Comisia juridică a Camerei Deputaților a adoptat raport favorabil pe proiectul privind abrogarea recursului compensatoriu

3 decembrie 2019, 11:59

Abrogarea recursului compensatoriu a fost aprobată în unanimitate de Comisia juridică a Camerei Deputaților. Votul final urmează să fie dat mâine în plenul Camerei, care este for decizional.

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, spune că va merge la CEDO și le va explica judecătorilor că România nu mai vrea infractori eliberați mai devreme din închisori. În plus, va anunța investiții în penitenciare.

Unul dintre artizanii recursului compensatoriu, deputatul PSD Eugen Nicolicea, aruncă vina pe judecători pentru eliberarea înainte de termen a peste 18.000 de deținuți, mulți dintre ei periculoși.

Chiar dacă recursul compensatoriu va fi abrogat, el se va aplica totuși pentru deținuții care sunt acum în închisori, pentru că reprezintă legea mai favorabilă.

ACTUALIZARE Cătălin Predoiu a anunțat, după dezbaterile din comisia juridică a Camerei Deputaților, că vor fi identificate o serie de măsuri alternative recursului compesatoriu, între care se numără creșterea numărului de locuri de detenție, îmbunătățirea spațiilor și consolidarea sistemului de probațiune.

Predoiu a declarat că va merge la CEDO pentru a explica de ce a fost aplicat recursul compensatoriu și care sunt măsurile alternative acestei legi: „Starea de siguranță a cetățenilor, securitatea cetățenilor români nu este de negociat și de discutat, vom explica de ce s-a ajuns aici și faptul că nu mai putem tolera această stare de nesiguranță, dar în același timp vom arata și ce urmează să facem în continuare”.

Între măsurile care ar urma să fie aplicate în continuare se numără creșterea numărului de locuri de detenție, îmbunătățirea spațiilor și consolidarea sistemului de probațiune.

„În primul rând, creștem numărul de locuri de detenție și mai ales să îmbunătățim calitatea lor. Să facem o evidență clară a acelor spații, care nu prezintă condiții decente de detenție și să intervenim asupra lor. Este nevoie de un management, într-adevăr, mult mai aplicat în sistemul penitenciar cu privire la remedierea acestor condiții de detenție. În al doilea rând, să punem de picioare sistemul de probațiune, care, la ora asta, este mai mult formal decât efectiv, nu este eficient”, a declarat ministrul Justiției în privința pașilor care vor fi urmați.

ACTUALIZARE Comisia juridică a Camerei Deputaţilor a adoptat,  în unanimitate, proiectul privind abrogarea recursului compensatoriu. Deputaţii din comisie au adoptat un amendament potrivit căruia vor beneficia de efectele recursului compensatoriu persoanele condamnate începând cu 24 iulie 2012 şi până la intrarea în vigoare a prezentei legi.

„Prevederile art. 55¹ din Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor și aă măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, cu modificările și completările ulterioare, se aplică persoanelor aflate în executarea pedepselor privative de libertate, a măsurilor preventive privative de libertate, minorilor care execută măsuri educative în centre de detenție, în centre educative sau în penitenciare, respectiv minorilor care au executat pedepse în penitenciare, potrivit legii nr. 15/1968 privind Codul penal al României, cu modificările și completările ulterioare, și care execută, la data intrării în vigoare a prezentei legi, măsuri educative în centre de detenție, în aplicarea art. 21 din legea nr. 187/2012 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 289/2019 privind Codul penal, cu modificările și completările ulterioare, pentru o perioadă cuprinsă, între 24 iulie 2012 și data intrării în vigoare a prezentei legi”, arată un amendament adoptat marți de Comisia juridică a Camerei și citat de Mediafax.

Amendamentul a fost propus de grupurile parlamentare ale PNL și USR.

Premierul Ludovic Orban a subliniat luni că abrogarea legii recursului compensatoriu va avea efecte doar pentru viitor. Șeful executivului a arătat că măsura nu înseamnă că imediat după abrogare nimeni nu va mai beneficia de prevederile acestei legi.

Proiectul, inițiat de 10 deputați PNL în februarie, prevede abrogarea legii recursului compensatoriu. Proiectul a fost respins de Senat, prim for legislativ sesizat, pe 11 iunie.

Deputații vor dezbate în plen acest proiect sub rezerva primirii raportului de la Comisia juridică.

Camera Deputaților este for decizional în acest caz.

ACTUALIZARE Susțin abrogarea recursului compensatoriu printr-o lege, a declarat ministrul Justiției, Cătălin Predoiu.

Ședința deputaților juriști are loc în prezența noului ministru al Justiției, Cătălin Predoiu. Cei de la PSD au o nouă strategie –  aflați în opoziție au introdus în Biroul Permanent, pe ordinea de zi a viitorului plen, proiectele de lege care privesc abrogarea recursului compensatoriu.

E vorba de două proiecte de lege, unul inițiat de PNL în februarie și altul inițiat de USR în luna ianuarie, proiecte care au trenat multă vreme, după ce inițial au fost respinse de către majoritatea din Senat, deținută de PSD.

În momentul de față, potrivit unor surse parlamentare, cei de la PSD au introdus aceste proiecte pe ordinea de zi pentru a pune în dificultate noii guvernanți. Cei de la PNL au anunțat, prin vocea premierului Ludovic Orban că își vor asuma răspunderea pe acest proiect de lege pentru a anula pe viitor efectele acestei legi, care a pus în libertate mai devreme peste 14 mii de delincvenți.

În momentul de față, cei de la PNL caută soluții alternative, pentru că, o eventuală abrogare a acestei legi vine și cu potențiale sancțiuni din partea CEDO. De-a lungul timpului, această instituție europeană a sancționat România pentru condițiile necorespunzătoare în care sunt ținuți deținuții.

În momentul de față, susțin cei de la PNL, se iau în considerare mai multe măsuri  – în primul rând creșterea numărului de ofițeri probatorii și a ofițerilor care se ocupă de problema reinserției socio-profesionale a deținuților în curs de eliberare. Mai mult, se intenționează finalizarea a două proiecte care privesc construcția a încă două penitenciare.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite