UPDATE Decizie CNSU: Cheltuielile de repatriere a persoanelor infectate cu SARS-CoV-2 transferate la spitale din străinătate vor fi asigurate de Ministerul Afacerilor Externe

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a aprobat, sâmbătă, o nouă hotărâre prin care propune ca formalităţile consulare şi plata cheltuielilor de repatriere în România a persoanelor infectate cu SARS-CoV-2 care au făcut obiectul transferării la unităţi spitaliceşti din străinătate pentru tratamentul infecţiei cu acest virus să fie asigurate de Ministerul Afacerilor Externe.

23 Octombrie 2021, 16:11 (actualizat 23 Octombrie 2021, 21:59) Știrile TVR |
Palatul Victoria / FOTO: Autor: LIVIU SOVA / AGERPRES FOTO Credit: AGERPRES/FOTO, foto.agerpres.ro

Potrivit Articolului 1 din Hotărârea nr. 92, se abilitează Ministerul Afacerilor Externe, prin intermediul misiunilor diplomatice şi al oficiilor consulare din străinătate, să realizeze formalităţile consulare necesare pentru repatrierea, în România, a persoanelor infectate cu virusul SARS-CoV-2 care au făcut obiectul transferării la unităţi spitaliceşti din străinătate pentru tratamentul infecţiei cu coronavirus.

Art.2 - Se abilitează Ministerul Afacerilor Externe, prin misiunile diplomatice şi oficiile consulare din străinătate, să asigure, în limita fondurilor bugetare aprobate, plata cheltuielilor de repatriere în România a persoanelor infectate cu virusul SARS-CoV-2 care au făcut obiectul transferării la unităţi spitaliceşti din străinătate, pentru:

- transportul persoanelor care au fost externate în urma deciziei medicale de specialitate de la unitatea spitalicească din străinătate, inclusiv în cazul în care se impune repatrierea asistată medical;

- asigurarea utilităţilor de primă necesitate pe perioada transportului, cum ar fi, dar fără a se limita la: hrană, îmbrăcăminte, medicamente, asistenţă medicală în regim de urgenţă;

- transportul în România al persoanelor decedate în străinătate;

- formalităţile specifice întreprinse de către misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României pentru procurarea de documente, care includ, fără a se limita la acestea, acte de stare civilă străine, traduceri, apostilare/ supralegalizare, dacă autorităţile străine competente percep anumite taxe sau tarife, după caz.

Art.3 - Se propune ca, pentru asigurarea fondurilor necesare prevăzute la art. 2, să fie alocate, la nevoie, Ministerului Afacerilor Externe sumele necesare din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului.

Art.4 - Prezenta hotărâre se comunică tuturor componentelor Sistemului Naţional de Management al Situaţiilor de Urgenţă.

La ședința CNSU de ieri, s-au decis măsurile care vor intra în vigoare de luni.

În primul rând, se va institui carantina de noapte în toată ţara. Doar persoanele vaccinate vor putea circula între 22.00 şi 05.00 dimineața.

Se interzic petrecerile, se închid şcolile şi grădinițele, magazinele au program redus, iar angajaţii vor putea lucra şi de acasă.

Certificatul verde devine esențial pentru majoritatea activităţilor, iar masca de protecție trebuie purtată peste tot.

Sunt reguli clare pentru a ne proteja într-o situaţie de dezastru, după cum spun autoritățile.

ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN PARTENERIATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 1°C 1°C
IASI 0°C 1°C
CLUJ 1°C 0°C
CONSTANTA 4°C 1°C
CRAIOVA 1°C 4°C
BRASOV 0°C -1°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
ARHIVĂ ȘTIRI