Confuzie după ședința Birourilor permanente reunite. Orban: Nu a fost adoptată propunerea PNL de verificare a semnăturilor de pe moțiunea de cenzură. Moțiunea, blocată

Birourile permanente reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor s-au reunit luni, la ora 12.00, în ședința în care ar fi trebuit să se stabilească un calendar al votului pe moțiunea de cenzură. Până la acest punct însă, nu a mai fost cvorum. Birourile au respins solicitarea PNL privind verificarea semnăturilor de pe moţiunea de cenzură depusă de USR PLUS şi AUR, dar aceasta nu a putut fi pusă pe ordinea de zi din cauza lipsei cvorumului, a anunţat preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban.

06 Septembrie 2021, 07:49 (actualizat 06 Septembrie 2021, 20:48) |

Soarta moțiunii de cenzură e incertă. După o ședință a conducerii celor două Camere, nu s-a putut fixa nici calendarul, nici validitatea moțiunii. PSD anunță că nu se implică și îi așteaptă pe cei din coaliție să își rezolve singuri problemele. Klaus Iohannis a avut o discuție cu Forin Cîțu.

După o ședință jumătate online, jumătate cu prezență fizică, conducerea parlamentului a votat pentru soarta moțiunii de cenzură, dar ce a rezultat a fost înțeles diferit. Sigur e că nu s-a putut stabili un calendar de prezentare și dezbatere. USR PLUS și AUR consideră că amânarea e un abuz, în timp ce liberali spun că sunt semne de întrebare cu privire la o parte din semnăturile inițiatorilor.

Președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, a preferat să nu voteze și a explicat și de ce.

Social democrații spun că ar vota moțiunea, dar că îi lasă pe cei de la USR PLUS să se descurce.

Potrivit legii, în 5 zile de la depunere moțiunea de cenzură trebuie citită în plen, iar după alte trei zile, dezbătută și votată. Dacă 234 de parlamentari votează pentru moțiune, guvernul este demis.

ACTUALIZARE Parlamentarii social-democraţi vor vota orice moţiune care ajunge în plenul Parlamentului şi invită PNL şi USR PLUS la discuţii pe text, a declarat luni prim-vicepreşedintele PSD, deputatul Sorin Grindeanu. "Ieri, preşedintele PSD a comunicat exact linia PSD. Nu ne-am schimbat punctul de vedere. Vom vota orice moţiune care ajunge în plen. Doi - invităm pe ceilalţi, ceea ce ei n-au făcut vizavi de noi, să vină, să avem discuţii inclusiv pe textul moţiunii şi să semneze moţiunea PSD-ului, astfel încât să plece acest guvern acasă", a declarat Grindeanu, la Parlament, după o şedinţă a parlamentarilor PSD.

El a explicat că, în şedinţa Birourilor permanente reunite, au existat "nişte acuze" între PNL şi USR PLUS "cum se fură unii pe alţii" şi a spus că reprezentaţii PSD din Birourile permanente sunt 8 din 26, astfel că nu de ei depinde cvorumul de şedinţă.

"Cei de la PNL spuneau că sunt semnături false, cei de la USR spuneau că e adevărat că sunt scanate, dar au acolo oamenii. Noi nu vrem să intrăm în acest circ şi am preferat să adoptăm această soluţie (să plece - n.r.), că e un circ în actuala putere. Eu nu ştiu până astăzi cei de la USR să-şi fi dat demisia. (...) Asistăm, aşa, la un circ în interiorul puterii şi ne cer nouă, celor de la PSD, să venim aşa ca o măciucă şi să rezolvăm circul între ei. Să şi-l rezolve. În acest moment este această moţiune depusă, o vom vota când va ajunge în plen. (...) Noi vrem să plece Cîţu, dar vrem să plece şi Barna, şi Ghinea, şi Drulă şi Năsui, vrem să nu vină înapoi Vlad Voiculescu", a afirmat Sorin Grindeanu.

ACTUALIZARE Şedinţa Biroului Naţional al USR PLUS are loc la ora 17.30, iar în cadrul acesteia urmează să fie discutat inclusiv subiectul demisiei miniştrilor, au anunțat surse din cadrul formaţiunii.

ACTUALIZARE Ludovic Orban, președintele Camerei Deputaților a detaliat procedura aplicată de vineri până astăzi.

După primul punct de pe ordinea de zi, PSD și-a retras reprezentanții din Birourile permanente.

S-a dezbătut punctul referitor la cererea privind verificarea semnăturilor de pe moțiunea de cenzură. Rezultatul votului: din 18 membri prezenți, au votat "pentru" 9, 7 au votat "împotrivă" și 2 parlamentari au fost prezenți și nu au votat. Printre cei 2 parlamentari prezenți care nu au votat s-a numărat și Ludovic Orban.

"Au fost prezenţi 18, iar în favoarea solicitării au votat doar 9. Deci, nu s-a întrunit majoritatea celor prezenţi, ca atare propunerea nu a trecut", a explicat Orban.

Liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, a anunţat, încă înainte de a fi supus la vot solicitarea PNL, că reprezentanţii partidului s-au retras de la şedinţă, reproşând celor de la USR PLUS şi AUR că nu s-au consultat cu social-democraţii şi că nu au vrut să semneze moţiunea de cenzură a PSD.

După respingerea solicitării, mai mulţi parlamentari de la PNL au părăsit şedinţa, astfel că la votul privind punerea dezbaterii moţiunii de cenzură pe ordinea de zi s-a constatat că nu există cvorum, a mai spus Orban.

"După ce nu a fost adoptată această propunere, alţi colegi, colegii mei, din PNL, au plecat din sala de şedinţă. Am rămas fără cvorum şi nu am putut discuta punctul 3 - prezentarea în Birourile permanente reunite a moţiunii de cenzură", a adăugat Ludovic Orban.

Ședința va fi convocată din nou.

"Conform regulamentului, moţiunea trebuie citită în termen de cinci zile de la depunera ei, conform Constituţiei, evident că am obligaţia să informez guvernul, dar conform regulamentului şedinţelor comune se prevede clar în articolul 94 că am şi obligaţia de a prezenta Birourilor reunite moţiunea de cenzură şi ulterior să informez guvernul. Dacă nu se întrunesc statutar Birourile permanente reunite pentru a prezenta moţiunea şi a stabili calendarul moţiunii, voi informa guvernul (...)", a afirmat Orban.

ACTUALIZARE "Cei de la PSD și PNL au boicotat această ședință pentru a nu permite desfășurarea calendarului de citire și dezbatere și vot a moțiunii", a acuzat Ionuț Moșteanu, liderul deputaților USR PLUS.

"Asta este fără precedent (...) PSD și PNL refuză dreptul parlamentarilor să depună o moțiune", a subliniat el.

"Dincolo de declarațiile domnului Ciolacu, de fapt vedem că, de astăzi, 'echipa câștigătoare' are un nou membru: domnul Marcel Ciolacu. Pare că a fost recrutat de domnul Cîțu și singura dânsului misiune este să îl protejeze pe acesta cât mai mult la Palatul Victoria", a completat Moșteanu.

"Suntem uniți mai mult decât am fost vreodată, pentru că Florin Cîțu trebuie să plece de la Palatul Victoria", a conchis liderul deputaților USR PLUS.

ACTUALIZARE Ședința Birourilor permanente s-a încheiat. Solicitarea unor parlamentari PNL privind verificări ale Comisiei de statut pentru  semnăturile de pe moțiunea de cenzură a primit 9 voturi "pentru". Șapte parlamentari s-au pronunțat împotrivă. Totuși, nu ar fi fost întrunit numărul necesar de voturi pentru ca solicitarea să fie validată.

Ludovic Orban a anunțat că ședința se va relua mâine.

ACTUALIZARE "Practic, o moțiune de cenzură pe care nu am fost lăsați să o înaintăm", le-a declarat jurnaliștilor liderul AUR George Simion, după discuțiile din Birourile permanente, acuzând un "blat" între PNL și PSD.

ACTUALIZARE Toți parlamentarii AUR care au semnat moțiunea sunt luni la Parlament. Potrivit unor surse, listele cu semnături au fost refăcute, atât de AUR, cât și de USR-PLUS, a transmis Marius Vulpe, jurnalist TVR, pentru Telejurnal TVR 2.

Inițiatorii moțiunii redepun listele cu semnături, cerând Birourilor permanente reunite continuarea procedurii de validare a moțiunii.

Liberalii susțin într-o solicitare că sunt prea multe ștersături pe lista semnăturilor, că acestea nu sunt depuse în original și că o bună parte din parlamentarii semnatari nu erau în țară în momentul strângerii semnăturilor.

ACTUALIZARE Președintele Camerei Deputaților, Ludovic Orban, a sosit la ora 12.00 la ședința Birourilor reunite.

ACTUALIZARE "Este dreptul parlamentarilor să depună o moțiune de cenzură și mi se pare absolut imoral să folosești aceste tertipuri pentru a împiedica acest proces constituțional firesc", a declarat Anca Dragu, președintele Senatului.

ACTUALIZARE Senatorii PNL vor solicita la Birourile permanente reunite verificarea legalităţii semnăturilor de pe moţiunea de cenzură depusă vineri seară, a anunţat liderul grupului PNL din Senat, Daniel Fenechiu.

"Vrem să ne asigurăm că situaţia legalităţii celor peste o sută de semnături ale moţiunii de cenzură este îndeplinită. Atât şi nimic mai mult. Avem nişte suspiciuni şi vrem să verificăm acest lucru. Dacă Biroul permanent apreciază că observaţiile noastre sunt întemeiate, poate dispune verificarea celor semnalate de noi. Vedem dacă au fost respectate prevederile legale", a declarat Daniel Fenechiu pentru Agerpres.

Preşedintele Senatului, Anca Dragu, a precizat că semnăturile pentru moţiunea de cenzură sunt "absolut legale, perfecte, sunt semnături olografe".

Conform unor surse politice, munca unei eventuale comisii de verificare a semnăturilor de pe moțiune ar putea dura două săptămâni, suficient cât votul să fie împins până după Congresul PNL.

ACTUALIZARE Purtătorul de cuvânt al USR PLUS, Ionuţ Moşteanu, consideră că o contestare a semnăturilor de pe moţiunea de cenzură reprezintă doar "o perdea de fum".

Într-o conferinţă de presă susţinută la Camera Deputaţilor, el a afirmat că autenticitatea unei semnături poate fi contestată doar de către semnatar şi a reamintit că, în ultimul an, în contextul pandemiei de coronavirus, au fost admise de mai multe ori semnături olografe, trimise scanat de către parlamentari care susţineau diverse iniţiative legislative.

Moşteanu şi-a exprimat speranţa ca în cadrul întâlnirii de la Palatul Cotroceni, care urmează să aibă loc la ora 12.30, preşedintele Klaus Iohannis îi va cere premierului Florin Cîţu să facă "un pas în spate".

ACTUALIZARE Iniţial, Birourile permanente reunite ale celor două Camere fuseseră convocate vineri, la ora 23.00, dar şedinţa nu a putut avea loc din lipsă de cvorum și a fost amânată pentru sâmbătă. Nici sâmbătă nu a fost întrunit cvorumul necesar, şedinţa fiind programată pentru luni.

"Nu a existat cvorum din nou. Au fost prezenţi 6 membri ai Biroului permanent de la Senat şi 6 membri de la Camera Deputaţilor. Deci - 12. Cvorumul necesar pentru şedinţă este de 14 membri. Am convocat o nouă reuniune a Birourilor permanente reunite pentru ziua de luni, la ora 12.00", a declarat, sâmbătă, la Blaj, preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, citat de Agerpres.

Moţiunea de cenzură "Demiterea Guvernului Cîţu, singura şansă a României de a trăi!", semnată de 122 de parlamentari, a fost depusă vineri seara.


Potrivit Regulamentului activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, moţiunea de cenzură, care poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor, se prezintă Birourilor permanente şi se comunică Guvernului de către preşedintele Camerei Deputaţilor în ziua în care aceasta a fost depusă.

Moţiunea de cenzură se prezintă în şedinţa comună a celor două Camere în cel mult 5 zile de la data depunerii.

Dezbaterea moţiunii de cenzură are loc după trei zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere.


Data şi locul şedinţei comune, împreună cu invitaţia de participare, se comunică Guvernului de către preşedintele Camerei Deputaţilor cu 24 de ore înainte ca aceasta să aibă loc.

Premierul Florin Cîţu a afirmat duminică, la Blaj, în contextul în care există politicieni care susţin că ar fi suspiciuni cu privire la unele semnături de pe moţiunea depusă de USR PLUS şi AUR, că, dacă acest lucru ar fi adevărat, cei care au făcut asta trebuie să răspundă.

Întrebat duminică la Blaj, unde a participat la şedinţa Colegiului Director Judeţean al PNL Alba, dacă deţine informaţii că ar exista semnături false pe moţiunea depusă de USR PLUS şi AUR, Florin Cîţu a răspuns că nu cunoaşte acest lucru.

"Nu am informaţiile acestea, dar vă spun atâta: dacă există semnături false pe o moţiune, cei care au făcut acest lucru trebuie să răspundă. Şi dacă USR s-a asociat şi cu o moţiune cu semnături false, deja lucrurile arată foarte trist", a declarat Florin Cîţu, citat de Agerpres.

Deputatul PNL de Alba Florin Roman a susţinut, duminică, într-o postare pe Facebook, că moţiunea ar fi însoţită de peste 30 de semnături scanate, copiate din tabele şi cu suspiciuni de falsificare.

Articole pe aceeaşi temă
 
ŞTIRILE ZILEI
CELE MAI NOI DIN ACTUALITATE
 
StirileTVR.RO PE FACEBOOK
 
  AZI MAINE
BUCURESTI 15°C 15°C
IASI 13°C 10°C
CLUJ 7°C 11°C
CONSTANTA 16°C 16°C
CRAIOVA 12°C 13°C
BRASOV 10°C 12°C
Vezi toate informatiile meteo
TVR +
Canalul TVR YouTube
TVR65
ARHIVĂ ȘTIRI