJ 20°C 24°C
CONSTANTA 25°C 26°C
CRAIOVA 25°C 27°C
BRASOV 24°C 25°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI